See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 13.01.2014 - 80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov
» 07.01.2014 - Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten
» 03.01.2014 - EU presser Norge for å betale spanske pensjonister
» 20.12.2013 - Spansk regjering forbyr selvbestemt abort
» 17.12.2013 - Spania varsler Europas mest restriktive abortlov
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Spanske sjømenn som jobbet på norskregistrerte skip på 1970-tallet
© Long Hope/Kureren
Samfunn | Økonomi - Spania | Innenriks

Ingen norsk pensjon til 12.000 spanske skatteytere

Den tidligere sjømannen Ricardo Lustres (h), da han jobbet i Norge på 1970-tallet.

© Ricardo Lustres/Kureren
Kureren, 8. mai 2013
- Det var 12.000 spanske sjømenn som jobbet i den norske handelsflåten i 1960- til 80-årene og betalte skatt til Norge. Men de får ikke norsk pensjon. Etter mange års strid, presser nå politikere i Spania og EU- parlamentet norske myndigheter for å finne en løsning.

Det spanske partiet Bloque Nacionalista Galego (BNG) presenterte i dag et lovforslag i det spanske parlamentet som ber regjeringen i Madrid om å mekle mellom norske myndigheter og de spanske sjømennene. Målet er at Norge betaler pensjonene som sjømennene som jobbet i den norske handelsflåten på 1960-, 70- og 80-tallet mener de har krav på.

Mange spanjoler, særlig fra regionen Galicia i nordvest Spania, jobbet ombord i norskregistrerte lasteskip, slepebåter og andre skip i den norske handelsflåten i perioden. Alle betalte sin skatt til Norge, selv om de var bosatt i Spania. Sjømennene fulgte dermed den daværende skattepliktsavtalen mellom Norge og Spania og norsk lov, slik det den gang ble forklart dem.

Men avtalene og lovverket fra før 1994 sa ikke noe spesifikt om retten til pensjon.

Og derfor, påpeker BNG, som er regjeringspartiet i delstaten Galicia, har sjømennene nå "latterlig lave pensjoner etter å ha jobbet flere tiår, fordi den tiden de jobbet i Norge ikke beregnes". Og nå "er disse personene ute av stand til å få de ytelsene de har krav på, siden prosessene for å kreve dem i Norge er slitsom og full av byråkratiske hindringer."

Spanjolene har prøvd alle muligheter, og har til og henvendt seg til EU-parlamentet. For to år siden konkluderte parlamentet i Brussel med at spanjolene "er ofre for en alvorlig sosial urettferdighet" fra Norges side. Men dette førte ikke med seg noen endring i den norske politikken.

EU-parlamentet krevde at Norge måtte søke å få til en avtale med Spania for "å levere tilbake disse pengene" til de spanske sjømennene. Vedtaket i EUs parlament var enstemmig, og det var til og med et parlamentsmedlem fra Danmark som uttalte at hun var "flau over Norges oppførsel og gjerrighet mot spanjolene", ifølge avisen 'La Voz de Galicia'.

Deretter sendte de spanske sjømennene - som er samlet i foreningen 'Long Hope' og ledes av tidligere sjømann Ricardo Lustres - saken til den norske sivilombudsmannen. Men han kom kun med et kort og negativt svar: "Fristen for å klage på saker om skatteplikt er ti år. Derfor ser det ikke ut til å være mulig å få tilbakebetalt skatten," het det i brevet fra Oslo.

Da bestemte spanjolene seg for å ta direkte kontakt med den norske regjeringen. De skrev til både arbeidsdepartementet og likestillingsdepartementet i Oslo. Og i april 2011 fikk de et brev fra avdelingsdirektør Ingar Kompelien i arbeidsdepartementet, der han forklarer hva Norge mener om saken.

Før Norge ble med i EØS i 1994, var det lovverket fra 1948 som var i kraft. Og ifølge denne loven, hadde "en sjømann som ikke var norsk og ikke bodde i Norge, verken rett til pensjon eller krav på seg om å betale skatt i Norge," konkluderte Kompelien.

Men spanjolene og foreningen 'Long Hope' slår seg ikke til ro med dette svaret fra Norge. De lurer nå på hvordan norske skattemyndigheter den gang kunne ta i mot penger fra dem dersom det, ifølge lovverket fra 1948, ikke var noe grunnlag for å beskatte de utenlandske sjøfolkene.

I januar i år sendte gruppen av de pensjonerte sjømennene et brev til den spanske stasministeren, Mariano Rajoy, hvor de ber ham å kreve at den norske regjeringen må betale tilbake pengene de betalte i skatt til Norge i disse årene, og som det viser seg at det ikke fulgte noen gjenytelser med.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no