See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - Norge er versting i Europa på transpersoners rettigheter











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


De alle fleste havner i jobb: Flyktninger i arbeidslivet i Norge
© Nordic Choice Hotels/Kureren
Samfunn - Innenriks

SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvert

Sysselsettingsgrad av flyktninger etter botid (totalt og etter kjønn)

© Kureren (Kilde: SSB)
Kureren, 4. februar 2014
- De nyeste tallene om flyktninger i det norske arbeidsmarkedet ble i dag lagt frem. Tallene dokumenterer tilsynelatende at noen folkegrupper ikke kommer seg inn på arbeidsmarkedet, men ved nærmere ettersyn er det botid i Norge og utdannelse som har størst betydning.

De nye tallene fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) dokumenterer store forskjeller mellom flyktninggrupper fra forskjellige herkomstland, hva angår deltakelse i det norske arbeidsmarkedet.

Hele 70,7 prosent av flyktningene fra Sri Lanka er sysselsatte, noe som er en høyere andel enn i den norske befolkningen generelt. I sterk kontrast til srilankerne er kun 27,8 prosent av flyktningene fra Somalia integrert i det norske arbeidslivet. Dernest kommer flyktninger fra Eritrea, med 39,3 prosent sysselsatte, og flyktninger fra Irak, med 42,1 prosent sysselsatte.

Andelen sysselsatte synes imidlertid å ha svært lite med "kultur" eller verdensdel å gjøre. Mens svært mange bosniere (66 prosent) er sysselsatt, gjelder dette vesentlig færre russere (48 prosent). Mens svært mange vietnamesere (64 prosent) er sysselsatt, har flyktninger fra Burma (Myanmar) det vanskeligere på arbeidsmarkedet (48 prosent). Etiopiere (53%) kommer vesentlig bedre ut av statistikken enn nabofolket eritreere (39%).

Og med svært få unntak, har flyktninggruppene en vesentlig lavere sysselsettingsandel (50,1 prosent) enn befolkningen totalt (68,7 prosent). Også andre innvandrere har en høyere sysselsettingsgrad, viser SSB-tallene.

Men det som i utgangspunktet ser svart ut, med tanke på integrering, skjuler mange positive trender. Flyktningbefolkningen har generelt ikke lang fartstid i Norge og flyktningene forventes heller ikke å gå i full jobb når de presenterer en søknad om opphold i riket. Følgelig er kun rundt 15 prosent sysselsatt etter ett års opphold i Norge. Dette stiger til 28 prosent etter to år og 40 prosent etter tre år. Og disse nyankomne trekker statistikken ned for flyktningbefolkningen totalt.

For etter 20 års fartstid i Norge, har sysselsettingsgraden blant flyktninger økt til godt over 60 prosent, kun noen prosentpoeng lavere enn for befolkningen totalt.

En av grunnene til at dette tar relativt lang tid, er kvinnenes stilling i arbeidslivet blant flyktningene. Mens halvparten av mennene er i jobb allerede etter tre års botid, tar det 15 år før sysselsettingsgraden er like høy blant kvinnelige flyktninger som blant menn.

Differanser i botid
Og det er særlig differansen i botid som skiller de forskjellige nasjonalitetene blant flyktninger i Norge, viser statistikken. Srilankerne, som har høyest sysselsettingsgrad, har stort sett bodd svært lenge i Norge. Over halvparten har bodd lenger en 20 år i landet, og nesten 90 prosent har bodd her i over 10 år.

Den nasjonaliteten av flyktninger som har bodd lengst i Norge er chilener

Sysselsettingsgrad av flyktninger etter utdannelse (tatt i hjemlandet og i Norge)

© Kureren (Kilde: SSB)
ne, der over 90 prosent har vært her i over 20 år. Ikke overraskende er chilenerne nesten like godt integrert i arbeidslivet som befolkningen ellers. Derimot har 85 prosent av eritreerne kortere botid enn 10 år, noe som forklarer deres lavere sysselsettingsandel. Naboene fra Etiopia har noen år lenger botid, og også høyere deltakelse i arbeidslivet.

Men flyktninger fra Somalia skiller seg noe ut i denne sammenlikningen. Somalierne har i gjennomsnitt bodd lengre i Norge enn både eritreerne og etiopierne, men skårer likevel med avstand lavest på sysselsettingsstatistikken. Dette kan muligens forklares med forskjeller i utdanningsnivå, selv om dette ikke kommer frem i SSB-tallene.

Utdanning sentralt
Etter botid er det nemlig utdanning som er den andre nøkkelfaktoren når det gjelder flyktningenes mulighet til å integrere seg i arbeidsmarkedet. SSB-tallene viser at de uten skolegang, eller med kun grunnskole, sliter særlig med å finne en jobb.

Flyktninger med videregående utdannelse klarer seg nesten like bra på arbeidsmarkedet som andre med liknende utdanning. Flyktinger med høyere utdannelse har i marginal grad en høyere sysselsettingsgrad, men kommer dårligere ut enn ikke-flyktninger med tilsvarende utdannelse. Særlig flyktninger med høyere utdannelse fra hjemlandet synes å ikke få omsatt utdannelsen sin på det norske arbeidsmarkedet.

Det viser seg også at flyktninger får mest betalt for skolegang og utdanning de tar i Norge. Den gir en lettere adgang på arbeidsmarkedet. Flyktninger med universitetsutdannelse fullført i Norge har like høy sysselsettingsgrad som ikke-flyktninger med samme utdanningsgrad, i sterk kontrast til flyktninger med like høy utdannelse fra hjemlandet.

Dette gir seg også utslag hos de forskjellige nasjonalitetene. Flyktninger fra Vietnam, Chile og Sri Lanka har høyest andel med utdanning fullført i Norge. Lavest andel finner man blant flyktninger fra Eritrea og Burma, ifølge SSB-tallene.

Men utdanningen, og særlig den som fullføres i Norge, har også en stor sammenheng med botid, påpeker statistikerne. Tallene viser dermed at, med tiden, sørger flyktningene selv for å integrere seg i Norge ved å skaffe seg både utdanning og jobb.

Prosessen tar imidlertid forholdsvis lang tid, og SSB snakker om "en tilpasningsfase til det norske samfunnet," som tar minst fire år. Da er rundt halvparten i jobb, i hvert fall av mennene. Og etter 15-20 år nærmer flyktningbefolkningen seg nivåene til befolkningen ellers, ikke minst på grunn av en høyere utdanning og kvinnenes deltakelse i arbeidslivet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no