See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved UtøyaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Riving eller bevaring? Høyblokka, sett fra Deichmanske bibliotek
© Jørgen Schyberg/GNU/Kureren
Kultur | Samfunn - Innenriks

Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt

Statsråd Jan Tore Sanner (H) tar i mot kvalitetssikringsrapporten fra konsulentene i Dovre Group og TØI

© Regjeringen/Kureren
Kureren, 17. februar 2014
- En ny ekspertrapport om regjeringskvartalets fremtid bekrefter de fleste anbefalingene i utredningen fra juni 2013: Det bør bygges nytt og konsentrert, og kvartalet flyttes noe østover. Men om riving av Høyblokka og Y-blokka våger ikke rapporten å konkludere.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) mottok i dag rapporten "Fremtidig regjeringskvartal", som er en obligatorisk kvalitetssikring av utredningen fra juni i fjor. Rapporten er skrevet av konsulentbyrået Dovre Group og Transportøkonomisk institutt (TØI).

Kvalitetssikringen bekrefter i stor grad konklusjonene fra sommerens kontroversielle utredning, som en faggruppe av tre arkitektfirmaer leverte til daværende administrasjonsminister Rigmor Aasrud (A).

Av de fem løsningene som ble skissert i utredningen, anbefalte man å rive flere av de eksisterende regjeringsbyggene, blant annet Høyblokka og Y-blokka, bygge nytt og konsentrert, samt flytte kvartalet noe østover, mot Hammersborg torg. Ifølge sommerens utredning, ville denne løsningen best ivareta moderne krav til kontorbygg, spørsmål i forhold til byplanlegging og avstengning av trafikken og sikkerheten.

Dagens TØI-rapport støtter i en stor grad disse konklusjonene, og anbefaler også utredningens "Konsept Øst" som den beste løsningen. Ifølge kvalitetssikrerne er Konsept øst best på de tre punktene "bymiljø og tilgjengelighet; sikkerhet; og fleksibilitet". Videre skårer konseptet høyt på kriteriene "langsiktighet" og "effektivitet og samhandling".

Kun når det gjelder kriteriet "bevaring av bygninger og kunst", faller Konsept øst igjennom. Men det gjør også tre av de andre alternative beskrevet i den opprinnelige utredningen. Bare alternativet "Gjenbruk" tar skikkelige bevaringshensyn, men det skårer til gjengjeld svært lavt på alle de andre kriteriene, og er dessuten det dyreste alternativet.

Riving eller bevaring
Konsept øst er et svært kompakt alternativ som egentlig forutsetter riving av Høyblokka, Y-blokka, S-blokka og R4. Og nettopp dette har skapt stor debatt. Det er særlig Riksantikvaren som har protestert høylydt mot rivingen av disse viktige symbolbyggene, som blant annet har huset statsministerens kontor.

Ifølge riksantikvar Jørn Holme har særlig H

To rapporter anbefaler "Konsept øst"

© FAD/Kureren
øyblokka og Y-blokka en like høy verneverdi som Slottet og Stortinget, som et av "de viktigste symbolbygningene for den moderne norske velferdsstaten etter krigen. De er typiske for sin tid, men samtidig unike." Også kunsten står "i en særstilling innen nyere norsk kunst- og arkitekturhistorie," ifølge Holme, som også understreker at byggene "fått økt symbolsk betydning og verdi ved at den ble stående etter bombeangrepet" den 22. juli 2011.

Les mer om Riksantikvarens konklusjoner i denne artikkelen: "Riksantikvaren anbefaler bevaring av Høyblokka".

Ikke bare Riksantikvaren har krevd vern av Høyblokka og Y-blokka. Et klart flertall av Oslos arkitekter mener det er riktig å bevare Høyblokka, ifølge en undersøkelse utført av NRK i fjor høst. I befolkningen er konklusjonen blant dem som har gjort seg opp en mening om saken delt rundt 50-50. Og i Oslo kommune anbefaler politikerne en rivning mens fagetatene går inn for bevaring. De fleste rikspolitikerne har derimot ikke turt å konkludere ennå.

Konsulentene bak dagens rapport fra TØI og Dovre prøver å unngå å havne i kryssilden mellom dem som ønsker å rive og dem som ønsker å bevare. Man ønsker ikke å ta stilling i denne betente saken, som noen annen bør utrede.

Ifølge dagens rapport er bevaring av Høyblokka og Y-blokka "mulig". Men den samfunnsøkonomiske kostnaden ved bevaring er enda trolig høyere enn antatt i utredningen. "Eventuell bevaring av Høyblokka og Y-blokka gir i tillegg utfordringer med hensyn til samlokalisering over lang tid," advares det.

I praksis sier derfor dagens rapport at bevaring av Høyblokka og Y-blokka blir svært mye dyrere enn tidligere antatt, og det påpekes samtidig at Høyblokka tar opp svært mye plass. I rapporten betviles det at de gamle byggene vil kunne leve opp til moderne krav til kontorbygg og at de vil gi den effektive og kompakte løsningen som det opprinnelige Konsept øst legger opp til.

Men viktigst av alt legger den

Picasso med tegninger for utsmykningen av regjeringskvartalet

© Nasjonalmuseet/Kureren
nye rapporten ikke frem noen konkrete løsninger for hvordan det sterkt anbefalte Konsept øst kan omdefineres slik at det inkluderer Høyblokka og Y-blokka. Heller ikke kostnadsrammen for dette beregnes. Selv om konsulentene ikke åpent vil konkludere om bevaring eller riving, går det likevel klart frem at riving av Høyblokka og Y-blokka vil være det beste alternativet.

Statsråd uten konklusjon
Statsråd Sanner, som har ansvaret for å komme frem til en konklusjon i denne saken, har heller ikke vært villig til å flagge sine preferanser i bevaringsstriden. Da Sanner i dag mottok kvalitetssikringsrapporten, sa han på den tilhørende pressekonferansen kun at han "merket seg" at flere rapporter nå går inn for Konsept øst.

Men Sanner lovte også at valget av en endelig løsning skal være en "involverende prosess", der både fagmiljøer og andre får delta med innspill. "Regjeringskvartalet skal stå i generasjoner. Jeg er opptatt av å legge til rette for gode og sikre arbeidsplasser, et godt bymiljø og ivareta behovet til trafikanter og lokale næringsinteresser," påpekte ministeren. Sanner ville både sikre et bredest mulig grunnlag for å treffe en god beslutning, og en fortgang med arbeidet.

Også Sanner påpekte at det var en konflikt mellom verneinteressene og de andre hensynene som skal tas ved byggingen av et mer eller mindre nytt regjeringskvartal. Det ville være store "utfordringer" ved en bevaring av Høyblokka og Y-blokka, la statsråden til.

Dagens rapport var en kvalitetssikring av den omfattende konseptvalgsutredningen fra juni 2013, noe som er påbudt ved såpass store offentlige prosjekter. Ifølge regjeringen er det flere innspill og utredninger på gang. Deretter skal et forslag til forprosjekt forelegges regjeringen, og da vil trolig den politiske striden om bevaring versus riving bryte ut.

Les mer om det opprinnelige forslaget "Konsept øst" i denne artikkelen: "Rapport: 'Riv de skadde regjeringsbyggene'".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no