See also:
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 10.01.2014 - Antall norske flypassasjerer doblet seg på 20 år
» 04.12.2013 - Reisetrend: Nordmenn er blitt "gjerrige og snobbete" på ferie
» 29.11.2013 - Norwegian vil operere langdistanserutene fra Barcelona
» 26.11.2013 - Miljøpartiets budsjett: 4800 kr ekstra for familietur til Syden
» 11.11.2013 - Rød løper for Norwegian i Madrid
» 30.10.2013 - Stor debatt rundt "NRKs boikott" av NorwegianChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Solspeilet på fjellet ovenfor Rjukan skal gi byen sollys også i vintermånedene
© Karl Martin Jakobsen/VisitRjukan/Kureren
Reise - Innenriks

Rjukan frem fra tåken, også internasjonalt

Fra skygge til lys: Torget på Rjukan lyses opp av det enorme solspeilet

© Bilfinger/Kureren
Kureren, 30. oktober 2013
- I dag ble solspeilet på Rjukan åpnet, med stort fremmøte på torget, inkludert utenlandsk presse. Og småbyen i Tinn kommune kan glede seg over internasjonale presseoppslag på alle kontinenter og et mulig oppsving i turismen. Og vintersol på torget, selvsagt.

Fem millioner kroner har det kostet å realisere den akkurat 100 år gamle drømmen som industrigründer Sam Eyde lanserte i 1913. Kommunen har delt regningen med private investorer, og den store oppmerksomheten Rjukan får i dag tyder på at prosjektet var en god investering.

Solspeilet fikk sin offisielle åpning klokken 12.00 i dag, under en stor seremoni på torget i Rjukan. Mens en sky sørget for en liten forsinkelse i de første "offisielle" vinstersolstrålene på torget noensinne, spilte til slutt været med, og borgere og presse kunne føle både lys og varme fra himmellegemet, som på denne årstiden normalt står for lavt på himmelen til å nå inn i dalen.

Byen Rjukan ligger i en øst-vest-vendt dal. Den mektige Gaustatoppen (1883 meter) og de stupbratte fjellsidene sør for byen gjør Rjukan solløs i vinterhalvåret, fra oktober til mars. Hvert år feires derfor solas tilbakekomst med stor solfest på torget.

Sam Eyde, grunnleggeren av Norsk Hydro og Rjukan, lanserte derfor allerede i 1913 ideen om et "Solspeil paa Rjukan". Den sosialt engasjerte gründeren så behovet for å gi arbeiderne muligheter for sollys også på vinteren. Men han manglet teknologien for å gjennomføre prosjektet, og solspeilet ble derfor en av de få ideene Eyde måtte gi opp å realisere.

Men ideen om et solspeil har blitt holdt levende i Rjukan i 100 år, og med ny og rimeligere teknologi på markedet, var tiden inne for å gjennomføre Eydes plan.

Det nye solspeilet er montert i fjellveggen 450 meter rett over Rjukan Torg. Hvert speil er på 17 m2, eller til sammen 51 m2. Speilene fanger sollyset, sender det ned til torget og solsty

Solspeilet dreier seg med solen og er selvforsynt med solenergi

© Bilfinger/Kureren
rken på torget har mellom 80 og 100 prosent effekt i forhold til det lyset som blir fanget av speilene. Speilet har to bevegelsesakser, og forhåndsinnstilte dataprogram følger solas bane hele året.

Stor internasjonal oppmerksomhet
Og det er ikke bare rjukanborgerne som lar seg begeistre over teknologiens seier over vintermørket. Medier over hele verden har snappet opp saken fra Telemark og beretter begeistret om det innovative prosjektet. Aviser fra Hongkong, via Australia til Chile dekker saken.

Og det er stort sett positiv omtale. Innflytelsesrike Süddeutsche Zeitung fra München titulerer saken "Kunstaksjon mot vinterdepresjon" og publiserer en lengre video som også presenterer det flotte landskapet rundt Rjukan. I South China Morning Post fra Hongkong er det blitt publisert en omfattende beskrivelse av prosjektet i både papir- og nettutgaven.

I Frankrike har det vært tv-innslag om prosjektet. Og i og med de store nyhetsbyråenes dekning av solspeilet på Rjukan, har saken også nådd ut til lokale medier i land som Emiratene, India, Libanon, Saudi-Arabia, Sudan og Sør-Afrika. Men den største dekningen er naturligvis i Europa, særlig i Storbritannia.

Turistkontoret på Rjukan er derfor forventningsfullt og håper at den store oppmerksomheten solspeilet har fått vil øke trafikken til småbyen midt i Telemark. Ifølge VisitRjukan var et av motivene bak solspeilet nettopp å gi byen en "attraksjon". Reiselivsorganisasjonen har viet solspeilet stor plass på sine nettsider, både på norsk og engelsk, og fremstiller den nye attraksjonen på lik linje med Gaustadtoppen og den gamle kraftstasjonen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no