See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk stormChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sammenlignes i internasjonal presse: Marine Le Pen (v) og Siv Jensen (h)
© Kureren
Politikk - Innenriks | Europa

Nye angrep på FrP i internasjonal presse

Den nye utgaven av anerkjente The Economist tar for seg fremveksten av høyrepopulistiske partier i Europa

© Faksimile/Kureren
Kureren, 3. januar 2014
- Siden de massive utfallene mot FrP i internasjonal presse rett før og etter valget, har det til nå stort sett vært stille om det norske regjeringspartiet. Men flere reportasjer om fremveksten av "høyreradikale partier" sammenlikner nå igjen Siv Jensen med blant annet franske Marine Le Pen.

Det har i de siste årene vært en stor fremvekst av nasjonalistiske, høyreradikale og EU-skeptiske partier i nesten hele Europa. Og etter hvert som vi nærmer oss vårens valg til Europaparlamentet, der mange spår at disse partiene vil få et enormt oppsving, øker den internasjonale mediedekningen av disse partiene.

Og i svært mange slike analyser og reportasjer havner FrP igjen i bås med partier som Sverigedemokratene, Dansk Folkeparti, franske Front National, og av og til også ekstremistpartier som ungarske Jobbik, bulgarske Attakk og greske Gyllent daggry. Analysene går som oftest i samme retning, i store anerkjente medier og i mindre lokale aviser.

Selv i nabolandet Finland er skepsisen overfor det norske Fremskrittspartiet stort. Her sammenliknes regjeringspartiet ofte med de populistiske og EU-skeptiske Sannfinnene.

Den finske avisen Pohjalainen sammenliknet nylig finansminister og FrP-leder Siv Jensen med franske Marine Le Pen, et parti FrP selv har tatt avstand fra. Avisen spekulerer i om Sannfinnene vil kopiere FrPs og Front Nationals suksess med å velge en kvinnelig leder og dermed få mer aksept for synspunktene sine blant kvinnelige velgere.

The Economist: FrP del av en større trend
Men en større strek i regningen for FrP er at også det anerkjente magasinet The Economist i sin tittelreportasje, som ble frigitt på nettet i dag, kjører en direkte sammenlikning mellom Jensen og Le Pen.

"Til den store fortvilelsen for liberale skandinavere, ble Norges nasjonalistiske høyreparti FrP, som nylig sikret seg 16 prosent av stemmene ved Stortingsvalget, invitert inn i en mindretallskoalisjon," forklarer The Economist. "Partiets leder, Siv Jensen - en slags norsk Marine Le Pen, som snakker om den 'enorme islamiseringen' av Norge - har blitt finansminister," heter det videre.

Magasinet går videre med å påpeke at den nye politiske situasjonen i Norge går et hakk lengre enn hvordan situasjonen var i Danmark i et tiår, der "Dansk Folkeparti under Pia Kjaersgaard byttet ut parlamentarisk støtte til en rekke mindretallsregjeringer på sentrumhøyresiden med innstramninger i innvandringslovgivningen."

Analysen i The Economist ser den politiske situasjonen i Norge som en del av en større europeis

Særlig spansk presse omtalte FrP som "høyreekstremt" etter valget

© Faksimile/Kureren
k trend.

Magasinet påpeker at de populistiske høyrepartiene i regelen holdes utenfor regjeringskoalisjonene i de fleste europeiske landene. Men likevel klarer disse partiene å få en stor innflytelse på politikken ved at andre partier tar over deler av den "røffe tonen" deres "og dermed legitimerer noen av tankene og ordforrådet som tidligere kun ble brukt av de ekstreme."

For FrP har denne koblingen mot Le Pen vært smertefull, medgir partiets utenrikspolitiske talsmann Kristian Norheim i dag. Til Aftenposten sier Norheim at "det er spesielt trist at The Economist skriver dette. Det er et tidsskrift mange i partiet føler slektskap til."

Generell negativ omtale
Den negative omtalen av FrP i en nærmest samlet global presse toppet seg kort tid før valget, da det syntes klart at partiet ville få regjeringsmakt, da valgresultatene ble kjent og da det ble klart at Norge ville få en blåblå regjering. Som Kureren tidligere har vist, omtalte seriøse internasjonale medier fra Spania til Russland den nye norske regjeringen som alt fra "populistisk", "høyreekstrem" og "rasistisk" og til og med som "Breivik-kollegaer".

Les mer om de internasjonale reaksjonene på den norske regjeringsdannelsen i denne artikkelen: "Pressen i Europa: 'Ny norsk regjering med rasister'".

Siden har omtalen av FrP i internasjonale medier blitt mindre og noe mer dempet. Men det er fortsatt knapt en artikkel i pressen i land som Frankrike, Spania, Italia og Russland som ikke hefter ved adjektivene "populistisk", "nasjonalistisk" eller til og med "høyreekstrem" når FrP eller Siv Jensen omtales.

Det statlige Radio France, for eksempel, omtalte nylig Jensen som "den populistiske finansministeren". Den russiskspråklige nyhetskanalen Newsbalt omtalte i julen Jensen som "nasjonalistisk" og FrP som "et innvandringsfiendtlig parti". Men omtalen av FrP som "Breiviks parti" synes å ha tatt slutt - i hvert fall i mediene, men ikke i kommentarfelt og sosiale medier.

Med Europa-valget nært forestående, der fremveksten av de høyrepopulistiske og -ekstremistiske partiene allerede har etablert seg som det store temaet i Europa, kan man imidlertid regne med at norske FrP igjen vil komme i pressens søkelys.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no