See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i ItaliaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ciao? Silvio Berlusconi taler til tilhengerne sine i dag
© Forza Italia/Kureren
Politikk - Italia

Nå er Berlusconi utestengt fra italiensk politikk

Tilhengere av Berlusconi samlet seg i Roma i dag

© Forza Italia/Kureren
Kureren, 27. november 2013
- I dag er det slutt for Silvio Berlusconi (77) etter to tiår i fronten av politikken i Italia. Det italienske senatet har utestengt Berlusconi etter at han ble dømt til fengselsstraff. Men han får støtte av tusenvis av tilhengere som har samlet seg foran privatboligen hans.

Uten noen overraskelser tapte Berlusconi i dag sin plass i Italias senat etter at han ble dømt til fire års fengsel og fem års utestengning fra politiske verv etter å ha bli funnet skyldig i skatteunndragelse i den såkalte Mediaset-saken.

Allerede den 4. oktober stemte en senatskomité for å utestenge Berlusconi fra senatet på grunn av fengselsdommen mot ham, slik loven krever. Les mer om saken i denne artikkelen: "Italias senat: "Ciao Berlusconi"".

Med dagens avstemning i senatet, den tredje i rekken om saken, er imidlertid avgjørelsen endelig. Berlusconi kan fra i dag ikke lenger kalle seg senator.

Berlusconi, mannen som har ledet Italia lengre enn noen andre siden Andre verdenskrig, mistet i dag også sin rettslige immunitet. Og dette betyr at i praksis at han kan bli varetektsfengslet dersom en dommer bestemmer seg for dette i løpet av de mange juridiske prosessene som fortsatt venter ham.

Berlusconi har imidlertid valgt å kjempe helt til siste slutt og lover nå at han ikke vil gi opp. Den tidligere statsministeren hevder seg å være offer for et juridisk system som favoriserer venstresiden og som har ønsket å bli kvitt ham siden han begynte i politikken, for nesten 20 år siden.

Og dette gjentok Berlusconi i dag, kort tid før avstemningen i senatet, i en tale foran boligen sin i Roma foran tusenvis av tilhengere. "I dag er en bitter dag, en sorgens dag for demokratiet," sa han ifølge den italienske avisen Corriere della Sera.

I påvente av dagens senatsvedtak annonserte Berlusconis parti, Forza Italia, allerede i går at det trakk sin støtte til samlingsregjeringen til statsminister Enrico Letta. Men Forza Italia er bare en liten Berlusconi-tro utbrytergruppe fra det tidligere partiet hans, Frihetens folk (PdL), der majoriteten blir sittende i Lettas regjering.

Utestengning fra politikken
Dette betyr at "Il Cavaliere" nå er i opposisjon, og tonen i talen hans i dag var nesten som om det var en valgkamp på gang. Men dersom det ville vært valg i dag, kunne italienere ikke engang stemt på ham. Utestengingen fra senatet betyr nemlig også at han i seks år er utelukket fra å stille som kandidat eller fra å jobbe i offentlige stillinger.

Dette er konsekvensen av den såkalte Severino-loven som ble vedtatt i fjor under Mario Montis regjering, og som foreskriver en utestengning av parlamentsmedlemmer som har blitt dømt til minst to år i fengsel. Også Berlusconis PdL støttet denne loven.

Det største problemet for den tidligere statsministeren er at det finnes flere straffesaker mot ham. Han er blant annet dømt til syv års fengsel i den såkalte Ruby-saken, der Berlusconi anklages for å ha hatt sex med en mindreårig prostituert, samt å ha beordret politiet til å løslate henne på feil premisser. Les mer om Ruby-saken, som nå ankebehandles, i denne artikkelen: "Italia frykter nyvalg etter Berlusconis fengselsstraff".

Også i Napoli, for eksempel, er 77-åringen under etterforskning for i 2008 angivelig å ha bestukket en senator til å felle sentrum-venstre-regjeringen til Romano Prodi.

I Bari etterforsker påtalemyndighetene Berlusconi for å ha påvirket en person til å avgi falsk forklaring. Vedkommende skal ha plukket opp unge jenter til Berlusconis beryktede fester, og han er siktet for medvirkning til prostitusjon.

Men til tross for alle disse problemene, stoler Berlusconi på at han kan få enda en ny gjennomgang av rettsprosessen i Mediaset-saken eller at europeiske domstoler til slutt vil gi ham rett. Il Cavaliere nekter å gi opp, og han har gjentatt mange ganger at han ikke vil forlate Italia og vil fortsette å lede partiet sitt.

Det har flere ganger vært spekulasjoner i italienske media om at hans eldste datter, Marina Berlusconi, vil stille til valg dersom faren skulle bli utestengt fra senatet, men hun har så langt utelukket dette. I alle fall virker det som om sirkuset rundt Berlusconi vil fortsette i Italia på tross av dagens utestengning.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no