See also:
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 14.01.2014 - Ungarns opposisjon samler seg før valget
» 08.11.2013 - Jødehatet øker raskest i Frankrike og Ungarn
» 01.10.2013 - Ungarn vil forankre lave strømpriser i grunnloven
» 02.07.2013 - "Ungarn fornærmet over EUs kritikk"
» 03.05.2013 - Jødisk verdenskongress til Ungarn "i solidaritet"
» 18.04.2013 - EU truer med sanksjoner mot Ungarn
» 12.03.2013 - Varskurop om diktaturtendenser i Ungarn











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det var flere som protesterte mot avdukningen av Horthy-bysten enn de som feiret den
© Kovács Tamás/Jobbik/Kureren
Politikk | Samfunn - Ungarn

Protestantisk kirke avduker fasciststatue i Ungarn

Før avdukningen ble Horthy-bysten "voktet" av menn med uniformer fra diktaturet

© Magyarországi Református Egyház/Kureren
Kureren, 4. november 2013
- På søndag ble det satt opp en byste av fascistlederen Miklos Horthy utenfor Den reformerte kirken i sentrum av Budapest. Seremonien ble møtt av hundrevis av demonstranter med David-stjerner som kalte statuen "en skam for Ungarn".

Pastor Lóránt Hegedüs holdt en flammende tale om "nasjonalhelten" Horthy. Det høyreekstreme og antisemittiske partiet Jobbik deltok også aktivt i seremonien, som det offisielle Ungarn to sterkt avstand fra.

Bysten hyller Horthy, diktatoren som styrte Ungarn fra 1920 til 1944 og allierte seg med Nazi-Tyskland og Adolf Hitler men til sist ble styrtet av den samme Hitler. Under alliansen med Hitler ble nasjonalisten Horthy blidgjort med store landevinninger for Ungarn på nabolandenes bekostning, mens Horthy etter lengre motstand kvitterte med å deportere de fleste ungarske jødene til gasskamrene.

I kommunisttiden ble Horthy stemplet som fascist, noe de fleste vestlige historikere er til dels enige i. Men etter at Ungarn igjen ble demokratisk, har både Horthy-kulten og til dels antisemittismen fått et oppsving i landet. Det ultranasjonalistiske partiet Jobbik ble selv det tredje største partiet ved sist valg i Ungarn, med over 11 prosent av stemmene.

Pastor Hegedüs har selv bakgrunn fra Jobbik og andre høyreekstreme bevegelser i Ungarn. Og siden byen Budapest ikke ville sette opp noen statue av "nasjonalhelten" Horthy, samarbeidet han med Jobbik om å få satt opp en byste av diktatoren på kirketrappen, som er privat grunn men ligger svært sentralt i den ungarske hovedstaden.

Antisemittiske utsagn
Også under seremonien på søndag gjorde den protestantiske pastoren det klart h

Pastor Lóránt Hegedüs holder en gudstjeneste i forbindelse med avdukningen av statuen av diktator Horthy

© Magyarországi Református Egyház/Kureren
vor han sto politisk. Hegedüs spurte blant annet retorisk: "Er du med oss eller ikke i å fordømme gjerningene til terroriststaten Israel?" Kirken ville i hvert fall "fortsette å kjempe for vårt folks overlevelse og for den ungarske suverenitetens gjenfødelse," la han til i sin hyllest av Horthy.

Bysten på kirketrappen ble "voktet" av Jobbik-tilhengere med gamle ungarske militæruniformer fra Horthy-perioden.

Der holdt også Jobbik-parlamentsmedlemmet Marton Gyöngyösi, som tidligere har kommet med flere antisemittiske utsagn, sin tale til de anslagsvis 500 fremmøtte. Gyöngyösi minnet om at diktator Horthy hadde "fokusert på nasjonal politikk i nasjonens vanskeligste periode," i motsetning til politikerne som kom til makten etter 1989. Sistnevnte hadde "solgt ut nasjonen til utenlandske interesser," sa Jobbik-representanten.

De rundt 500 ultranasjonalistene som hadde kommet for å hylle Horthy ble møtt av minst dobbelt så mange motdemonstranter, mange av dem med gule David-stjerner til minne om de deporterte jødene. Demonstrantene hadde også med seg store plakater med historiske fotografier av Horthy og Hitler sammen, samt plakater med paroler mot nazismen og jødedeportasjonene.

Motdemonstrasjonen gjorde seg bemerket med høylydte slagord under hele seremonien. De ropte blant annet "bort med nazistene" og "nok er nok!" Videre minnet demonstrantene stadig om at "Horthy er Ungarns ska

Horthy-bysten på kirketrappen i Budapest sentrum er avduket

© Béli Balázs/Jobbik/Kureren
m". Også de fremmøtte Jobbik-sympatisantene gjorde seg bemerket med slagord, og flere skjelte ut motdemonstrantene som "skitne jøder".

Regjeringen tar avstand fra Horthy
Det offisielle Ungarn, styrt av det populistiske partiet Fidesz, gikk ut klarere enn noen gang før og tok avstand fra Horthy-dyrkingen. Antal Rogán, borgermesteren i Budapest, hadde på forhånd appellert til kirken og Jobbik om å sløyfe seremonien med tanke på de negative oppslagene i "den venstreorienterte pressen" i hele Europa, som igjen feilaktig ville fremstille alle ungarerne som antisemitter.

Og presseoppslag har det blitt, over hele verden. Såpass at ungarsk UD i dag har gått ut med en melding via sine ambassader og igjen understreket at regjeringen tar sterkt avstand fra både bysten og Horthy-dyrkingen. Uttalelsen vektlegger at pastor Hegedüs tilhører en marginal gruppe på den ekstreme høyresiden og at det kun var "rundt 400 mennesker" som hadde møtt opp for å hylle Horthy.

"Regjeringspartiet Fidesz har på det sterkeste fordømt arrangementet," heter det i klartekst fra ungarsk UD.

Den reformerte kirken i Ungarn er protestantisk, men dette er ikke det "offisielle" lutherske kirkesamfunnet i landet. Det er derimot Den lutherskevangeliske kirken av Ungarn, som også deltar i det internasjonale lutherske kirkesamarbeidet, og som ikke på noen måte støtter den ekstreme høyresiden i det politiske Ungarn.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no