See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 14.01.2014 - Ungarns opposisjon samler seg før valget
» 04.11.2013 - Protestantisk kirke avduker fasciststatue i Ungarn
» 01.10.2013 - Ungarn vil forankre lave strømpriser i grunnloven
» 02.07.2013 - "Ungarn fornærmet over EUs kritikk"
» 03.05.2013 - Jødisk verdenskongress til Ungarn "i solidaritet"
» 12.03.2013 - Varskurop om diktaturtendenser i Ungarn











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


EUs justiskommissær, Viviane Reding
© Michael Wuertenberg/Kureren
Politikk - Ungarn

EU truer med sanksjoner mot Ungarn

Ungarns statsminister Viktor Orbán

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 18. april 2013
- Frykten for at Ungarn beveger seg mot et diktatur stiger i EU. EU-kommisjonen har nå advart om sanksjoner mot medlemslandet dersom planlagte grunnlovsendringer gjennomføres. Et flertall i EU-parlamentet mener reformene ikke kan forenes med EUs grunnlov.

De omstridte grunnlovsendringene i Ungarn ble debattert heftig i EU-parlamentet i går. De fleste parlamentsmedlemmene uttrykte alvorlig tvil om endringene kunne være forenelige med EU-grunnloven. Bakgrunnen er at Ungarns statsminister Viktor Orbán bruker sitt to tredelsflertall i nasjonalforsamlingen i Budapest til å tvinge gjennom endringer i maktbalansen mellom regjeringen og rettsvesenet.

I parlamentsdebatten var det EUs justiskommissær, Viviane Reding, som gikk hardest ut mot regjeringen til Orbán. Reding sa at hun var "svært urolig" over endringene i Ungarns grunnlov, spesielt hva gjelder "rettsvesenets uavhengighet og begrensningene på partipolitisk reklame i media."

Justiskommissæren minnet om at EU-kommisjonen nå jobber med "en juridisk analyse" av grunnlovsendringene. Prosessen ville være "objektiv, nøytral og rettferdig," lovte hun. Men Reding la til at "vi ikke vil vente til juni," når den juridiske analysen forventes å være ferdig. Hun gjorde det klart at EU ville sette i gang en klageprosess mot Ungarn før den tid, dersom det skulle bli nødvendig.

Ifølge Reding, skal EU-kommisjonen "i de neste ukene vurdere å sette i gang prosessen med å anklage Ungarn for brudd på traktatene." Uttalelsen vurderes som sterk lut i Brussel, fordi de kan innebære at det innføres sanksjoner mot Ungarn, som igjen betyr at EU-medlemslandet kan miste flere av sine rettigheter innen EU-systemet.

Også gruppelederen for Europas liberale partier, belgieren Guy Verhofstadt, ba i debatten om at det innføres sanksjoner mot Ungarn med grunnlag i Lisboa-traktaten ("EUs grunnlov"). Traktaten åpner for sanksjoner mot land som bryter med "verdigrunnlaget" i EU, som blant annet menneskerettighetene og et uavhengig rettssystem. Sanksjonene kan innebære at et land mister stemmeretten i EU-systemet.

"Hvis EU-kommisjonen ikke gjør det, må vi i EU-parlamentet tørre å gjøre det," la Verhofstadt til.

Den ungarske opposisjonen var enig i fremgangsmåten. "Orbán fortsetter å si at Vesten er blitt dekadent mens han bygger et autoritært regime for seg selv," sa det konservative ungarske EU-parlamentsmedlemmet Lajos Bokros, og sa seg enig i at det var på tide å innføre sanksjoner mot Orbáns Ungarn.

Les mer om diktaturtendensene i Ungarn i denne artikkelen: "Varskurop om diktaturtendenser i Ungarn".

Regjeringen til Viktor Orbán, som har et bredt flertall i parlamentet i Budapest, fikk 11. mars gjennom endringer i den ungarske grunnloven som begrenser rettsvesenets kontroll over regjeringen.

Den omstridte, høyrepopulistiske ungarske statsministeren satt i gang prosessen med grunnlovsendringer etter at grunnlovsdomstolen i Budapest i 2012 hadde stanset flere lover vedtatt av parlamentet. Lovene domstolen hadde funnet grunnlovsstridige hadde blant annet ført til begrensninger i religionsfriheten, en smalere definisjon av familien, kommuners rett til å kriminalisere bostedsløse og politisk innblanding i rettsvesenet.

For å omgå disse forbudene, presenterte Orbán grunnlovsendringer som gir grunnlovsdomstolen mye mindre rett til å overprøve landets lover. Samtidig tas flere av de avviste lovforslagene fra 2012 enkelt opp i den omskrevne grunnloven, mot protestene til grunnlovsdomstolen.

Kritikere i Ungarn og Europa ser dermed grunnlovsendringene som en respektløshet overfor landets domstoler og nok et steg på veien mot mindre demokrati og rettsvern i Ungarn. Endringene utløste i mars protestmarsjer fra landets opposisjon i Budapest, som hevder vedtakene videre uthuler demokratiet i Ungarn.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no