See also:
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 14.01.2014 - Ungarns opposisjon samler seg før valget
» 08.11.2013 - Jødehatet øker raskest i Frankrike og Ungarn
» 04.11.2013 - Protestantisk kirke avduker fasciststatue i Ungarn
» 01.10.2013 - Ungarn vil forankre lave strømpriser i grunnloven
» 02.07.2013 - "Ungarn fornærmet over EUs kritikk"
» 18.04.2013 - EU truer med sanksjoner mot Ungarn
» 12.03.2013 - Varskurop om diktaturtendenser i Ungarn











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Stor demonstrasjon av det ungarske høyreekstreme partiet Jobbik i oktober 2012
© Jobbik/Kureren
Politikk | Samfunn - Ungarn

Jødisk verdenskongress til Ungarn "i solidaritet"

Ungarns statsminister Viktor Orbán

© Fidesz/Kureren
Kureren, 3. mai 2013
- Den jødiske verdenskongressen, som vanligvis holdes i Jerusalem, skal i helgen møtes i Budapest for å sette søkelyset på økt antisemittisme i Ungarn. Statsminister Viktor Orbán skal tale på møtet for å tilbakevise påstander om statlig medvirkning.

Ungarn, og særlig Budapest, huser et av Europas mest levende jødiske miljøer med århundrelang historie. Nåtidens hippeste bydel i Budapest er restene av den jødiske gettoen i den ungarske hovedstaden, der ortodokse jøder lever side om side med festglad ungdom. Også denne idyllen med lange historiske røtter skal feires av Den jødiske verdenskongressen, når den møtes i Budapest på søndag.

Men den viktigste grunnen til å bryte opp fra Jerusalem, er at nettopp denne Budapest-idyllen er under stadig større press fra ytterliggående jødehatere og mer hverdagslig antisemittisme. Stadig rapporteres det om høyreorienterte politikere, særlig fra Jobbik, landets tredje største parti, som kommer med skremmende uttalelser om ungarske minoriteter, og fra ekstremt høyreradikale grupper som fysisk angriper de samme minoritetene.

En fortsatt upublisert rapport fra Den ungarske føderasjonen av jødiske samfunn sammenfatter antisemittiske angrep i landet i 2012 og skal deles ut på kongressen til helgen. Ifølge 'The Economist', inneholder rapporten et enormt antall angrep på det jødiske samfunnet i Ungarn, fra fysiske angrep på jøder, vandalisme av gravplasser, tilgrising av Raoul Wallenberg-statuen, nazigraffiti, naziparoler på fotballkamper og utskjelling av jøder.

Partiet Jobbik, som fikk 16 prosent ved forrige valg og er i opposisjon til statsminister Orbán, har særlig utmerket seg med utspill mot jøder, romfolk og homoseksuelle, selv om partiet nekter for å ha en antisemittisk linje. Jobbik knyttes imidlertid til enda mer ekstreme og voldelige grupper med fascistisk tankegods.

Også regjeringspartiet Fidesz til statsminister Orbán går ikke fri fra kritikken.

Fidesz beskrives som et høyrepopulistisk parti med autoritære trekk, og Orbán har blitt beskyldt for å gi de høyreekstreme kreftene i Ungarn spillerom for å ikke tape velgere til Jobbik. Ronald S. Lauder, lederen for Den jødiske verdenskongressen, anklaget i april Orbán for "å snakke de høyreekstreme gruppene etter munnen" i en kommentar i 'Süddeutsche Zeitung'.

Regjeringspartiet dyrker også den ungarske nasjonalismen, og kommer da automatisk i berøring med Ungarns autoritære, halvfascistiske diktator Miklós Horthy (1920–1944). Horthy blir i økende grad dyrket i Ungarn, med stadig nye statuer og torg og gater oppkalt etter ham. Horthy samarbeidet med Mussolini og Hitler og klarte dermed å øke det ungarske territoriet - midlertidig.

Men var Horthy antisemitt? Det er svært omstridt i Ungarn og utenfor. Diktatoren innførte riktignok mildt d

Statuen av Ungarns eksdiktator Miklós Horthy (1920–1944) i fødebyen hans, Kenderes

© Béla Domonkos/GNU/Kureren
iskriminerende lover på 1920, men han beskyttet også de ungarske jødene mot tyske ønsker om deportasjon helt til 1944, da Hitler fikk innsatt et vasallregime i Budapest. Først da begynte massedrapet på ungarske jøder, hvorav rundt 430.000 ble deportert til nazistenes utryddelsesleire.

Dermed er frontene uklare i dagens Ungarn. Høyresiden blir tillagt dyrking av den fascistiske fortiden, men tar selv avstand fra både fascisme og antisemittisme i offentligheten. I den internasjonale debatten om dagens Ungarn, går disse nyansene ofte under, og Fidesz-tilhengerne føler seg som regel misforstått.

Orbán skal forsvare seg
Derfor har også statsminister Orbán annonsert at han skal holde en tale på Den jødiske verdenskongressen på søndag. Orbán mener at det internasjonale samfunnet putter partiet hans, Fidesz, i feil bås. Fidesz ser seg selv som en kraftfull forsvarer av den jødiske minoriteten.

Regjeringen har da også posisjonert seg klart mot antisemittisme i det siste. Da et parlamentsmedlem fra det radikale Jobbik i november i fjor krevde en registrering av jødiske politikere som en mulig "risiko for den nasjonale sikkerheten", var Fidesz blant de politiske partiene som arrangerte demonstrasjonstog mot Jobbik og antisemittisme i Budapest.

Og i de siste ukene har Orbán personlig gitt ordre om å forby tre planlagte antisemittiske demonstrasjoner i Budapest, som skulle rette seg mot organiseringen av den jødiske kongressen. Blant disse var den annonserte "antisionistiske stormarkeringen" til Jobbik-partiet i morgen, lørdag. Orbáns personlige inngripen har provosert ny kritikk fra menneskerettsgrupper, som kaller håndhevingen av demonstrasjonsforbudet for "vilkårlig".

Den ungarske regjeringen, som er under oppsyn fra Brussel for sine autoritære tendenser, ser seg lei av kritikk fra alle kanter. János Lázár, minister ved Orbáns kontor, uttrykte på en pressekonferanse på mandag frustrasjon over at "en del av verden ser på oss alle som antisemitter." Lázár viste blant annet til at det offisielle Ungarn nå legger ned store ressurser for å forberede markeringen av 70-årsdagen for deportasjonen av de ungarske jødene.

Men selv om lederen for Den jødiske verdenskongressen har kritisert den høyreorienterte politikken til statsminister Orbán, er statsministeren ytterst velkommen på kongressen for å forklare hva som gjøres mot antisemittisme i Ungarn. Kongressens valg av Budapest har i alle fall allerede bidratt til å sette det voksende problemet med antisemittisme i Ungarn på dagsorden.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no