See also:
» 22.01.2014 - Retten til abort utvides i Frankrike
» 16.12.2013 - Frankrike nærmere å legalisere aktiv dødshjelp
» 04.11.2013 - Protestantisk kirke avduker fasciststatue i Ungarn
» 19.09.2013 - Frankrike forbyr missekonkurranser for barn
» 08.07.2013 - Snowden-avsløringene innhenter Frankrike, Tyskland
» 23.04.2013 - Fransk homoekteskap vedtas under sterke protester
» 18.04.2013 - IMF-lederen må svare for seg i fransk rett
» 15.04.2013 - Syv euromillionærer i fransk sosialistregjeringChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Halvparten vurderer å emigrere: Frankrikes nasjonal kongress av rabbinere i 2012
© Grand Rabbin de France/Kureren
Samfunn - Frankrike | Ungarn

Jødehatet øker raskest i Frankrike og Ungarn

Jøder protesterer mot antisemittisme i Ungarns hovedstad Budapest

© Tutuka/GNU/Kureren
Kureren, 8. november 2013
- En fersk EU-rapport avdekker "voksende antisemittisme" i hele Europa. Men det er særlig to land der jøder føler seg ekstra truet og vurderer å flytte på grunn av jødehatet: Frankrike og Ungarn. Situasjonen er bedre for jøder som bor i Latvia, Storbritannia og Tyskland.

EUs organisasjon for grunnleggende rettigheter (FRA) presenterte i dag de første sammenlignbare tallene for jøders opplevelser av antisemitisk sjikane, forskjellsbehandling og hat i EU. Rapporten ble presentert den 8. november, på 75-årsdagen for de brutale angrepene mot jødene under Krystallnatten.

I EU-rapporten erkjennes det at, selv om medlemsstatene hadde investert i en "vedvarende innsats" for å bekjempe antisemittismen, er fenomenet jødehat stadig utbredt og til og med økende i flere land.

Rapporten dekker svar fra 5.847 jøder i åtte EU-land: Belgia, Frankrike, Italia, Latvia, Storbritannia, Sverige, Tyskland og Ungarn. Det er i disse landene omkring 90 prosent av den antatte jødiske befolkningen i EU bor.

Og undersøkelsen viser at et klart flertall av europeiske jøder mener at tendensene til antisemittisme er økende i alle disse landene.

Men den viser også betydelige forskjeller mellom landene. Dette forklares til en stor grad som et uttrykk for landenes forskjellige historier og tradisjon, men også med innvandringsmønstrene i de seneste tiårene. Men det er helt klart det er jødene i Ungarn og Frankrike som nå sliter mest.

For eksempel svarte 9 prosent av de spurte i Storbritannia at de ofte hadde hørt uttalelsen "jøder er ansvarlige for den nåværende økonomiske krisen." I Ungarn var det hele 59 prosent som kunne svare bekreftende på dette.

Kun 8 prosent av undersøkelsesdeltakerne i Latvia mente at den israelskarabiske konflikten hadde større innflytelse på hvor sikre de følte seg i landet. I Tyskland lå tallet på 28 prosent, og i Frankrike var det hele 73 prosent som kunne bekrefte dette.

Ungarn og Frankrike peker seg ut
Ungarn og Frankrike topper undersøkelsen negativt sett i nesten alle spørsmålene. Når det gjelder "antisemittisme på Internett", har gjennomsnittelig 75 prosent opplevd dette i alle de åtte landene, mens tallet lå på 86 prosent i Ungarn og 85 prosent i Frankrike. Kun Italia var foran begge landene, med 87 prosent

På spørsmål om man hadde opplevd "antisemittisme i mediene" kunne et gjennomsnitt på 59 prosent bekrefte dette. Men i Ungarn og Frankrike hadde henholdsvis 73 og 71 prosent opplevd dette. Landene der jødene opplevd mindre antisemittisme i mediene var Tyskland (40 prosent) og Latvia (37).

På spørsmål om man opplevde "fiendtlige uttalelser overfor jøder på gata eller andre offentlige steder" kunne et gjennomsnitt av 54 prosent av jødene i EU bekrefte dette. Verst var det i Frankrike med 84 prosent, Belgia (74) og Ungarn (72). Fenomenet var mindre utbredt i Italia (30 prosent) og Latvia (16).

Et gjennomsnitt på 50 prosent av jødene i EU-landene har opplevd "krenkelser av jødiske kirkegårder". Den høyeste andelen hadde opplevd dett i Ungarn (79 prosent) og Frankrike (74). Et gjennomsnitt på 45 prosent av jødene i Europa har observert "antisemitiske graffiti". Igjen var den høyeste andelen i Ungarn og Frankrike (69 prosent i begge landene).

Et gjennomsnitt på 45 prosent av jødene i Europa hadde opplevd "vandalisme i jødiske bygninger og institusjoner". Også her var det flest i Frankrike (78 prosent), Belgia (54) og Ungarn (52). Til sist hadde et gjennomsnitt på 44 prosent av jødene opplevd "antisemittisme i det politiske liv". Høyeste andel ble målt i Ungarn (84 prosent), Belgia (51) og Frankrike (50).

Halvparten av ungarske, franske jøder vurderer å emigrere
Ikke uventet var det derfor også i Ungarn og Frankrike at en svært stor andel av landets jøder hadde vurdert å forlate landet. I EU som helhet hadde nesten en tredel (29 prosent) av jødene ved ett eller annet tidspunkt tenkt på å emigrere.

I Ungarn gjelder dette hele 48 prosent av de spurte jødene, og i Frankrike 46 prosent.

EU-rapporten anbefaler nå regjeringene i disse landene å ta antisemittismen mer på alvor. Det var særlig viktig å komme i gang med å registrere jøders opplevelse av situasjonen og krenkelser av grunnleggende rettigheter. Undersøkelsen viste nemlig også at tre av fire ikke melder fra om overtramp av frykt for at situasjonen kan bli enda verre.

Videre anbefales det å finne effektive måter å bekjempe det økende problemet med antisemittisme på internettet, for eksempel gjennom spesialenheter i politiet som overvåker og undersøker hatkriminalitet på nettet. Også flere offentlige personer burde bør stå frem og offentlig fordømme antisemitiske uttalelser, heter det i rapporten.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no