See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 14.01.2014 - Ungarns opposisjon samler seg før valget
» 04.11.2013 - Protestantisk kirke avduker fasciststatue i Ungarn
» 02.07.2013 - "Ungarn fornærmet over EUs kritikk"
» 03.05.2013 - Jødisk verdenskongress til Ungarn "i solidaritet"
» 18.04.2013 - EU truer med sanksjoner mot Ungarn
» 12.03.2013 - Varskurop om diktaturtendenser i Ungarn











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


I parlamentet i Budapest har Fidesz-partiet to tredels flertall
© Országháza/Kureren
Politikk - Ungarn

Ungarn vil forankre lave strømpriser i grunnloven

Antal Rogan fra Fidesz-partiet forbereder nye ungarske grunnlovsendringer

© Fidesz/Kureren
Kureren, 1. oktober 2013
- Ungarns omstridte regjeringssjef Viktor Orbán regner med mye bråk fra Brussel og finansverden dersom det nye lovverket hans blir vedtatt. Regjeringspartiet Fidesz planlegger å endre grunnloven, slik at strøm- og gassleverandører ikke kan ta ut overskudd.

Antal Rogan fra Fidesz-partiet leder den nye parlamentsgruppen som skal granske hvordan de nylige priskuttene for gass og strøm til ungarske forbrukere kan "sementeres" i landets grunnlov. Partiet vil ha grunnlovsendringen på plass før valget om åtte måneder, der Fidesz kan tape sitt grunnlovsendrende to tredels flertall i parlamentet.

Ungarn har allerede endret lovverket som regulerer strøm- og annen energiforsyning til landets husholdninger. De stort sett utenlandskeide energileverandørene er blitt pålagt å operere på non-profit-basis og innføre to større priskutt i løpet av 2013. Samtidig har de fått tilbud om å selge selskapene til den ungarske staten.

Ifølge Fidesz-talsmenn har dermed prisene ut til forbruker blitt senket med over 20 prosent i løpet av 2013. Husholdningene betaler nå det samme for strøm, gass og fjernvarme som de gjorde i 2007-08. Energileverandørene, derimot, hevder at det blir brukt tvangstiltak mot dem slik at de i praksis må drive med underskudd.

Det ungarske nyhetsbyrået MTI melder nå at Fidesz-partiet frykter at disse gevinstene for forbrukerne kan bli utvannet etter press fra Brussel og internasjonal finans. Derfor har partiet satt Rogan og andre Fidesz-medlemmer til å vurdere en grunnlovsendring.

Arbeidsgruppen er blitt gitt tre uker til å utarbeide et forslag til en ny grunnlovstekst. Deretter vil Fidesz-partiet ta en endelig beslutning om grunnloven - igjen - skal endres, eller om det holder med en mer omfattende lov som pålegger energileverandørene ikke å ta ut utbytte, sier Rogan til MTI. Men regjeringssjef Orbán ser allerede ut til å ha bestemt seg for en grunnlovsendring, som det går frem av statsministerens uttalelser til mediene.

Rogan indikerer også dette i en nylig tale. Fidesz-medlemmet understreker at det var Sosialistpartiet som i perioden 1995-97 hadde privatisert energiselskapene og garantert de nye eierne utbytte på minst 8 prosent i mange år. Nå var det på tide å ta

Ungarns statsminister Viktor Orbán

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
forbrukerne i forsvar igjen, sa Rogan. Målet var at energiprisene skulle fortsette å synke, i hvert fall frem til 2015, forklarte han.

"Misbruk av grunnloven"
Dersom Fidesz-partiet går inn for å forankre lave energipriser i grunnloven, vil det ikke være første gang. Grunnlovsendringene har kommet som perler på en snor etter at Fidesz vant to tredels flertall i parlamentet ved forrige valg, i 2010.

Statsminister Orbán prøver å forsikre seg om at de viktigste veivalgene i politikken hans sementeres i grunnloven også etter et eventuelt valgnederlag i fremtiden. Dersom Fidesz gjør et dårlig valg neste år, vil opposisjonen neppe klare å vinne et to tredels flertall for å omgjøre disse store veivalgene. Orbán har fått svært mye kritikk internasjonalt og fra egen opposisjon for å "misbruke grunnloven" til detaljregulering.

I den siste grunnlovsendringen som ble vedtatt av Fidesz-flertallet, ble det for eksempel nedfelt et forbud mot uteligging i Ungarn. Det svært omstridte vedtaket tillater lokale myndigheter å bortvise og bøtelegge uteliggere. Opposisjonen og FN-kontoret i Budapest har kalt grunnlovsendringen for "umenneskelig" og påpeker at antall husløse ikke reduseres ved å forby uteligging. FN anslår at over 30.000 ungarere sover på gaten.

EU protesterte tidligere i år mot et sett av grunnlovsendringer vedtatt av Fidesz-flertallet som blant annet drastisk endrer maktbalansen mellom regjeringen og rettsvesenet. I mars i år hadde parlamentet begrenset grunnlovsdomstolens adgang til å stanse nye lover vedtatt av regjeringen. Samtidig grunnlovsfestet parlamentet flere lover som domstolen tidligere hadde erklært grunnlovsstridige.

Et flertall i EU-parlamentet mente i mai at disse ungarske reformene ikke er forenelig med EUs grunnlov. Men Ungarns statsminister Orbán lar seg ikke stoppe av dette. Og med grunnlovsendringene som skal sikre lave energipriser i Ungarn regner Orbán med enda større motstand fra Brussel.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no