See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 09.04.2014 - Frykt for radikalisering etter valget i Ungarn
» 14.01.2014 - Ungarns opposisjon samler seg før valget
» 04.11.2013 - Protestantisk kirke avduker fasciststatue i Ungarn
» 01.10.2013 - Ungarn vil forankre lave strømpriser i grunnloven
» 02.07.2013 - "Ungarn fornærmet over EUs kritikk"
» 03.05.2013 - Jødisk verdenskongress til Ungarn "i solidaritet"
» 18.04.2013 - EU truer med sanksjoner mot UngarnChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Arkivbilde: Det har vært pro-demokratiprotester i Ungarn siden Viktor Orbán kom til makten, her i desember 2012
© Redjade/Flickr/Kureren
Politikk - Ungarn

Varskurop om diktaturtendenser i Ungarn

Ungarns statsminister Viktor Orbán

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 12. mars 2013
- Regjeringen til Viktor Orbán, som har et bredt flertall i det ungarske parlamentet, fikk i går gjennom endringer i den ungarske grunnloven som begrenser rettsvesenets kontroll over regjeringen. Kritikere frykter Orban er på vei til å skape et diktatur i Ungarn.

Nå er det kun underskriften til den ungarske presidenten, János Áder, som mangler for at grunnlovsendringene skal tre i kraft etter at partiet Fidesz til statsminister Orbán vedtok dem med over to tredels flertall i nasjonalforsamlingen i går. Presset på Áder for at han skal nekte å underskrive er stort, både fra den ungarske opposisjonen, rettsvesenet og Ungarns europeiske partnere.

President Áder var i dag på statsbesøk i Berlin, og ble ifølge tyske medier gitt en skyllebøtte av forbundskansler Angela Merkel. Selv på offisielt hold het det at Merkel hadde uttalt seg "kritisk" til grunnlovsendringene og oppfordret til "en ansvarlig omgang med to tredelsflertallet som den ungarske regjeringen har i parlamentet."

Men ikke bare Merkel reagerte på grunnlovsendringene i Ungarn i dag. Europarådets leder Thorbjørn Jagland hadde allerede tidligere appellert innstendig til det ungarske parlamentet om å utsette avstemningen til en spesialistkommisjon fra Rådet hadde analysert grunnlovsendringene. Nå vurderer Europarådet å sette Ungarn på en særskilt overvåkningsliste for å følge nøye med på utviklingen i landet.

Videre meldte lederen for den europeiske kommisjonen, José Manuel Barroso, og lederen for Europaparlementet, Martin Schultz, seg i dag. Begge uttrykte seg svært kritisk til hendelsene i Ungarn og annonserte at EU vil analysere endringene for å se om de er i overensstemmelse med europeiske standarder. Schultz hevdet videre endringene representerte "en svekkelse av demokratiet." Også det amerikanske utenriksdepartementet kritiserte i dag grunnlovsendringene i klare ordelag.

Den omstridte, høyrepopulistiske ungarske statsministeren Orbán satt i gang prosessen med grunnlovsendringer etter at grunnlovsdomstolen i Budapest i 2012 hadde stanset flere lover vedtatt av det Fidesz-dominerte parlamentet. Lovene domstolen hadde funn

Angela Merkel tok i dag imot Ungarns president János Áder

© Bundeskanzlerin/Steins/Kureren
et grunnlovsstridige hadde blant annet ført til begrensninger i religionsfriheten, en smalere definisjon av familien, kommuners rett til å kriminalisere bostedsløse og politisk innblanding i rettsvesenet.

For å omgå disse forbudene, gir den nye grunnloven grunnlovsdomstolen mye mindre rett til å overprøve landets lover. Samtidig tas flere av de avviste lovforslagene fra 2012 enkelt opp i den omskrevne grunnloven, mot protestene til grunnlovsdomstolen.

Kritikere i Ungarn og Europa ser dermed grunnlovsendringene som en respektløshet overfor landets domstoler og nok et steg på veien mot mindre demokrati og rettsvern i Ungarn. Endringene utløste protestmarsjer fra landets opposisjon i Budapest, som hevder vedtakene videre uthuler demokratiet i Ungarn.

Grunnlovsendringen kommer kun ett år etter at Ungarn fikk en helt ny grunnlov 1. januar i fjor, forfattet utelukkende av Orbáns regjering og vedtatt mot opposisjonens stemmer. Grunnlovsutkastet møtte også mye skepsis blant Ungarns europeiske partnere, og EU-kommisjonen fikk presset Orbán til å omskrive noen av de mest demokratitruende paragrafene i utkastet.

I tillegg til europeiske land og institusjoner har internasjonale menneskerettighetsgrupper blitt stadig mer kritiske til utviklingen i Ungarn. Blant dem som meldte sin protest i dag var Human Rights Watch, som ba EU "ta resolutte tak for å svare på de siste grunnlovsendringene godkjent av det ungarske parlamentet."

Gruppen sier at "endringene kun er de siste i serien av problematiske grunnlovsmessige og juridiske endringer fremlagt av det regjerende partiet Fidesz siden det vant valget med absolutt flertall i 2010. Endringene har undergravd pressefriheten, begrenset domstolenes uavhengighet og svekket posisjonen til grunnlovsdomstolen, som hittil har vært en essensiell motvekt til regjeringen," ifølge HRWs Lydia Gall.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no