See also:
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 04.02.2014 - Danmark er europamester i kampen mot korrupsjon
» 08.01.2014 - Nå er den afrikanske øya Mayotte del av EU
» 04.12.2013 - 14 milliarder i EU-bot til storbankene
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 21.11.2013 - Kina ønsker frihandelsavtale med EU
» 13.11.2013 - Rapport: "Innvandring og forbruk reddet Norge fra krisen"
» 12.09.2013 - Middelklassen krymper i Europa: 1 av 3 kan bli fattig











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Arbeidssøker i Nederland
© UWV/Kureren
Økonomi - Europa

Ledigheten i Europa er over krisetoppen

Portugisiske arbeidere demonstrerer mot budsjettkutt som skaper mer ledighet

© José Frade/CGTP/Kureren
Kureren, 2. oktober 2013
- Det blir stadig klarere at arbeidsledigheten i Europa nådde sin topp på forsommeren i år. Selv i de verste kriselandene er ledigheten nå stabil eller på vei nedover, viser ferske tall fra Brussel. Kun Kypros er fortsatt på rask vei dypere inn i krisen.

Ledighetstallene for august var blitt ventet på med stor forventning, og nå har EUs statistikkbyrå Eurostat kunnet legge frem de nye sifrene. Til stor lettelse bekrefter tallene en trend som har avtegnet seg siden juni i år, nemlig at krisebunnen synes å være nådd, i hvert fall hva angår det viktige arbeidsmarkedet

I de 17 landene som utgjør eurosonen holder ledighetstallene seg stabilt på 12,0 prosent, altså det samme nivået som i juli. Men i rene tall er det 5.000 færre arbeidssøkende i disse landene enn i juli.

Denne stillstanden bekrefter en viktig trend. I både mai og juni i år var nemlig ledighetstallet på 12,1 prosent. Så gikk det ned til 12,0 prosent i juli. I rene tall har antall arbeidsløse og blitt noen tusen mindre hver eneste måned siden toppen med 19,21 millioner arbeidssøkende i eurosonen i mai. Tre måneder etter hverandre med en sakte nedgang i antall arbeidsløse kan ses på som et sikkert tegn på at toppen er nådd.

Det gledelige er også at de fleste kriselandene ser ut til å nyte godt av denne sakte økningen i sysselsettingen. I Spania ble toppen nådd i mai i år, med en rekordarbeidsledighet på 26,4 prosent. Denne er nå sunket, i sakte tempo, til 26,2 prosent. Dermed er det også nesten 100.000 færre som står uten jobb i landet enn i mai i år. Men den spanske ungdommen får fortsatt ikke jobb. Ungdomsledigheten steg i august til utrolige 56,0 prosent.

Tallene er mer entydig positive for nabolandet Portugal. Der har ledigheten sunket fra 17,0 til 16,5 prosent i løpet av de tre siste månedene, noe som tilsvarer 26.000 færre ledige. Det er særlig ungdomsledigheten som går raskt ned i Portugal. For et år siden lå den fortsatt på over 40 prosent, mens den nå har gått ned til fortsatt høye 36,8 prosent.

Også i eurolandet Slovenia, den nordligste av de eksjugoslaviske republikkene, har ledigheten gått markant ned siden toppen i mai, fra 10,7 til 10,4 prosent. Slovenia lå lenge an til å bli EUs neste kriseland, og det er fortsatt ikke helt utelukket at regjeringen i Ljubljana må be

Antall uteliggere i Madrid (Spania) har økt i tråd med arbeidsledigheten

© Intermón Oxfam/Kureren
om krisehjelp fra Brussel. Selv i Frankrike, der det lenge så skummelt ut, har ledighetstallene nå endelig stabilisert seg på 11,0 prosent.

Irland fortsetter derimot på en langtidstrend mot lavere ledighet. Der ble de høyeste ledighetstallene allerede nådd i fjor, med rundt 15 prosent. Nå har arbeidsledigheten på øya sunket til 13,6 prosent og nærmer seg dermed gjennomsnittet i eurolandene.

Men Italia har fortsatt ikke nådd toppen hva angår arbeidsledighet. Ledighetstallene gikk svakt ned fra mai til juli, kun for å stige igjen i august. Det er nå 3,1 millioner arbeidsledige i Italia, noe som tilsvarer 12,2 prosent av arbeidskraften totalt.

For Hellas har Eurostat ikke fått tallene for verken juli eller august. Men her steg ledigheten fra mai til juni, til hele 27,9 prosent, som er det høyeste i hele Europa. Ungdomsledigheten sank imidlertid noe. Regjeringskilder i Aten har i det siste uttalt at krisetoppen allerede er nådd, også for Hellas, men dette kan altså fortsatt ikke dokumenteres.

De mørkeste skyene på sysselsettingshimmelen finnes på Kypros, der ledigheten fortsatt stiger i taket. For ett år siden var 12,3 prosent av kypriotene arbeidsledige. Dette har nå steget til 16,9 prosent. Hver måned er det godt over 1000 kyprioter som mister jobben, noe som tilvarer rundt 0,25 prosent av arbeidsstyrken i det relativt lille landet. Farten i oppsigelsene viser ingen tegn til å bremses, og Kypros er dermed fortsatt på full vei inn i krisen.

Også nord i Europa synes ledigheten å være på vei oppover som generell trend. Ledighetstallene stiger jevnt og trutt i land som Nederland, Belgia, Østerrike, Sverige og Norge. I Norden er det kun Danmark og Island som har en positiv langtidstrend på arbeidsmarkedet.

Mens de totale ledighetstallene for EU og eurosonen står stille i august, synker imidlertid ungdomsledigheten noe, og ligger nå på 23,7 prosent for hele eurosonen. Den norske ungdomsledigheten lå for øvrig på 9,5 prosent i juli, noe som er vesentlig høyere enn i både Østerrike og Tyskland.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no