See also:
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 04.02.2014 - Danmark er europamester i kampen mot korrupsjon
» 08.01.2014 - Nå er den afrikanske øya Mayotte del av EU
» 04.12.2013 - 14 milliarder i EU-bot til storbankene
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 08.11.2013 - Middelhavet snart tomt for fisk
» 01.10.2013 - CO2-fangst er avlyst i Europa
» 13.09.2013 - Slutt på utenlandstakst for mobil i Europa i 2016











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Toppmøte i Beijing: Kinas statsminister Li Keqiang og EUs toppledere Herman Van Rompuy og Jose Manuel Barroso
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Økonomi - Europa | Kina

Kina ønsker frihandelsavtale med EU

Vil ha frihandelssone med EU: Kinas statsminister Li Keqiang

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Kureren, 21. november 2013
- Det som kan bli verdens største frihandelssone sto ikke på den offisielle agendaen under toppmøtet mellom Kina og EU i Beijing. Men med en foreløpig isfront mellom Brussel og Washington, var det nettopp dette Kinas toppledere mest ønsket å drøfte med europeerne.

EUs toppledere Herman Van Rompuy og Jose Manuel Barroso er på besøk i Beijing, der de blant annet har møtt Kinas statsminister Li Keqiang. Samtalene, som markerte tiårsjubileet for det "strategiske samarbeidet" mellom Kina og EU, fokuserte på emner som beskyttelse for investeringer og markedsadgang.

Men for en gangs skyld var det nå kineserne som var mest pågående når det gjaldt å fordype forholdet til Europa og foreslå vidtrekkende liberaliseringer i handelen. Statsminister Li luftet nemlig tanker om å begynne forhandlinger om det som kan bli verdens største frihandelssone.

Det er påfallende hvordan kineserne i økende grad har søkt nærhet til EU i de siste årene.

Under finans- og eurokrisen pendlet europeiske ledere til Beijing og ba om kinesiske investeringer og støttekjøp av statsobligasjoner og euro for å stabilisere EU-markedet. Kina ble en av Europas viktigste støttespillere for å motvirke de verste konsekvensene av eurokrisen. Motivasjonen var blant annet å opprettholde etterspørselen i Europa.

Nå er situasjonen i ferd med å snu, og den kinesiske økonomien har i år vist sine første svakhetstegn. Den nye økonomiske stormakten står foran nye reformer og omstillinger og ønsker et større engasjement fra EU-landene, både hva angår investeringer og frihandel. EU er allerede Kinas største marked, og Kina er EUs nest største marked.

Hva kunne der

Pressekonferanse etter EU-Kina-toppmøtet i Beijing i dag

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
for vært bedre enn en omfattende frihandelsavtale mellom verdens største og verdens tredje største marked, spør man seg nå i Beijing. For europeerne burde dette jo også være interessant, fordi EU alltid har etterstrebet seg en bedre markedsadgang til Kina, der kommunistpartiet nå vil satse på å øke det private konsumet til 1,3 milliarder kinesere.

Og kineserne har allerede gjort seg sine første erfaringer med frihandel med vestlige land, samt med hvordan slike forhandlinger foregår. Nærmest som en prøveklut inngikk Kina i april i år sin første frihandelsavtale med et europeisk land; Island. Statsminister Li uttalte den gang at avtalen med Island ville "tjene som eksempel for utviklingen av økonomiske bånd mellom Kina og Europa."

Les mer om Kinas frihandelsavtale med Island i denne artikkelen: "Island først ute i Europa med kinesisk frihandelsavtale".

EU-USA-frihandelssonen har forrang
I Brussel er man imidlertid noe skeptisk til å begynne det omfattende arbeidet en frihandelsavtale mellom EU og Kina ville bety. Dette arbeidet ville kollidere med det minst like omfattende arbeidet med den planlagte nordatlantiske frihandelsavtalen med USA, som potensielt vil skape et enda større marked enn en EU-Kina frihandelssone.

Arbeidet med en svært etterlengtet frihandelsavtale mellom EU og USA har absolutt forrang i dis

Møterommet der EU-Kina-toppmøtet ble holdt

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
se tider. Det vil si, arbeidet er gått i stå, til EU-funksjonærenes fortvilelse.

Det er Snowden-avsløringene og det stadig mer kjølige forholdet mellom USA og det kontinentale Europa som har ført til at frihandelsforhandlingene med amerikanerne nærmest har opphørt. Det er få europeiske land som mener dette er et opportunt øyeblikk for å melde om fremskritt i forhandlingene med USA, og derfor er også aktivitetsnivået skrudd ned, ifølge kilder i Berlin.

Statsminister Li synes å være bevisst komplikasjonene mellom Brussel og Washington når han nå fremmer forslaget om en frihandelsavtale mellom EU og Kina.

På pressekonferansen sammen med Rompuy og Barroso i Beijing i dag kunne Li da også bekrefte at man i løpet av dagen ville "diskutere mulighetene for en frihandelsavtale og jobbe mot målet om å øke volumet i handelen mellom partene til en billion dollar innen 2020."

De to EU-lederne ville imidlertid ikke gå nærmere inn på det kinesiske forslaget under pressekonferansen.

Men uttalelsene til Rompuy mer enn indikerte at det vil være en lang vei frem før EU og Kina kan undertegne en frihandelsavtale. Ifølge Rompuy gikk handelssamtalene i dag først og fremst ut på hvordan partene kunne "fremme og balansere handelsforbindelsene." Og, understreket han: "Det er mye arbeid som gjenstår, især når det gjelder å få de to systemene våre til å jobbe bedre sammen."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no