See also:
» 03.04.2014 - Det går mot lavere kortgebyrer i Europa
» 04.02.2014 - Danmark er europamester i kampen mot korrupsjon
» 08.01.2014 - Nå er den afrikanske øya Mayotte del av EU
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 21.11.2013 - Kina ønsker frihandelsavtale med EU
» 08.11.2013 - Middelhavet snart tomt for fisk
» 01.10.2013 - CO2-fangst er avlyst i Europa
» 13.09.2013 - Slutt på utenlandstakst for mobil i Europa i 2016











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bøtelegges: Hovedkontoret til Deutsche Bank i Frankfurt
© Nils Bremer/GNU/Kureren
Økonomi - Europa

14 milliarder i EU-bot til storbankene

Bøtelegger: EUs konkurransekommisjonær Joaquín Almunia med rekordbot til bankene

© EU/Kureren
Kureren, 4. desember 2013
- EU-kommisjonen har i dag utstedt en rekordbot på til sammen 14 milliarder kroner til ledende banker i Europa og USA i etterhånd av skandalen om manipulerte rentesatser. Bankene straffes for kartellvirksomhet i fastsettelsen av pengemarkedsrentene.

EUs konkurransekommisjonær Joaquín Almunia har i dag utstedt den største boten noensinne i Europa, som skal deles av storbanker på kontinentet, men også i USA. Den største enkeltsummen blant bøtene går til Deutsche Bank, med hele 725 millioner euro (6 milliarder kroner).

De andre storbankene som nå bøtelegges er franske Société Générale med 3,7 milliarder kroner og skotske Royal Bank of Scotland med 3,2 milliarder kroner. I tillegg rammes de amerikanske storbankene Citigroup med en bot på 664 millioner kroner, JP Morgan Chase (580 millioner) og RP Martin (2,1 millioner).

Derimot har den britiske storbanken Barclays og like store sveitiske UBS sluppet unna bøtelegging fra EU-kommisjonen. Ansatte i disse to bankene hadde riktignok deltatt i den ulovlige kartellvirksomheten, men hadde bidratt sterkt til avdekkingen av manipulasjonene.

Rekordboten kommer til dels som resultat av et forlik mellom kommisjonen og bankene, ifølge en pressemelding fra Deutsche Bank. "Dagens forlik er et viktig skritt i våre bestrebelser om å gjøre opp for gamle synder," kommenterte bankens styremedlemmer Jürgen Fitschen og Anshu Jain i dag.

Bankene har til dels hevdet at det er deres medarbeidere som, på eget initiativ, har stått for prismanipulasjonen. Og dette hevder Detusche Bank fortsatt. "Integritet er en av Deutsche Banks kjerneverdier, og vi forventer at alle medarbeidere holder seg til dette. Vi kommer til å gjøre alt vi kan for at en slik feil oppførsel ikke gjentar seg," sier Fitschen og Jain.

Manipulasjon av billiardhandel
Storbankene er funnet skyldig i, og har til dels tilstått, å ha samarbeidet om å manipulere referanserentene på det britiske, europeiske og japanske markedet, kalt LIBOR-, EURIBOR- og TIBOR-renten.

Disse viktige rentesatsene har stor betydning for hele finansmarkedet. Referanserentene fastsettes daglig og er veivisende for renter på finansprodukter som obligasjoner og for verdsettelsen av ulike derivater, swapper og andre finansielle instrumenter.

For EU-kommisjonen har det vært av særlig betydning at prissamarbeidet har påvirket rentene for det store derivatmarkedet. Derivatene brukes ved aksjehandel, men også ved valutahandel og råvarehandel. Man kan spekulere i derivatene selv, eller de kan brukes som en finansiell forsikring mot opp- eller nedadgående kurser og priser.

Ved å aktivt påvirke rentefastsettelsen på LIBOR, EURIBOR og TIBOR hver dag, har storbankene klart å bli sittende på en større del av gevinstene fra den store derivathandelen på det britiske, europeiske og japanske markedet. Det handles årlig for flere billiarder kroner (en billiard er en million milliarder) i produkter knyttet opp mot disse referanserentene.

EU innledet undersøkelser mot bankene for over to år siden etter tips fra bransjen selv. Barclays og UBS valgte raskt å samarbeide med EU-etterforskerne, mens de andre storbankene i første omgang benektet kjennskap til prismanipulasjonen. Med tiden har de imidlertid delvis innrømmet det ulovlige samarbeidet.

I løpet av undersøkelsene kom EU frem til at det opererte to bankkarteller som, ifølge kommisjonær Almunia, hadde forstyrret den frie konkurransen i handelen med derivater.

Og undersøkelsene av finansmarkedet er fortsatt ikke over. Ifølge Almunia etterforskes det fortsatt om det også er et ulovlig prissamarbeid på finansprodukter som handles i sveitsiske franc. Videre undersøkes hele valutahandelsmarkedet i EU, samt handelen i olje- og biodieselprodukter, der det også er mistanker om kartellvirksomhet.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no