See also:
» 05.03.2014 - Mest vold mot kvinner i Norden, minst i katolske land
» 04.02.2014 - Norge er versting i Europa på transpersoners rettigheter
» 12.12.2013 - Studie: "Midlertidige stillinger gir færre ansatte"
» 12.12.2013 - EU-domstolen forkaster trolig datalagringsdirektivet
» 07.11.2013 - EU-domstol sier homoseksualitet er asylgrunnlag
» 18.10.2013 - Oslofolk blant Europas mest fornøyde med byen sin
» 14.10.2013 - "880.000 holdes som slaver i dagens Europa"
» 10.10.2013 - 43 millioner europeere har for lite matChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Overraskelser utenfor Europa: Indeksen over følt korrupsjon for 2013
© TI/Kureren
Samfunn | Økonomi - Europa | Verden

Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer

Aktivister krever mindre korrupsjon i Italia

© Kmillard92/Flickr/Kureren
Kureren, 3. desember 2013
- Ghana og Rwanda har mindre problemer med korrupsjon enn Italia. Hellas er fortsatt det mest korrupte EU-landet. Og de fleste land på Den arabiske halvøy er mindre korrupte enn landene i Sør-Europa. Årets korrupsjonsindeks viser at vestlige land ikke alltid er i førersetet.

De afrikanske nasjonene Botswana, Kapp Verde, Rwanda og Mauritius hadde klart seg svært bra i EU-sammenheng, både hva angår korrupsjon og investeringsvennlighet. Og selv fattige afrikanske problemland som Malawi, Mosambik og Etiopia fremstår som langt mindre korrupte en Russland og Ukraina.

Organisasjonen Transparency International har i dag lagt frem sitt årlige korrupsjonsbarometer, basert på hva befolkningen i det enkelte landet mener om nivået av korrupsjon.

Årets tall viser ikke noe stort skifte fra i fjor, men forsterker likevel en trendutvikling der det ene landet etter det andre utenfor Europa demonstrerer at det takler veien ut av korrupsjonssumpen. Nesten korrupsjonsfrie oaser er i ferd med å dukke opp på alle kontinenter.

I Afrika er det særlig fattige Rwanda som imponerer. I løpet av årtiene siden folkemordet i 1993 har myndighetene i Rwanda bevisst bekjempet korrupsjonen for å skape et grunnlag for vekst og investeringer. Nå er Rwanda på 49. plass blant 177 land, på samme nivå som Latvia, og godt foran Italia og Tsjekkia. Og Rwanda er omringet av noen av verdens mest korrupte land, så kampen mot korrupsjon nytter.

Spania raser på listen
I bedrevitende Europa er innsatsen mot korrupsjonen derimot ikke alltid like vellykket. Spania, for eksempel, skårer vesentlig dårligere enn kun for ett år siden, og beveger seg stadig nedover på listen på tross av de store økonomiske reformene som pågår i landet. I Italia er det kun en sakte positiv utvikling.

Hellas fortsetter å være det landet i EU og eurosonen som har størst problemer med korrupsjon, selv om årets rapport viser at det har vært fremskritt. Nå nærmer grekerne seg korrupsjonsnivået i de mye mer beryktede, men altså bedre, EU-landene Bulgaria og Romania. Sistnevnte ligger for øvrig på nøyaktig samme nivå som Italia.

Øst for Hellas bryter også Tyrkia med fordommene og plasserer seg på et typisk nivå s

Kiev, Europas mest korrupte hovedstad

© Marco Fieber/GNU/Kureren
ammen med de fleste søreuropeiske land, men likevel godt foran Hellas og Italia. Et annet land som streber etter EU-tilknyting er den tidligere sovjetrepublikken Georgia, der man også har klart å få ned korrupsjonsnivået til det typiske for EU.

De verste problemlandene i Europa, hva angår korrupsjon, er Albania og Kosovo på Balkan, samt de fleste tidligere sovjetrepublikkene. Europas mest korrupte land er Ukraina, som ligger på samme sjokkerende nivå som Nigeria, Iran og Papua Ny-Guinea. Deretter følger Russland, Aserbajdsjan og Hviterussland.

Midtøsten bedre enn sitt rykte
Et område der kampen mot korrupsjonen nå virkelig bærer frukter er Midtøsten, en region belemret med europeiske fordommer om en gjennomkorrupt kultur. Transparency International avslører at dette på ingen måte lenger er gyldig, i hvert fall ikke i de landene som har politisk stabilitet og en fredelig utvikling.

Emiratene og Qatar ligger på nivå med Østerrike, på henholdsvis 26. og 28. plass av verdens land, og langt foran hele Sør-Europa, og også foran Israel. Et stykke etter, på nivået med Italia, følger Bahrain, Oman, Saudi-Arabia, Jordan og Kuwait.

Disse "vellykkede" araberstatene står i sterk kontrast til de gjennomkorrupte nabolandene Irak, Syria og Jemen.

Også i Latin-Amerika er det overraskelsker. To land, Chile og Uruguay, har kommet seg inn i verdenseliten når det gjelder ikke-korrupte land. De to søramerikanske landene er på nivå med Frankrike og Irland. Land som Brasil, Cuba og Costa Rica har kommet seg på søreuropeisk nivå.

Verst i Latin-Amerika ligger det an i Paraguay, Venezuela og Haiti, med ekstremt høye korrupsjonsnivåer.

Men når det gjelder toppnasjonene, med minst korrupsjon i verden, er det få overraskelser i årets rapport. Topp-10-listen domineres av de nordiske landene, med Danmark på topp, New Zealand, Singapore, Sveits, Nederland og Australia. Norge er på femteplass.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no