See also:
» 11.02.2014 - FrP, og høyreekstreme i EU, vil ha avstemninger om innvandring
» 29.01.2014 - EU-valgkampen: Martin Schulz versus ukjent
» 17.01.2014 - Ny forskning: "EØS-avtalen truer demokratiet"
» 08.01.2014 - Nå er den afrikanske øya Mayotte del av EU
» 03.01.2014 - Nye angrep på FrP i internasjonal presse
» 12.12.2013 - EU-domstolen forkaster trolig datalagringsdirektivet
» 13.11.2013 - Rapport: "Innvandring og forbruk reddet Norge fra krisen"
» 02.10.2013 - Ledigheten i Europa er over krisetoppenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Antall uteliggere i Madrid (Spania) øker eksplosivt
© Intermón Oxfam/Kureren
Økonomi | Politikk - Europa

Middelklassen krymper i Europa: 1 av 3 kan bli fattig

Fattigdommen øker raskt i Europa

© Intermón Oxfam/Kureren
Kureren, 12. september 2013
- Mens de rike blir rikere, har Europa 120 millioner fattige og ytterligere 25 millioner europeere risikerer å ende i fattigdom. Dette tilsvarer én av tre europeere. Ifølge en ny rapport avhenger veksten i fattigdommen av kuttpolitikken i land som Spania, Portugal, Hellas og Storbritannia.

Advarslene står i rapporten "A Cautionary Tale", som i dag ble lagt frem av organisasjonen Oxfam. Organisasjonen advarer at det i verste fall "kan ta 25 år å gjenopprette levestandarden som disse landene hadde før 2008."

"Europas håndtering av den økonomiske krisen truer med å utradere det man har oppnådd av sosiale rettighet de siste tiårene. Aggressive kutt i sosialhjelp, helse og utdanning, færre rettigheter for arbeidere og urettferdig skattlegging fanger millioner av europeere i en sirkel av fattigdom som kan vare i generasjoner. Dette er moralsk og økonomisk tull. De eneste som tjener på kuttene, er den rikeste 10 prosenten av europeere, som har økt sin velstand," sier Natalia Alonso, som leder Oxfams kontor i EU, i en uttalelse i dag.

"De landene som gjennomfører kuttene mest aggressivt - Hellas, Irland, Italia, Portugal, Spania og Storbritannia - vil snart havne på lista over landene med størst forskjell mellom fattige og rike, så sant ikke lederne i disse landene endrer kurs," legger Alonso til. "Gapet mellom rike og fattige i Storbritannia og Spania kan for eksempel bli like stort som det er i Sør-Sudan og Paraguay."

Rapporten viser til at arbeidsledigheten i mange europeiske land når rekordhøyder. Og det er kvinner og barn som rammes hardest. I Storbritannia vil mer enn en million offentlige arbeidsplasser kuttes innen 2018, og dobbelt så mange kvinner som menn vil miste jobbene sine. Lønnsnivået faller også raskest i landene som har gjennomført de tøffeste sparetiltakene.

Nesten én av ti husholdninger med arbeidsaktive i Europa lever nå i fattigdom, og det kan bli mye verre, advarer Oxfam. For eksempel fører strenge lover om mislighold av boliglån i Spania til at bankene får kaste ut 115 familier fra sine hjem hver eneste virkedag.

Ifølge rapporten bør europeiske ledere ta lærdom av de erfaringene en rekke land i Latin-Amerika, Sørøst-Asia og Afrika g

Natalia Alonso, leder av Oxfams EU-kontor

© Intermón Oxfam/Kureren
jorde på 1980- og 90-tallet. Oxfam viser til at det for noen av disse landene tok 20 år å komme seg på fote igjen. I Indonesia, tok det 10 år for fattigdommen å gå tilbake til 1997-nivå, mens det i enkelte latinamerikanske land tok 25 år å bringe fattigdomsnivået ned til der det var før krisen brøt ut i 1981.

"Europa er i ferd med å gå i denne retningen nå," sier Alono. "Men det fins alternativer til budsjettkutt," legger hun til.

"Europeiske regjeringer kan investere milliarder i offentlige tjenester, som helse og utdanning, ved å skattlegge de rikeste og slå hardere ned på skattesnytere. Det er mulig å velge en ny modell som sikrer økonomisk framgang. Ved å investere i skoler, sykehus, boliger, forskning og teknologi kunne millioner av europeere ha fått arbeid igjen og dermed også ha bidratt til en bærekraftig økonomi," konkluderer Oxfam-talskvinnen.

Oxfam blir ikke hørt
I Spania, et av de verst rammede kriselandene i Europa, har Oxfam presentert en liste med alternative forslag til regjeringens kuttpolitikk. Consuelo López, leder i Oxfam Spania, innrømmer at påvirkningsevnen til organisasjonen er begrenset, spesielt i Spania på grunn av "at regjeringen isolerer seg og ikke lytter til kravene fra befolkningen."

"Men vi fortsetter å protestere mot budskapet om nøysomhet," sier López. Derfor har organisasjonen gått ut med analyser av konsekvensene av sparepolitikken og prøvd å presentere alternativer for "å redde den europeiske sosial- og velferdsmodellen."

Det viktigste utgangspunktet for Oxfam Spania er at det må inngås et forlik om statsgjelden til kriselandene, der deler av gjelden restruktureres eller slettes. Videre må det internasjonale finanssystemet reformeres, blant annet med en transaksjonsskatt, og internasjonale skattehull må tettes. Lokalt anbefaler Oxfam Spania keynesiansk vekstpolitikk, investeringer i utdanning og mer demokrati og åpenhet.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no