See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra nasjonaldagsfeiringen i Minsk, hovedstaden i diktaturet Hviterussland
© Belarus govt/Kureren
Politikk | Økonomi - Innenriks | Hviterussland

Norge på full fart mot frihandel med diktaturet Hviterussland

Jan Farberg, ekspedisjonssjef i handelspolitisk avdeling i Nærings- og handelsdepartementet

© Nærings- og handelsdepartementet/Kureren
Kureren, 20. september 2013
- Kureren får bekreftet at forhandlingene om en frihandelsavtale som inkluderer diktaturet Hviterussland har "god fremdrift" og at en avtale trolig er i havn til neste år. Men avtalen møter stor motstand, og det er flere som trekker i tvil om den overhodet vil tre i kraft.

I EU er det stor irritasjon over Russlands prosjekt med å etablere en Eurasisk union, som åpent konkurrerer med Brussel om å binde til seg østeuropeiske land og bruker sterke pressmidler for å verve nye medlemmer. Samtidig forhandler Norge, som del av EFTA, frem en frihandelsavtale med nettopp denne blokken, som består av Russland, Kasakhstan og nettopp Hviterussland.

Ekspedisjonssjef Jan Farberg i Nærings- og handelsdepartementet leder EFTA-forhandlingene med den nye tollunionen i øst. "Fremdriften er god, og den tiende runden i forhandlingene skal avholdes i Reykjavik i neste uke. Det er bra fremdrift på alle områder, så vi er godt fornøyd," sier Farberg, som overfor Kureren bekrefter at forhandlingene er i rute.

Farberg understreker at forhandlingene er ikke med Den eurasiske unionen, men med de tre medlemslandene. "Opprinnelig var det Russland vi ville forhandle med, men Russland ba om at vi også tok opp de andre to landene i forhandlingene fordi de har inngått en tollunion," forklarer han.

Siden april 2010 har Norge og EFTA dermed også forhandlet om frihandel med Hviterussland.

"EFTA har i forhandlingene understreket viktigheten av at avtalen inneholder henvisninger til menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, miljø, næringslivets samfunnsansvar og antikorrupsjon," understreket næringsminister Trond Giske (Ap) da han i spørretimen i Stortinget i februar i fjor ble konfrontert med spørsmål om forhandlingene fra Dagfinn Høybråten (KrF).

Men forhandlingene som Farberg leder domineres først og fremst av tekniske spørsmål om frihandel, får Kureren bekreftet av kilder som står forhandlingene nær. Målet er, ifølge Farberg, å nå en omfattende frihandelsavtale med de tre østeuropeiske landene innen 2014, "og d

Fra EFTA-forhandlingene med Russland, Hviterussland og Kasakhstan

© EFTA/Kureren
et er et realistisk mål," sier han.

"Avtalen vil inkludere markedsadgang for alle typer varer, tjenester og investeringer. Også fisk og jordbruksprodukter er inkludert. Det forhandles innenfor alle de områder som EFTA vanligvis har med i sine frihandelsavtaler som for eksempel handelsforenkling, industrielle rettigheter og bærekraftlig utvikling," forklarer Fardal.

"Målsetningen er tollfri adgang for alle industrivarer, inkludert fisk. Det er klart at vi regner med at det umiddelbart vil være fiskerieksporten som vil øke mest, for denne utgjør nå 75 prosent av all eksport til Russland," legger forhandlingslederen til. "Men det er også viktig at avtalen vil sørge for større sikkerhet for norske investeringer."

Men både EU og Norge har innført økonomiske sanksjoner mot Hviterussland på grunn av menneskerettighetsbruddene i landet. På spørsmål om hvordan dette kan forenes med en frihandelsavtale, svarer Farberg: "Norge har innført de samme sanksjonene mot Hviterussland som EU har. Sanksjonene har ikke vært noe tema under forhandlingene. ... Det er Russland som leder forhandlingene på alle forhandlingsområder."

Hviterussland holdes på avstand
Dette bekreftes også av kilder Kureren har vært i kontakt med, som står forhandlingene nært. EFTA og Norge har krevd og fått gjennomslag for at det ikke er noen hviterussere som leder noen av forhandlingsgruppene. I praksis er det kun russere som er i ledende posisjoner på den andre siden av forhandlingsbordet. Ingen av forhandlingsmøtene skal heller holdes i Hviterussland, får vi opplyst.

Myndighetene i både Norge og de andre EFTA-landene er svært vare på situasjonen i Hviterussland, bekrefter kilden. "De er selvsagt innstilt på å føre forhandlingene, som i første rek

Omstridt: Hviterusslands diktator Aleksandr Lukasjenko

© Belarus govt/Kureren
ke dreier seg om tekniske spørsmål, til ende. Men det betyr ikke at en avtale vil bli undertegnet eller brakt fremfor Stortinget dersom situasjonen i Hviterussland ikke bedres."

EFTA har for eksempel undertegnet en frihandelsavtale med Colombia for flere år siden. Den er blitt ratifisert i Sveits og Liechtenstein, men Norge og Island kvier seg fortsatt fra å gi den gyldighet. Handelsminister Giske har ikke lagt frem avtalen for Stortinget nettopp fordi menneskerettighetssituasjonen i borgerkrigsrammede Colombia fortsatt er uavklart. Det skal være et norsk ønske om først å nå en tilleggsavtale om menneskeretter før frihandelsavtalen undertegnes.

Kilden sier videre til Kureren at en ferdigforhandlet frihandelsavtale med Russland, Kasakhstan og Hviterussland neppe vil ratifiseres av noe EFTA-land dersom ikke situasjonen i Hviterussland bedrer seg merkbart. Lovnader om ratifisering av avtalen kan derimot brukes som pressmiddel overfor myndighetene i Minsk.

Og minst to av de partiene som nå forhandler om regjeringsmakt har uttrykt sterk skepsis mot i det hele tatt å forhandle om frihandel med Hviterussland. Både Venstres Ola Elvestuen og KrFs Dagfinn Høybråten har protestert mot forhandlingene og Venstre-leder Trine Skei Grande har uttalt seg kritisk.

Likevel kjører Nærings- og handelsdepartementet på i full fart med forhandlingene. Den tiende forhandlingsrunden mellom EFTA, Russland, Kasakhstan og Hviterussland innledes allerede neste uke, i Reykjavik, opplyser Farberg. Der skal det forhandles om videre tekniske detaljer som vil åpne for den omfattende frihandelsavtalen.

Les også om EUs konflikt med Den eurasiske union i denne artikkelen: "EU, Russland i kald krig om handelspartnere".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no