See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 30.10.2013 - Portugal: Over 120.000 forlater landet hvert år
» 08.07.2013 - Portugals nye regjering lover stabilitet
» 04.07.2013 - Forhandlinger for å redde Portugals regjering
» 03.07.2013 - Portugals regjering nærmer seg kollaps
» 02.07.2013 - Portugals finansminister går av etter press fra troikaen
» 27.06.2013 - Fjerde generalstreik på to år i Portugal
» 02.05.2013 - Portugal hever pensjonsalderen, kutter 20.000 stillinger











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Portugals president Aníbal Cavaco Silva har underskrevet loven som øker arbeidstiden
© Presidência Portugal/Kureren
Økonomi | Samfunn - Portugal

Portugal øker arbeidsdagen fra 7 til 8 timer

I hard vær: Portugals statsminister Pedro Passos Coelho er upopulær på grunn av sparetiltakene

© Kureren/Governo de Portugal
Kureren, 29. august 2013
- Sparetiltakene i kriserammede Portugal kommer på løpende bånd. I løpet av kort tid har regjeringen blant annet hevet pensjonsalderen og kuttet 20.000 stillinger. Og i går ble det kjent at en lov som øker arbeidsuken for statsansatte fra 35 til 40 timer er rettskraftig.

I går ble det kjent at den omstridte loven som øker arbeidstiden for portugisiske statsansatte men én time dagen allerede ble underskrevet av Portugals president Aníbal Cavaco Silva på torsdag forrige uke. Informasjonen om dette ble først gjort tilgjengelig på parlamentets nettside i dag.

Det svært upopulære vedtaket ble opprinnelig fattet av parlamentet i Lisboa den 29. juli med et flertall bestående av kun de to regjeringspartiene. Alle opposisjonspartiene stemte derimot mot lovforslaget. Etter at presidenten nå har signert loven, er den gyldig.

Men for å tre i kraft, og for at arbeidsuken faktisk øker fra 35 til 40 timer, må den nye loven først publiseres i statens offisielle lysningsblad. Deretter tar det 30 dager før loven trer i kraft. Portugisiske statsansatte har dermed minst en måned på seg før arbeidsdagen blir lengre.

En bølge av sparetiltak
Den portugisiske regjeringen til den konservative statsministeren Pedro Passos Coelho har det siste året utført en lang rekke omstridte sparetiltak under oppsyn av den såkalte "troikaen", bestående av EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Allerede i mai ble det kjent at pensjonsalderen i Portugal skulle heves fra 65 år og gjøres fleksibel, slik at den er nå knyttet til bærekraften i trygdesystemet. Staten forventes å spare rundt 300 millioner euro ved å heve pensjonsalderen.

I tillegg annonserte regjeringen i mai å redusere antall offentlig ansatte med 20.000 årsverk i løpet av de neste tre årene. Deler av de generelle kuttene som er planlagt for 2014 inneholder også innsparinger på 1,3 milliarder euro i sosialstøtte og trygder, herunder pensjoner.

Les mer om vårens sparepakke i Portugal i denne artikkelen: "Portugisisk sparepakke er grunnlovsstridig".

Vårens sparepakke var en konsekvens av at tidligere vedtatte tiltak ble underkjent i en kjennelse fra den portugisiske grunnlovsdomstolen i april. Domstolen veltet fire av ni sparetiltak i årets statsbudsjett som var blitt vedtatt av regjeringen ved nyttår. Dommerne kom frem til at tiltakene var et overtramp mot borgernes rettigheter, især hva angår retten til likebehandling og en lik byrdefordeling.

Domstolen fant den gang at enkelte grupper, blant dem pensjonister og arbeidsledige, var blitt gitt en for stor del av byrden ved at Portugal må kutte kostnadene.

Likevel var tiltakene nødvendige for å komme i mål med kravene fra troikaen, som har gitt Portugal nødkreditter på 78 milliarder euro. Portugal hadde forpliktet seg til å redusere budsjettunderskuddet sitt til 4,5 prosent i 2013 og 3,0 prosent i 2014, noe som har vist seg svært vanskelig ettersom landets økonomi, og dermed statsinntektene, hittil har vært i fritt fall.

Ny vekst tenner håp
Men tidligere i august kom det nyheter som reiste et visst håp i Portugal. Etter år med økonomisk nedgang viste de siste tallene fra det europeiske statistikkbyrået Eurostat at den portugisiske økonomien hadde en overraskende sterk vekst fra første til andre kvartal i år, på hele 1,1 prosent. Samtidig har også arbeidsledigheten endelig begynt å gå ned.

Flere økonomer har hevdet at dette representerer et vendepunkt og at Portugal nå langsomt begynner å bevege seg ut av krisen.

Les mer om det mulige vendepunktet i kriselandenes økonomi i denne artikkelen: "Veksten er tilbake i eurosonen".

Derfor hadde det også spredd seg en viss optimisme i landet, med et håp om at videre sparetiltak kunne legges på is. Men regjeringen til statsminister Passos Coelho er fast bestemt på å oppfylle alle kravene om økonomiske reformer og sparetiltak som han er blitt enig med troikaen om.

Opposisjonen krever derimot at det får være nok med kutt og sparing nå. Sammen med fagbevegelsen vurderer opposisjonspartiene nye protestaksjoner og streiker.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no