See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 30.10.2013 - Portugal: Over 120.000 forlater landet hvert år
» 29.08.2013 - Portugal øker arbeidsdagen fra 7 til 8 timer
» 08.07.2013 - Portugals nye regjering lover stabilitet
» 04.07.2013 - Forhandlinger for å redde Portugals regjering
» 03.07.2013 - Portugals regjering nærmer seg kollaps
» 02.07.2013 - Portugals finansminister går av etter press fra troikaen
» 02.05.2013 - Portugal hever pensjonsalderen, kutter 20.000 stillinger











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Arbeiderne på skipsverftet Lisnave i Lisboa er i streik i dag
© CGTP/Kureren
Økonomi | Politikk - Portugal

Fjerde generalstreik på to år i Portugal

Det blir umulig å ta toget fra Lisboa i dag

© CGTP/Kureren
Kureren, 27. juni 2013
- Den konservative regjeringen til Pedro Passos Coelho står i dag overfor sin fjerde generalstreik mot den harde sparepolitikken den har ført i sine to år ved makten. Portugals to viktigste fagforeninger har for en gangs skyld gått sammen om å rope opp til storstreik.

Streiken i dag er et spark til en regjering som driver en politikk kun begrenset til kutt og sparing. Passos Coelhos regjering holder fast på at det ikke finnes noe alternativ, og at regjeringens politikk er pålagt av kreditorene, eller troikaen, som besøker Portugal annenhver måned for å sjekke resultatene.

Offentlig transport og mange andre tjenester i landet blir lammet i dag. I Lisboa blir driften av t-banen, tog, busser og båter mellom den portugisiske hovedstaden og nærliggende byer stengt. Videre kommer domstolene til å holdes stengt og sykehusene vil bare ta i mot akuttilfeller.

Fagforeningene forventer en litt høyere støtte enn ved tidligere streiker, som i hovedsak ble støttet av offentlig ansatte, mens privat sektor var på jobb. Ifølge fagforeningene er dette fordi folk nå ikke orker mer. "Nå er det nok med sparing og kutt. Nå der det nok med å straffe et helt land og menneskene som bor her med denne politikken," uttalte generalsekretæren i fagforeningen UGT, Carlos Silva, i går.

Den siste store demonstrasjonen som ble organisert den 1. juni var en fiasko, med skuffende lavt oppmøte. Noen forklarer dette med at folk flest i Portugal har begynt å gå lei av å ikke bli hørt av regjeringen, mens andre ser det som en fatalistisk resignasjon fordi regjeringen ikke endrer noen ting i sin politiske sparekurs.

Men den portugisiske regjeringen sa tirsdag at noe endelig begynner å endre seg til det bedre i landet. Ifølge finansminister Vitor Gaspar, har skatteinntektene begynt å stige, og statsråden sa at det var mulig at, hvis alt går bra, myndighetene kunne begynne å redusere noen skatter i denne regjeringsperioden.

Statsminister Passos Coelho gikk imidlertid raskt ut og sa at han ikke på noen måte kunne love lavere skatter og avgifter i nær fremtid. Men det faktum at finansministeren, som har gjort seg bemerket som generelt svært pessimistisk og negativ, prøver å se noe lys i tunnelen for den portugisiske økonomien, ble tatt imot som et godt tegn av mange borgere.

I mellomtiden har EU lagt frem en rapport om det hittil siste besøket av troikaen til Portugal. Troikaen oppfordret regjeringen i Lisboa til å akselerere "reformene". Dette betyr i praksis økte kutt i utgiftene for offentlige tjenestemenn. Videre ble Passos Coelho presses til å offentliggjøre planen som skal kutte videre 4,7 milliarder euro (35 milliarder kroner) i de neste tre årene. Planen må være på bordet innen 15. juli.

Passos Coelho gjentok i en debatt i parlamentet i går at regjeringen hans ikke har noe annet alternativ enn å fortsette å kutte og spare. Han kritiserte igjen forslaget fra opposisjonen på venstresiden, som vil reforhandle gjelden med Europa og IMF.

Statsministeren er fortsatt overbevist om at det beste for Portugal er å betale ned gjelden så raskt som mulig og innen avtalt tid for å unngå en redningspakke til. I går, da han omtalte planene for dagens streik, sa Passos Coelho at "landet ikke har tid til å streike, men kun til å arbeide og vise strenghet."



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no