See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 30.10.2013 - Portugal: Over 120.000 forlater landet hvert år
» 29.08.2013 - Portugal øker arbeidsdagen fra 7 til 8 timer
» 04.07.2013 - Forhandlinger for å redde Portugals regjering
» 03.07.2013 - Portugals regjering nærmer seg kollaps
» 02.07.2013 - Portugals finansminister går av etter press fra troikaen
» 27.06.2013 - Fjerde generalstreik på to år i Portugal
» 02.05.2013 - Portugal hever pensjonsalderen, kutter 20.000 stillingerChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Må samarbeide: Den nye visestasministeren, Paulo Portas, og statsminister Pedro Passos Coelho
© Governo de Portugal/Kureren
Økonomi | Politikk - Portugal

Portugals nye regjering lover stabilitet

Under press: Portugals stasminister Pedro Passos Coelho taler til landet og lover stabilitet

© Governo de Portugal/Kureren
Kureren, 8. juli 2013
- Etter en dramatisk uke, den mest forvirrende i portugisisk politikk siden 2011, møter regjeringen i dag sine europeiske kollegaer. Regjeringskrisen er tilsynelatende over, og statsministeren lover stabilitet, en forutsetning for at markedene ikke straffer landets økonomi.

Konservative Pedro Passos Coelho, Portugals statsminister og leder av partiet PSP, holdt en direkteoverført tale på portugisisk tv på lørdag for å berolige borgerne i landet, men også kollegaer og investorer i Europa. Beskjeden var klar: den nye koalisjonsregjeringen i Portugal som er blitt til etter forrige ukes krise kommer til å være solid og vil vare ut regjeringsperioden til 2015.

Til høyre for statsministeren satt personen som forårsaket det hele: Portugals utenriksminister Paulo Portas, som lyttet til statsministerens tale i stillhet mens han satt med armene i kors.

Portas, utenriksminister og leder av koalisjonspartneren CDS, leverte på tirsdag sin "ugjenkallelige" avskjedssøknad og satt dermed den portugisiske regjeringen i en dyp krise som truet koalisjonen. CDS-ministrene vurderte å trekke partiet helt fra regjeringen.

Kunngjøringen til Portas skapte også panikk i markedene. Aksjemarkedet stupte, og kursene på børsen i Lisboa falt med 5,3 prosent. Like kritisk var det at renten til portugisiske 10-års statsobligasjoner steg til 8 prosent tidlig på onsdag. Dette er en prosentsats som ikke har vært nådd siden i november 2011 og ville gjøre det umulig for Portugal å komme ut av den aktuelle økonomiske krisen.

Les mer om regjeringskrisen i Portugal i denne artikkelen: "Portugals regjering nærmer seg kollaps.".

Grunnen til avskjedssøknaden skal finnes i en økende mengde uenigheter mellom CDS-lederen og statsminister Passos Coelho. Det utslagsgivende for Portas var utnevnelsen av Maria Luisa Albuquerque som ny finansminister. Portas var uenig i personvalget fordi han mener Albuquerque kun vil stå for en videreføring av den aktuelle økonomiske politikken som Portugal har fulgt de siste to årene. Det betyr mer nøysomhet, kutt i offentlige kostnader, høyere skatter og avgifter, nedbemanninger og å godta alle vilkårene kreditorene stiller.

Utenriksministeren overrasket hele landet, inkludert hans egne partifeller og president Aníbal Cavaco Silva. Statsministeren, for sin del, svarte også med en overraskende avgjørelse da han nektet å akseptere avskjedssøknaden til Portas.

Les mer om forsøket på å løse regjeringskrisen i Portugal i denne artikkelen: "Forhandlinger for å redde Portugals regjering.".

Det ble til sist nødvendig med fem møter mellom Passos Coelho og Portas, ispedd mange rykter, lekkasjer og kontralekkasjer, for å redde den konservativliberale regjeringskoalisjonen. President Cavaco Silva krevde en "sterk og varig" koalisjon for gi sin nødvendige å støtte til den.

På lørdag viste Portas seg endelig frem i offentligheten sammen med Passos Coelho for å demonstrere at regjeringen fortsatt står samlet. Portas opplyste at han ikke går ut av regjeringen og at den "ugjenkallelige" avgjørelsen ikke hadde vært så "ugjenkallelig" likevel.

Men Portas er ikke lenger utenriksminister og blir nå visestatsminister. Der får han nå mer makt og ansvar på det avgjørende økonomiske området, og ikke minst i forhold til de viktige relasjonene med kreditortroikaen. Den nye finansministeren, som Portas hadde så mye imot, er fortsatt på sin post. Og i dag har hun sitt første møte i Eurogruppen, der hun prøver å overbevise partnerne sine om stabiliteten i den nye portugisiske regjeringen.

Men opposisjonen er ikke fornøyd. Den stoler ikke på en regjering som, etter dens mening, har blitt svekket gjennom krisen. Opposisjonen krever nyvalg for å avklare situasjonen og anklager Portas for å ha opptrådt "uansvarlig". Portas hadde ikke bare påført landet en akutt krise på finansmarkedene, men heller ikke holdt ord om at hans avkjed var ugjenkallelig, kritiserer opposisjonen.

Likevel blir det neppe nyvalg i Portugal med det første. Men en fornyet koalisjon mellom konservative PSP og liberale CDS, har regjeringen til Passos Coelho et trygt flertall i det portugisiske parlamentet, som i de siste to årene har avverget det ene mistillitsforslaget etter det andre fra den sosialistiske opposisjonen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no