See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 30.10.2013 - Portugal: Over 120.000 forlater landet hvert år
» 29.08.2013 - Portugal øker arbeidsdagen fra 7 til 8 timer
» 08.07.2013 - Portugals nye regjering lover stabilitet
» 04.07.2013 - Forhandlinger for å redde Portugals regjering
» 03.07.2013 - Portugals regjering nærmer seg kollaps
» 27.06.2013 - Fjerde generalstreik på to år i Portugal
» 02.05.2013 - Portugal hever pensjonsalderen, kutter 20.000 stillinger











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Portugals finansminister Vítor Gaspar går av
© Governo da República Portuguesa/Kureren
Økonomi | Politikk - Portugal

Portugals finansminister går av etter press fra troikaen

María Luis Albuquerque blir Portugals nye finansminister

© Governo português/Kureren
Kureren, 2. juli 2013
- Portugals finansminister Vítor Gaspar, har trukket seg. Som grunn nevner han at han hadde mistet "troverdigheten min som finansminister" overfor kreditorene i troikaen (EU, Den europeiske sentralbank og IMF) etter flere mislykkede forsøk på å kutte budsjettunderskuddene.

Vítor Gaspar leverte sin avskjedssøknad til president Aníbal Cavaco Silva i går ettermiddag. Ifølge den portugisiske avisen 'Público', blir Gaspar erstattet av statssekretær María Luis Albuquerque. Gaspar har vært den konservative statsministeren Pedro Passos Coelhos økonomiske høyre hånd, og han var det ledende ansiktet utad for de ekstreme innstrammingstiltakene som er blitt pålagt av troikaen.

I avskjedsbrevet sitt, som Kureren har fått tilgang til, forklarer Gaspar at han hadde bedt om få å forlate stillingen to ganger tidligere. Første gang var i oktober 2012 og andre gang i april i år, da grunnlovsdomstolen veltet sentrale deler av Gaspars sparetiltak og sa at det var grunnlovsstridig å fjerne bonuser for offentlige tjenestemenn og pensjonister.

Sparetiltakene som ble funnet grunnlovsstridige var inndragelsen av feriepenger for statsansatte, kutt i utbetalinger til forskning og undervisning, stopp i utbetalingen av feriepenger til pensjonister, og kutt i sykepenger og arbeidsledighetstrygden.

Disse tiltakene rammet i for stor grad enkelte grupper og fordelte ikke byrden bredt nok i samfunnet, ifølge grunnlovsdomstolen.

Les mer om den tøffe portugisiske sparepolitikken i denne artikkelen: "Portugisisk sparepakke er grunnlovsstridig".

Ifølge Gaspar, var det de to dommene fra grunnlovsdomstolen mot regjeringens sparepolitikk, samt regjeringens manglende suksess med å nå målet om lavere budsjettunderskudd som "påvirket min troverdighet som finansminister."

Ifølge brevet Gaspar har sendt til statsminister Passos Coelho, hadde han nå ventet på konklusjonene fra den siste rapporten fra troikaen for å vurdere sin stilling.

Men rapporten konkluderte med at Portugal fortsatt hadde "alvorlige problemer", særlig i forhold til arbeidsledigheten, som nådde 17,6 prosent i mai. Derfor, konkluderte troikaen, må landet nå gjennom en "uunngåelig" økonomisk justering for å komme til en ny fase, en "vekstfase". Og denne utviklingen, skriver Gaspar, krever "en tillit som jeg ikke er i stand til å gi."

Skjulte høyrisikokontrakter?
Men portugisiske media spekulerer i at det også kan være andre grunner som kan ha tvunget Gaspar til å søke avskjed. På søndag uttalte finansdepartementet at det, i motsetning til hva som hadde blitt forklart før, hadde fått beskjed fra den forrige sosialistiske regjeringen om at det fantes store høyrisikokontrakter i flere statelige selskaper.

Disse kontraktene var svært spekulative og har nå generert tap på mellom 2,6 og 3 milliarder euro - veldig mye penger for et land som har fått en redningspakke på 78 milliarder euro fra troikaen. Det portugisiske finansdepartementet har under Gaspars tid ikke vært åpen om denne risikoen.

Portugal har forpliktet seg til å redusere budsjettunderskuddet sitt til 4,5 prosent i 2013 og 3,0 prosent i 2014, noe som har vist seg svært vanskelig ettersom landets økonomi, og dermed statsinntektene, fortsatt er i fritt fall.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no