See also:
» 07.10.2013 - Kommunistene gjør comeback i kriserammede Portugal
» 03.09.2013 - Spania og Portugal krangler om ubebodde øyer
» 08.07.2013 - Portugals nye regjering lover stabilitet
» 04.07.2013 - Forhandlinger for å redde Portugals regjering
» 03.07.2013 - Portugals regjering nærmer seg kollaps
» 02.07.2013 - Portugals finansminister går av etter press fra troikaen
» 27.06.2013 - Fjerde generalstreik på to år i Portugal
» 04.04.2013 - Portugals regjering overlever fjerde mistillitsvotum på to årChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Portugals president Aníbal Cavaco Silva (v) og statsminister Pedro Passos Coelho (h)
© Presidência Portuguesa/Kureren
Politikk | Økonomi - Portugal

Portugisisk sparepakke er grunnlovsstridig

Kureren, 6. april 2013 - Den portugisiske grunnlovsdomstolen kunngjorde i går kveld at fire av ni sparetiltak i årets statsbudsjett er grunnlovsstridige og må omgjøres. Tiltakene er blant betingelsene for å få pengestøtte fra EU og IMF. Nå er det krisemøte i regjeringen.

Den portugisiske grunnlovsdomstolen kom sent i går frem til en kjennelse som nærmet seg en totalslakt av sparetiltakene på årets statsbudsjett. Med et stort flertall var de portugisiske dommerne enige om at en stor del av tiltakene var et overtramp av borgernes rettigheter, især hva angår retten til likebehandling og en lik byrdefordeling.

Domstolen fant at enkelte grupper, blant dem pensjonister og arbeidsledige, var blitt gitt en for stor del av byrden ved at Portugal må kutte kostnadene.

Sparetiltakene som ble funnet grunnlovsstridige var inndragelsen av feriepenger for statsansatte, kutt i utbetalinger til forskning og undervisning, stopp i utbetalingen av feriepenger til pensjonister, og kutt i sykepenger og arbeidsledighetstrygden.

Disse tiltakene rammet i for stor grad enkelte grupper og fordelte ikke byrden bredt nok i samfunnet, ifølge grunnlovsdomstolen.

Ifølge beregninger fra den portugisiske dagsavisen 'Público', rammer dommen planlagte sparetiltak på totalt 1,3 milliarder euro (10 milliarder kroner), noe som tilsvarer omlag en fjerdedel av den sparepakken som ble vedtatt 31. desember.

Sparetiltakene på totalt 5,3 milliarder euro ble presentert av statsminister Pedro Passos Coelho i november. I tillegg til de tiltakene som nå ble avvist av domstolen, baserte pakken seg først og fremst på skatteøkninger og kutt i helse- og sosialytelser. Den generelle skattesatsen ble økt med 3,5 prosentpoeng, helsebudsjettet ble kuttet med 17 prosent og avgiftene på tobakk, eiendomssalg, kjøretøy og drivstoff ble økt kraftig.

Tiltakene var nødvendig for å komme i mål med kravene fra troikaen av EU, Den europeiske sentralbank og IMF, som har gitt Portugal nødkreditter på 78 milliarder euro. Portugal har forpliktet seg til å redusere budsjettunderskuddet sitt til 4,5 prosent i 2013 og 3,0 prosent i 2014, noe som har vist seg svært vanskelig ettersom landets økonomi, og dermed statsinntektene, er i fritt fall.

Da den portugisiske presidenten, Aníbal Cavaco Silva, ved årsskiftet underskrev sparepakken, annonserte han samtidig at han ville få dem overprøvd dem av grunnlovsdomstolen. Cavaco, som er partikamerat med statsministeren, antydet allerede den gang at han syntes byrdefordelingen var svært skjev, noe domstolen i dag ga ham rett i.

For statsminister Passos Coelho er dommen et kraftig tilbakeskritt. Regjeringen har satset stort på å være pliktoppfyllende overfor troikaen, og vil derfor trolig sette alt inn på å finne frem til nye sparetiltak som kan erstatte de grunnlovsstridige tiltakene.

Regjeringen har allerede annonsert at den er trådt sammen i et krisemøte for å diskutere konsekvensene av domskjennelsen.

Både statsminister Passos Coelho og president Cavaco har allerede gjort det klart at dommen ikke vil føre til at regjeringen vil søke sin avskjed. Presidenten understreket allerede før dommen at regjeringen er lovlig valgt og fortsetter å være legitim, uansett hva domstolen måtte komme frem til.

Mer informasjon
Les dommen fra den portugisiske grunnlovsdomstolen på denne lenken (på portugisisk).    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no