See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 30.10.2013 - Portugal: Over 120.000 forlater landet hvert år
» 29.08.2013 - Portugal øker arbeidsdagen fra 7 til 8 timer
» 08.07.2013 - Portugals nye regjering lover stabilitet
» 03.07.2013 - Portugals regjering nærmer seg kollaps
» 02.07.2013 - Portugals finansminister går av etter press fra troikaen
» 27.06.2013 - Fjerde generalstreik på to år i Portugal
» 02.05.2013 - Portugal hever pensjonsalderen, kutter 20.000 stillingerChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Statsminister Passos Coelho (m) med sin tidligere finansminister (gikk av mandag) og utenriksminister (gikk av tirsdag)
© Governo de Portugal/Kureren
Økonomi | Politikk - Portugal

Forhandlinger for å redde Portugals regjering

Kureren, 4. juli 2013 - Pedro Passos Coelho, Portugals statsminister og leder av det konservative PSP, og Paulo Portas, utenriksminister og leder i sentrumspartiet CDS, må lage en ny koalisjonsavtale dersom regjeringen ikke skal gå i oppløsning. Portas trekker seg i alle fall.

Det råder fortsatt stor politisk usikkerhet i Portugal etter at Portas annonserte sin avskjed som utenriksminister på tirsdag. Den største faren er at hele CDS går ut av regjeringen, noe ministrene truet med i går. I så fall vil statsminister Passos Coelhos parti måtte styre med et mindretall i parlamentet eller lyse ut nyvalg.

Statsministeren var i går på et europeisk toppmøte om ungdomsarbeidsløshet i Berlin. Derfra varslet han at han ville forhandle med CDS for å "opprettholde koalisjonen" og la til at løsningen kan finnes "i de neste dagene eller de neste timene". Derfor insisterer Passos Coelho også fortsatt på å ikke akseptere utenriksministerens avskjedssøknad.

Ifølge portugisiske presserapporter, holdt partiet CDS et møte på hele 17 timer i går. Der konkluderte juniorpartnere i regjeringen med at de også vil forhandle fram en ny regjeringsavtale for å unngå nyvalg.

CDS sies å ha flere muligheter. Et av alternativene er at partiet tar sine tre statsråder ut av regjeringen men likevel forplikter seg til ikke å stemme mot regjeringens viktigste initiativer i parlamentet.

Et annet alternativ er at CDS forblir i regjering uten utenriksminister Portas og med andre statsrådsposter. Det tredje alternativet er det vanskeligste og det som virker minst sannsynlig: at Passos overbeviser Portas om å bli sittende i regjeringen, gitt den kritiske økonomiske situasjonen.

CDS-leder Portas vil i prinsippet gå av fordi han ikke er enig i utnevnelsen av den nye finansministeren, etter at den forrige trakk seg på mandag. Portas har gjort det klart at han vil ha forandringer i den økonomiske politikken, som hittil kun har dreid seg rundt sparetiltak og kutt, nå som man må finne en ny finansminister.

Regjeringskrisen er dermed på langt nær over, selv om begge regjeringspartiene nå er villige til å forhandle. Den sosialistiske opposisjonen, for sin del, krever nyvalg.

I dag skal Portugals president Aníbal Cavaco Silva (PSP) ha et møte med statsministeren for å forsøke å avklare det politiske rotet. Medier som står regjeringspartiet nær forventer at Passos Coelho kommer til møtet med en ny regjeringsavtale under armen. Andre tviler på om statsministeren har noe mer å gi.

Nye rekordrenter for Portugal
På grunn av den store politiske usikkerheten reagerte markedene med en "svart onsdag" på børsen i går. Aksjemarkedet stupte og falt med 5,3 prosent.

Like kritisk var det at renten til portugisiske 10-års statsobligasjoner steg til 8 prosent tidlig på onsdag. Ved børsdagens slutt etablerte rentene på portugisiske statslån seg på 7,45 prosent. Dette er en prosentsats som ikke har vært nådd siden i november 2011.

På denne måten straffer markedet igjen Portugal, et land som går gjennom en smertefull prosess og permanent nøysomhet for å betale ned på statsgjelden. Det er også en frykt for at rekordrenten smitter over på Portugals kriserammede europeiske partnere.

Statsminister Passos Coelho selv benyttet seg av rekordrentene for å gjøre et billig poeng fra toppmøtet i Berlin i går. "Investorene straffer Portugal hardt i dag. De straffer usikkerhet," sa statsministeren, som om han var tilfreds.

Les mer om regjeringskrisen i Portugal i denne artikkelen: "Portugals regjering nærmer seg kollaps".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no