See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 29.08.2013 - Portugal øker arbeidsdagen fra 7 til 8 timer
» 08.07.2013 - Portugals nye regjering lover stabilitet
» 04.07.2013 - Forhandlinger for å redde Portugals regjering
» 03.07.2013 - Portugals regjering nærmer seg kollaps
» 02.07.2013 - Portugals finansminister går av etter press fra troikaen
» 27.06.2013 - Fjerde generalstreik på to år i Portugal
» 02.05.2013 - Portugal hever pensjonsalderen, kutter 20.000 stillinger











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Utflyttingsland: Rua Augusta i sentrum av Lisboa
© Guijo Córdoba/GNU/Kureren
Økonomi - Portugal

Portugal: Over 120.000 forlater landet hvert år

Kureren, 30. oktober 2013 - Krisen i Portugal er langt fra over. Antallet portugisiske arbeidere som forlater landet nådde en ny årsrekord i fjor, da totalt 121.418 portugisere flyttet til utlandet. Tallet tangerer den tidligere rekorden fra 1966, da 120.000 flyktet fra Salazar-diktaturet.

Ifølge de siste tallene fra Portugals statistiske institutt, som Kureren har fått tilgang til, er det et gjennomsnitt på 10.118 mennesker som forlater Portugal hver måned. Og de flytter hovedsakelig til Frankrike, Luxemburg, Sveits, Storbritannia og den tidligere portugisiske kolonien Angola i Det sørlige Afrika.

Ifølge statistikken hadde 52.000 av de portugisiske emigrantene i 2012 pakket for et langtidsopphold på minst ett år i utlandet. 66 prosent av disse reiste til et annet EU-land, mens hele 34 prosent reiste land utenfor EU-området.

Derimot var det 69.500 portugisere som forlot hjemlandet i en periode på mellom tre måneder og ett år. Og av disse var 53.500 menn og 16.000 kvinner. 60 prosent av disse reiste til EU-landene, mens 39 prosent flyttet til andre land for å prøve lykken.

Emigrasjonen fra Portugal har økt for hvert år som krisen har gått, i likhet med andre kriseland som Irland og til dels Spania. I 2011 var det 101.000 portugisere som forlat landet, og 44.000 av disse ble borte i minst ett år.

Og for et land som Portugal, som kun har litt over 10 millioner innbyggere, merkes denne emigrasjonen godt. Samtidig er fødselstallene lave. Dette resulterer nå i en årlig befolkningsnedgang på 0,3 prosent.

Portugal mister de best utdannende
Og denne trenden ser ut til å fortsette, ifølge instituttet, som viser til at dagens utvandring er vesensforskjellig fra den i 1966.

Folk som flyktet fra diktaturet var hovedsakelig vanlige arbeidstakere uten høyere utdanning, som sendte det meste av pengene de tjente hjem til familien i Portugal. Men utvandrerne av i dag er som regel unge med høyere utdanning, som kommer til å jobbe og kanskje slå rot i andre land etter å ha fått utdannelsen sin i Portugal.

Perspektivene er ikke de beste for Portugal, men det er i alle fall noen signaler på at krisens absolutte bunnpunkt kan være nådd. Ifølge de siste tallene fra Eurostat er arbeidsledigheten i Portugal nå på 16,5 prosent, noe som betyr at 877.000 personer er uten jobb i landet. Det verste er arbeidsledigheten blant ungdommen i Portugal, som ligger på 36,8 prosent.

Men bare for noen måneder sider, i april, var arbeidsledigheten i Portugal på hele 17,5 prosent. Men mye av den reduserte arbeidsledigheten skyldes nettopp den massive utvandringen av arbeidsføre portugisere, og ikke så mye at det skapes nye arbeidsplasser.

Samtidig fortsetter regjeringen i Portugal sin sparepolitikk, som ifølge flertallet av portugisere fører til at økonomien ikke klarer å komme i gang med å vokse igjen. Men regjeringen til statsminister Passos Coelho hevder at sparepolitikken nå kan vise til resultater og at det er lys i enden av tunnelen.

Les mer om sparetiltakene i Portugal i denne artikkelen: "Portugal hever pensjonsalderen, kutter 20.000 stillinger".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no