See also:
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 05.02.2014 - Vatikanet i ordkrig med FN om pedofile prester
» 05.12.2013 - Hundrevis arrestert etter uro og plyndringer i Argentina
» 05.11.2013 - Paven med meningsmåling om homofile, skilsmisser og kondomer
» 29.10.2013 - Pave Frans er blitt en turistmagnet for Roma
» 20.09.2013 - Pave Frans ønsker kvinner og homofile inn i kirken
» 26.04.2013 - Argentinas finansminister: "Inflasjon, hva er det?"
» 08.03.2013 - Argentinas ekspresident Menem dømt for smuglingChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den nyvalgte pave Frans
© Osservatore Romano/Kureren
Samfunn - Argentina | Vatikanet

Vatikanet velger sin første amerikanske pave

Den nyvalgte pave Frans presenteres på balkongen i Peterskirken: «Habemus Papam»

© Osservatore Romano/Kureren
Kureren, 13. mars 2013
- Etter litt over et døgn har kardinalene som er samlet i Vatikanet valgt et nytt overhode for 1200 millioner katolikker. I en hemmelig prosess valgte de Jorge Mario Bergoglio (76) fra Argentina som ny pave. Frans blir den første jesuittiske og ikke-europeiske paven noensinne.

Denne onsdagen, klokken 19:05, steg det opp hvit røyk fra ovnen som var blitt installert i Det sixtinske kapell, noe som indikerer at de 115 kardinalene som hadde samlet seg der hadde valgt en etterfølger for pave Benedikt XVI. Dette krevde et flertall på to tredjedeler blant de 115 kardinalene med stemmerett.

Kort tid etter røyksignalet viste den franske kardinalen Jean Louis Tauran seg på balkongen på Peterskirken og proklamerte de berømte latinske ordene "Annuntio vobis gaudium magnum; habemus Papam" (jeg erklærer med stor glede, vi har en pave). Så steg den nye lederen for 1200 millioner katolikker frem i lyset.

Det var den heller ukjente og uventede 76-åringe erkebiskopen av Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio, som var blitt valgt til ny pave. Han hadde tatt pavenavnet Frans.

Den nyvalgte paven, beskjedent kledd i en hvit pavelig prestekjole, formidlet straks sin første velsignelse, "Urbi et Orbi", til folkemengden. Massehysteriet grep tusenvis av mennesker på Petersplassen som hadde strømmet til for å være tilskuere ved dette "historiske øyeblikket". Men forvirringen var stor over hvem denne heller ukjente eldre mannen kledd i hvitt va

Erkebiskop Bergoglio taler til ungdommen i Buenos Aires (juni 2012)

© Bispedømmet Buenos Aires/Kureren
r.

Bergoglio var så visst ikke blant forhåndsfavorittene. Til dette var den nye paven både for gammel og hadde et for spesielt "rulleblad" som jesuitt. Særlig den høye alderen talte mot ham, med tanke på at pave Benedikt forrige måned uventet hadde gått av med den begrunnelse at helsen var ikke sterk nok til å møte de mange utfordringene Den katolske kirke har.

Den nye paven blir den første i rekken i mange aspekter. Han er den første jesuitten noensinne som blir valgt som pave. Som argentiner er han den første ikke-europeeren til å lede det katolske trosfellesskapet. Og han er også den første til å ta pavenavnet Frans, til ære for tiggermunken og helgenen Frans av Assisi, grunnleggeren av jesuittordenen.

Og for første gang på over 600 år vil den nye paven måtte forholde seg til en forgjenger i levende live. Benedikt, som ikke deltok i pavekåringen, er nå "pave emeritus" etter at han lot pavestolen stå tom den 28. februar i år og har midlertidig flyttet ut av Roma.

Mens den nye paven er relativt ukjent på internasjonalt nivå, er han en stor personlighet i hjemlandet Argentina. Bergoglio, som er av italiensk opprinnelse, ble født i Argenti

Konklave i Det sixtinske kapellet: Pavevalget foregår

© Osservatore Romano/Kureren
nas hovedstad, Buenos Aires, i 1936. Studiene gjorde ham til kjemisk tekniker, men han valgte etter hvert å gå inn i jesuittordenen og steg med tiden til vervet som erkebiskop i Buenos Aires.

I Argentina har Bergoglio utmerket seg for sin angivelige følsomhet overfor sosiale problemer og fattigdom, men også for sine konservative ideer som skiller seg lite fra forgjengeren Benedikt.

Den nye paven er videre kjent for å være en tøff motstander av regjeringen til Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner. Bergoglio har kritisert Kirchners liberale politikk sterkt, særlig hva angår innføringen av en partnerskapslov i Argentina. Samtidig har Kirchner kalt Bergoglio for "Argentinas hemmelige opposisjonsleder". Gitt denne situasjonen, er det mange i Argentina som spør seg om hvordan relasjonene mellom Buenos Aires og Vatikanet vil utvikle seg under pave Frans.

Men reaksjonene i Argentina på verdenshistoriens første latinamerikanske pave var likevel først og fremst overstrømmende positive. Valget av pave Frans ble behørig feiret i Buenos Aires og tatt imot som et sterkt signal på at Latin-Amerika endelig likestilles med Den gamle verden.
    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no