See also:
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 05.02.2014 - Vatikanet i ordkrig med FN om pedofile prester
» 20.01.2014 - Ulikheten i verden eksploderer
» 06.12.2013 - Mandela, en milepæl for Afrikas omdømme i verden
» 03.12.2013 - Verdens korrupsjonskart bryter med fordommer
» 21.11.2013 - Sammenbrudd i klimaforhandlingene i Warszawa
» 05.11.2013 - Nordmenn mer lunkne til bistandChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sender ut spørreskjema til alle katolikker: Pave Frans
© Planalto/Kureren
Samfunn - Verden | Vatikanet

Paven med meningsmåling om homofile, skilsmisser og kondomer

Polulær: Pave Frans i Rio de Janeiro i juli 2013

© Agencia Brasil/Kureren
Kureren, 5. november 2013
- Pave Frans har bestilt en undersøkelse blant verdens katolikker med 38 svært spesifikke spørsmål om kirkelige tabusaker som homofili til bruk av kondomer. Paven ønsker å presentere medlemmenes syn på dette på et kirkemøte om familien i oktover 2014.

For det første ønsker paven å vite om skilte katolikker som har giftet seg igjen "føler seg marginalisert og lever i lidelse fordi de ikke er i stand til å motta sakramentene."

Men han vil også vite "hva slags sjelesorg det kan være mulig å tilby homofile par" og barna disse parene har adoptert. Frans ønsker dermed å kartlegge hvordan den katolske kirken kan normalisere sitt forhold til homofile familier, ikke minst på bakgrunn av at stadig flere katolske land innfører kjønnsnøytrale ekteskapslover.

Paven har allerede tidligere uttalt seg i positive ordelag om homofile og blant annet spurt "hvem er jeg til å kritisere dem?" Men mer konservative katolske ledere har vært raske til å prøve å blokkere pavens forsøk på å åpne kirkedørene for nye familietyper, og den nye undersøkelsen vil kunne gi Frans skyts under synoden (kirkemøtet) om ett år.

Spøøreundersøkelsen ble i midten av oktober sendt ut til alle de 4.700 bispedømmene. Disse må igjen distribuere den til hele det katolske samfunnet, og spesielt til de enkelste menighetene, for å få et riktig bilde av hvordan situasjonen er for millioner av katolske familier verden rundt.

Allerede i innledningen viser spørreundersøkelsen til de "nye problemene" som har dukket opp i de senere år og utfordrer den tradisjonelle katolske familien. Det dreier seg om økningen av antallet samboerskap "som ikke har adgang til ekteskap", samboerskap mellom personer av samme kjønn "som ikke sjeldent får lov til å adoptere barn," enslige foreldre og til og med interreligiøse ekteskap.

Eller for å si med andre ord, en stor mengde syndere, som ifølge konservative tolkninger faller utenfor rammene til det kristne trosfellesskap og er fortapte. Men pave Frans ønsker å få disse gruppene tilbake til kirken, ikke uten motstand fra sterke grupper i kirken.

Og undersøkelsen, som alle katolikker oppfordres til å svare på, ber om informasjon om alt som angår det moderne familielivet: Prevensjonsmidler, sivile ekteskap, annullering av ekteskap, skilsmisse og gjengifte, arrangerte ekteskap og homofile pars adopsjon av barn. Paven vil til og med vite om "former for feminisme som er fiendtlig innstilt i forhold til kirken."

Men fremfor alt ber undersøkelsen de troende om tips om hvordan kirken skal forholde seg til alte dette.

Dette er første gang i historien at en pave organiserer en verdensforsamling for å få vite om den reelle situasjonen og stemningen i kirken. Riktignok sendes det oftere spørreundersøkelser fra Vatikanet til verden 4.700 biskoper, men menighetene har paven aldri spurt til råds før.

Ifølge Vatikanet har de troende nå "store forventninger" til at det gjøres endringer i den katolske familiepolitikken. Og det er nettopp disse forventningene Frans vil fremlegge kirkelederne under synoden i oktober 2014.

Paven selv har allerede kommet med uttalelser som viser at han ønsker en mer liberal praksis. I september ga Frans et intervju der kritiserte han en katolsk kirke "besatt av abort og homofilt ekteskap". Han ville åpne dørene for homofile og ønsket at kvinner skulle få en større maktposisjon i kirken. Og han beklaget "mannssjåvinismen" i deler av kirken.

I intervjuet til det jesuittiske magasinet La Civilta Cattolica understrekket Frans at "vi kan ikke fortsette med kun å insistere på spørsmål knyttet til abort, homofile ekteskap og prevensjonsmidler."

Les mer om pavens reformiver i denne artikkelen: "Pave Frans ønsker kvinner og homofile inn i kirken".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no