See also:
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 05.02.2014 - Vatikanet i ordkrig med FN om pedofile prester
» 05.11.2013 - Paven med meningsmåling om homofile, skilsmisser og kondomer
» 29.10.2013 - Pave Frans er blitt en turistmagnet for Roma
» 12.09.2013 - Vatikanet åpner for å avskaffe sølibatet
» 20.08.2013 - Pave Benedikt fikk "beskjed fra Gud" om å gå av
» 05.07.2013 - Johannes Paul II kåres til helgen
» 27.03.2013 - Pave Frans blottstiller stor reformiverChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Pave Frans under besøket i Brasil sommeren 2013
© Agencia Brasil/Kureren
Samfunn - Vatikanet | Verden

Pave Frans ønsker kvinner og homofile inn i kirken

Polulær: Pave Frans i Rio de Janeiro i juli 2013

© Agencia Brasil/Kureren
Kureren, 20. september 2013
- Pave Frans har gitt sitt mest frittalende intervju så langt. Der kritiserer han en katolsk kirke "besatt av abort og homofilt ekteskap". Frans åpner døren for homofile og ønsker at kvinner skal få en større maktposisjon i kirken. Han beklager "mannssjåvinismen" i deler av kirken.

Paven har gitt et intervju til det jesuittiske magasinet La Civilta Cattolica, der Frans snakker om kirkens situasjon, de viktigste sakene i sitt pontifikat og om egne gleder og synder.

På direkte spørsmål om hvem personen Jorge Mario Bergoglio (pave Frans) egentlig er, svarer han som vanlig ydmykt og tydelig: "Jeg vet ikke hva som bør være det korrekte svaret ... Jeg er en synder."

Som pave ber han om tid til å gjøre reformer, og han sier han drømmer om en kirke som er i stand til å "helbrede sår", og med en større tilstedeværelse av "kvinnelige trekk" i kirkens ledelse. Frans sier også at, det kirken som institusjonen må gjøre med homofile, er "å gå sammen med dem".

Pave Frans understreker at "vi kan ikke fortsette med kun å insistere på spørsmål knyttet til abort, homofile ekteskap og prevensjonsmidler."

Blant de mest kontroversielle spørsmålene som reises i intervjuet er emnet homoseksualitet. Paven begynner å svare slik: "I Buenos Aires mottok jeg brev fra homofile som helt konkret var 'sosialt skadet' fordi de følte at kirken alltid har fordømt dem. Men kirken gjør ikke det!"

Og Frans husker hva han sa om saken under sitt nylige besøk i Rio de Janeiro: "Jeg sa at hvis en homofil person har god vilje og søker Gud, så er ikke jeg den som vil dømme ham. Og ved å ha sagt dette, så sier jeg kun det som står i katekismen. Da Gud skapte oss, skapte han oss frie. Det er ikke mulig med en åndelig innblanding i privatlivet."

Paven illustrerer tankene sine med en anekdote: "Da en person, for å provosere meg, spurte om jeg aksepterte homoseksualitet, da svarte jeg med et annet spørsmål: 'Når Gud ser på en homofil, aksepterer Gud da eksistensen hans med hengivenhet, eller avviser han ham?' Det er alltid personen som teller."

Frans beklager mannssjåvinismen i kirken
En annen kontroversiell sak i den katolske kirken er kvinnenes fortsatt underordnede rolle. For pave Frans var det klart at "det er nødvendig å utvide plassen for en sterkere kvinnelig tilstedeværelse i kirken."

Frans sier han beklager at talene han hører om kvinnenes rolle "ofte er basert på en mannssjåvinistisk ideologi." En slik ideologi hadde han vanskelig for å akseptere.

Frans mener videre at "kirken ikke kan være seg selv uten kvinnene og den rollen disse spiller. Kvinnen er viktig for kirken. Maria, en kvinne, er viktigere enn biskopene," understreker paven, uten å gå inn på hvordan han konkret ville rydde mer plass til kvinner i pavekirkens styre og stell.

Kirkens fremtid er "å helbrede"
Når det gjelder kirkens fremtid, taler paven om en kirke som er "et hus for alle, ikke et lite kapell der det bare sitter en liten gruppe av utvalgte mennesker."

"Jeg ser det klart for meg at det kirken ned stor nødvendighet trenger i dag er å helbrede sår og bringe varme til de troendes hjerter. Mer nærhet."

"Jeg ser for meg at kirken er et feltsykehus etter en kamp. Og der er det nytteløst å spørre en skadet om han har høyt kolesterol eller blodsukker! Du må helbrede sårene. Og så kan vi snakke om resten etterpå. Du må helbrede sårene, du må helbrede sårene... Du må begynne med det grunnleggende," konkluderer pave Frans.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no