See also:
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 05.11.2013 - Paven med meningsmåling om homofile, skilsmisser og kondomer
» 29.10.2013 - Pave Frans er blitt en turistmagnet for Roma
» 20.09.2013 - Pave Frans ønsker kvinner og homofile inn i kirken
» 12.09.2013 - Vatikanet åpner for å avskaffe sølibatet
» 20.08.2013 - Pave Benedikt fikk "beskjed fra Gud" om å gå av
» 05.07.2013 - Johannes Paul II kåres til helgen
» 27.03.2013 - Pave Frans blottstiller stor reformiver











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Unngår å svare på spørsmål: Silvano Tomasi, Vatikanets talsmann i FN
© Cena di Santa Lucia/Kureren
Samfunn - Vatikanet | Verden

Vatikanet i ordkrig med FN om pedofile prester

Under press fra FN: Pave Frans

© Planalto/Kureren
Kureren, 5. februar 2014
- FN kom onsdag med hard kritikk mot Det katolske kirken i en rapport, der det kreves at Vatikanet "sier opp og politianmelder alle i kirken som er skyldige i seksuelle overgrep mot mindreårige." Vatikanet reagerer kraftig og anklager FN for å "angripe" religionsfriheten.

Rapporten ble utstedt etter at det i forrige måned ble holdt et rettsmøte i Genève, der en FN-komité, som bestod av 18 menneskerettseksperter fra hele verden, intervjuet en delegasjon fra Vatikanet om tiltakene mot pedofile overgrep i Den katolske kirke.

FNs komité for barns rettigheter anklaget Vatikanet i Genève i dag for aldri å ha anerkjent "omfanget av forbrytelsene" med seksuelle overgrep mot mindreårige som er blitt begått av katolske prester. Den katolske kirke ble også anklaget for "ikke å ha tatt nødvendige skritt for å beskytte barna". Dette var to alvorlige mangler som, til sammen, hadde forårsaket en kontinuerlig og systematisk mishandling av barn, samt ført til straffefrihet for overgriperne.

Komiteen sier den er "dypt bekymret" over situasjonen rundt pedofili i kirken og ber Vatikanet om å gjøre arkivene sine tilgjengelige, slik at både pedofile prester og "alle som har dekket over forbrytelsene" kan henvises til sivile myndigheter og ta ansvar for gjerningene sine.

"Vatikanet har brutt konvensjonen om barns rettigheter," konkluderte en talsperson for komiteen. "Vatikanet har opprettholdt en politikk og en praksis som har ført til en fortsettelse av mishandlingen og av straffefriheten for overgripere."

Overgripere flyttes rundt
Rapporten kritiserer særlig at Vatikanet har flyttet kjente overgripere fra ett kirkesogn til et annet etter hvert som overgrepene er blitt kjent. Dette er en praksis som FN-komiteen tolker som et forsøk på å dekke over forbrytelsene og unngå at disse prestene blir dømt av sivile myndigheter.

"Praksisen med å skifte arbeidsplassen til disse lovbryterne har tillatt mange prester å forbli i kontakt med barn og fortsette å misbruke dem. Kirken fortsetter å utsette barn i mange land for en høy risiko for seksuelle overgrep," kritiserer rapporten.

Rapporten ble offentliggjort etter at en delegasjon fra Vatikanet måtte svare på spørsmål fra FNs komité for barns rettigheter i forrige måned. Da innrømmet Vatikanet at det fortsatt finnes kjente overgripere i presteskapet, men nektet å komme ut med flere detaljer.

Silvano Tomasi, lederen for Vatikanets delegasjon og Vatikanets talsmann i FN, unngikk å svare på de fleste spørsmålene fra FN-komiteen under det mer en åtte timer lange intervjuet.

"Det finnes overgripere blant utøverne av de mest respekterte yrkene i verden og, dessverre, selv blant prester og andre kirkelig ansatte," forklarte Tomasi. Vatikanet ambassadør la til at, bare i 2012 hadde kirken dokumentert 612 tilfeller av seksuelle overgrep der prester var involvert. Av disse ble 465 karakterisert som "alvorlige" og 418 som "barnemishandling", ifølge Tomasi.

Vatikanet reagerer kraftig
Men i dag reagerer Vatikanet kraftig på FNs usedvanlig klare kritikk. Kirken vil ha seg frabedt innblanding i indre anliggender fra verdensorganisasjonen, heter det i en uttalelse fra Roma.

Vatikanet beskylder FN for "å angripe utøvelsen av religionsfriheten," og varsler at kirken selv vil beskytte barns rettigheter "i henhold til verdiene i den katolske doktrinen". Kirken anklager videre FNs komité for "å blande seg inn i kirkens læresetninger om menneskets verdighet" i en pressemelding utstedt i dag.

Samtidig hevder kirken at de harde FN-beskyldningene om at kirkelig ansatte har kunnet drive med barnemisbruk og -mishandling ustraffet "vil bli nøye studert, i full respekt for FN-konvensjonen om barns rettigheter."

Vatikanet reagerer ekstra sterkt på at FNs barnekomité også hadde oppfordret den katolske kirken til å revurdere sin holdning til homoseksualitet og prevensjon. Dette var entydig en innblanding i trosfriheten og et "forsøk på et inngrep" i læren til Den katolske kirke.

Siden Jorge Mario Bergoglio (76) ble valgt til kirkens overhode i mars i fjor, har han som pave Frans gjort noen mindre tiltak i kampen mot overgrepsskandalene i Den katolske kirke. I desember 2013 kunngjorde pave Frans og de åtte kardinalene i rådet hans en omfattende reform av trossamfunnet. Blant annet skulle man opprette en kommisjon for å kjempe mot pedofili i kirken.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no