See also:
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 01.04.2014 - Amnesty dokumenterer "drap og tortur" i Venezuela
» 20.03.2014 - Krisen i Venezuela: 31 drept, 461 såret, 1854 arrestert
» 12.03.2014 - Venezuelas president forbyr nye protester i Caracas
» 28.02.2014 - Venezuela: Karneval mens demonstranter drepes i gatene?
» 20.02.2014 - Venezuela truer med å sende hæren mot demonstrantene
» 18.02.2014 - Opposisjonsledere arrestert i Venezuela etter protester
» 09.12.2013 - Chavistene vinner lokalvalget i VenezuelaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Venezuelas avdøde president Hugo Chávez og Brasils president Dilma Rousseff
© Miraflores/Kureren
Politikk | Samfunn - Amerika | Venezuela

Latin-Amerika sørger over Hugo Chávez

Venezuelas Hugo Chávez (v), Ecuadors Rafael Correa (sittende) og Bolivias Evo Morales (h) i 2010

© Miguel Romero/Presidencia de Ecuador/Kureren
Kureren, 6. mars 2013
- Omstridte Hugo Chávez revolusjonerte ikke bare Venezuela. Han påvirket politikken i store deler av Latin-Amerika, som har opplevd en markant politisk venstredreiing som følge av "den bolivariske revolusjonen". Nå sørger store deler av kontinentet over hans bortgang.

Uten president Chávez hadde de venstreorienterte regimene i Bolivia, Ecuador og Nicaragua trolig ikke vært mulig. I tillegg har Chávez støttet Cuba, Haiti og flere karibiske øystater med rimelige oljeleveranser som har betydd mye for kampen mot fattigdom og den økonomiske overlevelsesevnen i disse landene.

Venezuelas leder siden 1998 har helt siden starten engasjert seg i hele Latin-Amerika og påvirket folkeopnionen i land etter land. Hans "bolivariske revolusjon" ga folk det første reelle politiske alternativet til den neoliberale politikken som var blitt universell på kontinentet på 1990-tallet og dermed ga den reduserte venstresiden i latinamerikansk politikk ny vind i seilene.

Evo Morales var direkte inspirert av Hugo Chávez da han formulerte sitt politiske program som ga ham valgseieren i Bolivia. Det samme gjelder Rafael Correa, som nylig ble gjenvalgt som president i Ecuador. Og det har vokst opp venstrepopulistiske partier i Chávez-stil i de fleste latinamerikanske land.

Ikke uventet har dermed kondolansebudskapene etter Chávez bortgang i går kveld kommet til Caracas fra hele Latin-Amerika.

I Ecuador, der president Correa gjerne vil ta over Chávez rolle som Latin-Amerikas ledende venstrepopulist, ble det i går kveld utropt tre dagers landesorg på grunn av bortgangen til den venezuelanske lederen. Med Chávez hadde Latin-Amerika "mistet en revolusjonær, men vi er fortsatt millioner som er inspirert av ham og Hugo fortsetter å være i søkelyset som inspirator til disse irreversible revolusjonene for selvstendighet, verdighet, frihet og rettferd," sa Correa i en tv-overført tale.

I Bolivia gikk president Morales enda lengre og utropte til og med en syvdagers landesorg, på linje med sorgperioden i Venezuela selv. Morales annonserte at han ville delta i begravelsen til Chávez og appellerte til "alle folkene i Latin-Amerika og i den antiimperialistiske verden som kjemper for sin frihet" om å stå samlet i denne vanskelige stunden.

Også i Argentina skal det, ifølge president Cristina Fernández de Kirchner, observeres en tredagers landesorg med flaggene på halv stang i respekt for Chávez. Presi

Visepresident Nicolás Maduro annonserer at president Hugo Chávez er død

© Kureren
dent Fernández hadde mottatt nyheten under et offisielt besøk i Paris og deretter avlyst alle avtaler. Ifølge det argentinske presidentembetet, har Fernández allerede reist til Caracas, sammen med sin kollega fra Uruguay og fem argentinske ministere, for å være med å forberede begravelsen til Chávez.

På Cuba er det også utlyst tre dagers landesorg, med flagget på halv stang og avlysning av "alle offentlige feiringer og festliknende aktiviteter." Den cubanske regjeringen sier i en hyllest at "Chávez også er en kubaner! Han følte våre vanskeligheter og problemer på kroppen og gjorde alt han kunne for å hjelpe, med en enestående sjenerøsitet, særlig i de aller tyngste årene. Han gikk ved siden av Fidel som en ekte sønn, og vennskapet hans med Raúl [Castro] var dyptfølt," heter det i regjeringserklæringen.

Det er fortsatt uklart hvem Cuba vil sende til bisettelsen av Chávez. Trolig vil president Rául Castro reise til Caracas, mens det er uklart om helsetilstanden til broren Fidel Castro vil tillate at Chávez store forbilde vil kunne delta.

I det sandinistiske Nicaragua er det derimot ikke erklært offisiell landesorg, men president Daniel Ortega forsikret venezuelanerne om at "folket er i sorg". Ortega sammenliknet Chávez med frigjøringshelten Simón Bolívar, Nicaraguas egen Augusto César Sandino og Cubas Fidel Castro og forsikret at revolusjonskampen ville fortsette i hele Latin-Amerika i disse "heltenes" ånd.

Heller ikke i Brasil ble det utropt landesorg, men den sosialdemokratiske presidenten Dilma Rousseff uttrykte i dag stor respekt for Chávez. "De økonomiske, sosiale og politiske endringene Chávez gjennomførte i løpet av sine 14 år ved makten i Venezuela, gjorde denne store lederen til den viktigste i historien til dette landet og til et forbilde i hele Latin-Amerika og Karibia," sa Rousseff.

Den venezuelanske regjeringen annonserte i dag at begravelsen til Chávez vil bli avholdet på fredag i militærakademiet i Caracas. Det er ventet at statsledere fra hele Latin-Amerika, men også svært mange andre land, vil samles i den venezuelanske hovedstaden for å ære den omstridte venezuelanske lederen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no