See also:
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 01.04.2014 - Amnesty dokumenterer "drap og tortur" i Venezuela
» 20.03.2014 - Krisen i Venezuela: 31 drept, 461 såret, 1854 arrestert
» 12.03.2014 - Venezuelas president forbyr nye protester i Caracas
» 28.02.2014 - Venezuela: Karneval mens demonstranter drepes i gatene?
» 20.02.2014 - Venezuela truer med å sende hæren mot demonstrantene
» 18.02.2014 - Opposisjonsledere arrestert i Venezuela etter protester
» 09.12.2013 - Chavistene vinner lokalvalget i VenezuelaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


President Hugo Chávez holder en av sine siste taler i januar i år
© Miraflores/Kureren
Politikk | Samfunn - Venezuela

Hugo Chávez er død

Visepresident Nicolás Maduro annonserer at president Hugo Chávez er død

© Kureren
Kureren, 5. mars 2013
- Styresmaktene i Venezuela har bekreftet at president Hugo Chávez (58) døde i dag. Etter at visepresident Nicolás Maduro annonserte dødsfallet på alle medier, kom det til spontane sørgemarsjer i Caracas.

Visepresident Maduro brøt inn med dødsbudskapet i samtlige venezuelanske tv- og radiokanaler i ettermiddag, lokal tid. Med gråtkvalt stemme sa presidentens utpekte etterfølger at Chávez i dag hadde gitt tapt for kreften, som han hadde fått diagnostisert i 2011. Chávez hadde dødd på militærsykehuset i Caracas klokken 16:25, lokal tid.

"I denne intense smerten over den tragiske historien som rammer fedrelandet vårt, appellerer vi til alle landsmenn om å verne om freden, kjærligheten, respekten og roen," sa Maduro, på direkteoverføring fra militærsykehuset. Visepresidenten oppfordret spesielt de som "aldri støttet presidenten" om å "respektere folkets smerte."

Dødsfallet til Venezuelas omstridte leder kom ikke uventet. Allerede i går hadde regjeringen annonsert om en ny forverring av helsesituasjonen til Chávez etter at "en ny og tung infeksjon" hadde provosert "forverringen av pustefunksjonen hans." Tilbakeslaget kom etter at Chávez nylig returnerte til Caracas etter sin fjerde kreftoperasjon på Cuba og syntes på bedringens vei.

Nyheten om bortgangen av Chávez utløste spontan sorg hos den halvparten av venezuelanerne som sin store leder. Store folkemengder tok straks til gatene og uttrykte sin sorg. Mange strømmet også til militærsykehuset for å vise sin respekt. Chávez har til siste stund hatt sterk støtte særlig blant den fattigere delen av befolkningen, der mange oppfatter ham som en "frelser".

Sorgmanifestasjonene foregikk i rolige former og i verdighet.

Også opposisjonen la i kveld vekt på respekt og verdighet i sin første reaksjon på Chávez' bortgang. Opposisjonsleder Henrique Capriles, so

Venezuelas fungerende president Nicolás Maduro

© Prensa Presidencial/Kureren
m var en sterk utfordrer til Chávez ved presidentvalget i fjor, sendte sin kondolanse til presidentens "familie og hans politiske tilhengere," og han sverget til at nasjonen skulle "stå samlet i dette øyeblikket." Capriles oppfordret videre til ro.

Visepresident Maduro er dermed Venezuelas fungerende statsleder. Han ble håndplukket av Chávez til å lede landet gjennom hans sykdomsperiode og eventuelt ta over makten dersom han skulle måtte gi tapt for kreften. Maduro, som ikke har de samme retoriske nådegavene som den avdødde presidenten, er dermed utpekt til å "fullføre den bolivariske revolusjonen" som ble satt i gang av Chávez.

Ifølge den venezuelanske grunnloven vil visepresidenten og regjeringen måtte organisere et nyvalg innen 30 dager etter presidentens bortgang. Maduro vil være kandidaten til Chávez-partiet og be om fortsatt tillit til "den bolivariske revolusjonen," mens Capriles trolig igjen vil stille opp for den borgerlige opposisjonen.

Utfallet av valget er helt åpent, men vil trolig preges av sorgen over Chávez bortgang blant hans mange tilhengere.

Valgkampanjene vil ikke kunne starte enda. Først skal Venezuela gå gjennom en syvdagers landesorg. Så skal det fastsettes en dato for presidentvalget.

Hugo Chávez har vært Venezuelas president sammenhengende siden han vant presidentvalget i 1998, og har vunnet samtlige valg siden den gang. Chávez vant først og fremst støtte blant Venezuelas fattige, og sosialpolitikken hans har hjulpet en stor andel av folket ut av fattigdommen. Men denne politikken har til en stor grad gått på bekostning av det oljerike landets økonomiske bærekraft.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no