See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 30.10.2013 - Portugal: Over 120.000 forlater landet hvert år
» 29.08.2013 - Portugal øker arbeidsdagen fra 7 til 8 timer
» 08.07.2013 - Portugals nye regjering lover stabilitet
» 04.07.2013 - Forhandlinger for å redde Portugals regjering
» 03.07.2013 - Portugals regjering nærmer seg kollaps
» 02.07.2013 - Portugals finansminister går av etter press fra troikaen
» 27.06.2013 - Fjerde generalstreik på to år i Portugal











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Masseprotester i Lisboa mot sparepolitikken i helgen
© António Manuel Dias/GNU/Kureren
Økonomi | Politikk - Portugal

Nå snakkes det om revolusjon i Portugal

Rundt en million portugisere roper "Til helvete med troikaen"

© Luis Nunes/Diário Liberdade/Kureren
Kureren, 4. mars 2013
- Helgens masseprotester mot sparepolitikken trakk rundt en million demonstranter på gatene. Statsministeren advares med sanger fra revolusjonstiden i 1974, og EU-troikaen bes å "dra til helvete". Det er oppbruddsstemning i Lisboa.

Grasrotbevegelsen "Til helvete med troikaen" organiserte helgens protester i Portugal, og da var også hovedslagordet gitt. Rundt én million portugisere lot seg i løpet av helgen fenge av parolen, som er rettet mot troikaen EU, Den europeiske sentralbank og Pengefondet, som pålegger portugiserne tøffere og tøffere sparetiltak for å fortsette å gi økonomisk støtte.

Med en arbeidsløshet som er i ferd med å nå millionen, stadige økninger i skatter og avgifter, samt lavere lønninger og mindre velferdsytelser, synes det som om de hittil tålmodige portugiserne har fått nok.

Portugal har vært rost som en ener når det gjelder å reformere økonomien og oppfylle troikaens krav. Men sparetiltakene og skatteøkningene har ikke hatt den forventede effekten. Nasjonaløkonomien krymper, gjeldsnivået bare øker, den sosiale nøden brer om seg og ingen ny næringslivsvekst er i sikte. Dermed har troikaen pålagt regjeringen i Lisboa nok en runde med sparetiltak og skatteøkninger.

Derfor ble det igjen ropt opp til masseprotester i Portugal i helgen. Ifølge portugisiske medier, var det over en halv million som tok til gatene i hovedstaden, mens rundt 400.000 protesterte i Oporto, landets nest største by. Det var også demonstrasjonstog i flere andre byer i landet, så til sammen regnes det med at mer enn en million portugisere deltok på lørdag.

Men det var ikke bare troikaen som fikk gjennomgå i protestene. En annen parole, som sprer seg mer

Folkebevegelsen "Til helvete med troikaen" organiserte helgens protester i Portugal

© António Manuel Dias/GNU/Kureren
og mer i landet, er "Det er folket som bestemmer!" Dette er et slagord fra protestene mot militærdiktaturet tidlig på 1970-tallet, som førte til nellikrevolusjonen i 1974. Parolen er direkte rettet mot den konservative regjeringssjefen Pedro Passos Coelho, som flere og flere krever at må gå av.

Det er også andre paralleller til nellikrevolusjonen som i økende grad trekkes frem av den frustrerte befolkningen. Den 16. februar ble statsministeren avbrutt under en tale i parlamentet da en stor gruppe tilskuere sang den allment kjente revolusjonssangen "Grândola Vila Morena". Coelho holdt munn og ingen vågde å prøve å hindre syngingen. Det var en symboltung markering, og Youtubevideoen av hendelsen er blitt en slager.

Ifølge "Til helvete med troikaen" må protestene mot troikaen og regjeringen fortsette til befolkningen får gehør for sine krav om en mer sosial og vekstorientert politikk. "Aldri før har en regjering eller en majoritet ignorert den folkelige indignasjonen så komplett og dermed markert en forakt for personene som er offer for denne politikken," heter det fra grasrotbevegelsen.

Det første kravet til statsminister Coelho er at han viser respekt for den indignerte befolkningen ved å ikke vedta en ny planlagt spareplan med kutt på 4 milliarder euro. Med helgens demonstrasjoner hadde man vist at befolkningen er mot spareplanen, og nå forventet man endelig en kursomlegging, melder organisatorene av protesten.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no