See also:
» 03.04.2014 - Portugal frykter 40 prosents nedgang i befolkningen
» 30.10.2013 - Portugal: Over 120.000 forlater landet hvert år
» 29.08.2013 - Portugal øker arbeidsdagen fra 7 til 8 timer
» 08.07.2013 - Portugals nye regjering lover stabilitet
» 04.07.2013 - Forhandlinger for å redde Portugals regjering
» 03.07.2013 - Portugals regjering nærmer seg kollaps
» 02.07.2013 - Portugals finansminister går av etter press fra troikaen
» 27.06.2013 - Fjerde generalstreik på to år i PortugalChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Portugals statsminister Pedro Passos Coelho under valgkampen
© PSD/Kureren
Økonomi | Samfunn - Portugal

Ny protestaksjon i Portugal: Regninger i statsministerens navn

Protest mot regjeringens sparepolitikk organisert av Portugals fagorganisasjon CGTP

© José Frade/CGTP/Kureren
Kureren, 22. februar 2013
- En ny type protest er blitt et fenomen i kriserammende Portugal. Ved å oppgi skattenummeret til statsministeren ved mindre innkjøp, håper tusenvis av spøkefulle aktivister å tvinge skattemyndighetene til å undersøke likningen hans for svindel.

Bakgrunnen er det spesielle regelverket for dokumentasjon av regninger som presenteres skattemyndighetene for fratrekk i skatten. For at slike regninger skal være gyldige, må man gi kreditor skattenummeret sitt. Hvis regningen ikke overstiger 1.000 euro, er det ikke nødvendig med navn eller identifikasjon - man oppgir kun skattenummeret. Dermed kan man oppgi et falsk nummer eller et nummer som tilhører en annen person.

Dette systemet har gitt opphav til en original protestaksjon mot Portugals konservative statsminister Pedro Passos Coelho. Folk oppfordres til å oppgi skattenummeret til statsministeren når de går til mindre innkjøp, går på restaurant eller reparerer bilen. Oppfordringen går landet rundt, med e-poster og SMSer som oppgir skattenummeret til Coelho.

Hver gang en regning får påført statsministerens skattenummer, må kjøpmannen overføre en kopi til skattemyndighetene, som registrerer regningen som et ønske om skattetrekk fra statsministerens side. Tanken er at den store summen av regninger i Coelhos navn vil måtte tvinge skattemyndighetene til å undersøke likningen hans med mistanke om svindel.

Regningene er generelt små, men til sammen utgjør de et beløp som ikke kan rettferdiggjøres gjennom lønnen til statsministeren. Ifølge lokalavisen 'Correo da Manhá' har aksjonene allerede nådd et enormt omfang i løpet av de to ukene den har løpt. Flere tusen regninger i statsministerens navn har allerede kommet inn til skattemyndighetene, ifølge avisen.

Hvis protestaksjonen fortsetter å ha suksess, er det sannsynlig at Coelho ved årsskiftet vil ha rapportert inn regninger som i sum er høyere enn lønnen hans. Da vil han i teorien ha et forklaringsproblem overfor skattemyndighetene. Det er også rapporter som tyder på at finansminister Vitor Gaspar også har begynt å få registrert regninger i hans navn.

Nyheten om aksjonen har fått en bølge av skatteksperter i alle portugisiske medier til å vurdere om statsministeren eller finansministeren kommer til å havne i problemer med likningene sine.

Samuel Fernandez, en skatteadvokat, sa til 'Correo da Manhá' at statsminister Coelho har lite å frykte fra skattemyndighetene selv om likningen hans skulle bli ekstra godt kontrollert. "Det er sant at systemet nesten automatisk oppdager når en skattyter bruker mer enn det han tjener, og at dette vil generere en hypotetisk og like automatisk inspeksjon. Men det holder med å se hvordan skattyteren, i dette tilfellet Passos Coelho, har spist på flere forskjellige restauranter på samme dag. Og da blir klagen fjernet. Dette er kun en original måte å protestere på," konkluderer eksperten.

Krisen fordypes i Portugal
I mellomtiden er krisen blitt spesielt tøff i Portugal, som var blant de første landene til å måtte be om hjelp fra de andre eurolandene for å betjene statsgjelden. Befolkningen har måttet tåle harde kutt og økte utgifter. Men i motsetning til Spania og Hellas har arbeidsledigheten kun vokst sakte - inntil 2012. Nå nærmer nivået seg massearbeidsløshet.

Portugals statistikkmyndigheter, INE, presenterte 13. februar arbeidsløshetstallene for siste kvartal i 2012. I året som gikk har arbeidsløsheten steget som aldri før siden krisen nådde landet i 2008. Totalt 925.000 personer helt uten arbeid i Portugal i slutten av 2012, noe som er en økning på nesten 20 prosent på kun ett år.

Les mer om den forverrede situasjonen i Portugal her: Nesten 1 million arbeidsløse i Portugal.

Det er mange som gir skylden for den dype sosiale krisen i Portugal til den konservative regjeringen, som beskyldes for å velte alle kostnadene over på "den lille mann". Den sosialdemokratiske opposisjonen har krevd en mildere sparepolitikk og tiltak som kan fremme ny vekst i Portugal.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no