See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 13.12.2013 - Saudi-Arabia har kastet ut 120.000 etiopiere
» 05.11.2013 - Etiopia planlegger Afrikas største vannkraftverkChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hetero i Etiopia: Det som ser ut som homokos i Etiopia er heller en lokal kultur som er åpen for fysisk kontakt mellom menn
© Ebel/GNU/Kureren
Samfunn - Etiopia

Etiopia neste til å stramme inn homolovene

To heterofile menn leier hverandre på standen på Lagangosjøen i Etiopia

© Ebel/GNU/Kureren
Kureren, 26. mars 2014
- Det er allerede forbudt å være homofil i Etiopia, men parlamentet planlegger å stramme inn ytterligere slik at straffene også følges opp. Straffedømte homofile skal ikke lenger kunne benådes, og aktivister frykter at dette kun er en forsmak på enda strengere tiltak.

Det er ministerrådet i Etiopia som har vedtatt en endring i landets "benådnings- og amnestilov" som skal sikre at homofili blir satt på lik linje med terrorisme og andre alvorlige lovbrudd. Det vil si at den som er dømt for sex med en fra samme kjønn ikke lenger kan benådes.

Ifølge Etiopias eksisterende straffelov er seksuelle relasjoner mellom mennesker av samme kjønn en alvorlig forbrytelse, i henhold til artikkel 629. Minstestraffen for brudd på denne loven er en fengselstraff på ett år, men strafferammen er på opptil 15 års fengsel. Paragrafen er ikke lenger uvirksom og blir benyttet av etiopiske domstoler.

Samtidig er det en tradisjon for benådninger og amnestier i Etiopia. Straffedømte, blant dem homofile, som har vist "oppriktig anger" for sine forbrytelser i tillegg til at de har vist god oppførsel, kan de bli benådet og sluppet ut av fengselet tidligere. Dette må godkjennes av landets president, som organiserer minst én massebenådning hvert år.

Men med den nye lovendringen vil personer som er dømt for å ha hatt et seksuelt forhold med en av samme kjønn miste denne muligheten. Dette plasserer seksuelle forbrytelser, begått av myndige, samtykkende personer, på samme alvorlighetsnivå som mord og terrorisme.

Aktivistene frykter det verste
Denne sidestillingen frustrerer aktivistene i den største organisasjon som kjemper for rettighetene til seksuelle minoriteter i landet, Rainbow Ethiopia. Organisasjonen reagerer kraftig på lovendringen og ber regjeringen trekke lovforslaget tilbake.

"Det å utelukke dem som er dømt for homofili fra å kunne søke om benådning, virker kanskje ikke så forferdelig som for eksempel lovene i andre afrikanske land som Nigeria og Uganda. Men, ved å utelukke homofile fra muligheten til å søke om benådning, er den såkalte forbrytelsen homofili satt på lik linje med lovbrudd som voldtekt, menneskehandel, terrorisme, korrupsjon og smugling," bemerker organisasjonen i en uttalelse.

Dette kan utvikle seg til en "bekymringsverdig presedens", mener menneskerettighetsforkjempere i landet. Å sidestille homoseksualitet med terrorisme kan være "et signal på at man jobber med å legge grunnlaget for ytterligere anti-homolovgivning," frykter Rainbow Ethiopia.

En talsmann for Rainbow Ethiopia, som ønsker å være anonym for å beskytte sin familie, mener at "Etiopia allerede har svært strenge lover mot homoseksualitet... Men situasjonen blir bare verre og verre, og det virker som om myndighetene prøver å kopiere Nigerias og Ugandas lover mot homofile."

Og det er flere tegn på at dette er i ferd med å skje. Etiopiske myndigheter har allerede signalisert at flere tiltak mot seksuelle minoriteter og "hatretorikk" mot homofile er underveis, "i oppkjøringen til valgkampen foran valget neste år," ifølge talsmannen. "

Slutt på nåde for homofile "forbrytere": Etiopias president Mulatu Teshome

© Antalya Government/Kureren
Det er signaler om at disse tiltakene vil motta betydelig støtte blant velgerne," legger han til.

Ifølge lokale medier, planlegger Addis Ababa ungdomsforum, en gruppe underlagt regjeringspartiet i Etiopia, å organisere en massemønstring mot homoseksualitet i hovedstaden i nær fremtid, sammen med en organisasjon knyttet til Etiopias koptiske kirke. Stordemonstrasjonen skal protestere mot "den sodomittiske volden" homofile angivelig "utfører mot mindreårige."

Massemønstringen skal angivelig ha støtte fra flere regjeringsinstitusjoner, ifølge gruppen som organiserer hendelsen. I Rainbow Ethiopia frykter man at denne demonstrasjonen er opptakten til valgkampen for regjeringspartiet, noe som trolig vil føre til "krav" om tøffe tiltak mot landets seksuelle minoriteter.

Følger Etiopia etter Uganda?
Politiseringen av homoseksualitet i Etiopia synes å følge i fotsporene til lignende hendelser i Uganda. Også i Etiopia gis ekstremistiske evangeliske kirkegrupper som "United for Life" anledning til å spre hatbudskapet sitt mot homofile ufiltrert og uimotsagt gjennom lokale medier. Også politikere har oppdaget den populistiske verdien av å fokusere på "uafrikanske" homofile fremfor mer presserende saker.

I Uganda signerte president Yoweri Museveni i februar en lov som ga landets homofile livsvarig fengsel og samtidig straffer dem som ikke melder homofile til politiet. Med dette godtok Museveni en "mildere" lov enn det opprinnelige forslaget fra 2009, som så for seg dødsstraff for homofile. Det opprinnelige lovforslaget var blitt til etter press fra konservative kirkegrupper med røtter i USA.

Les mer om antihomoloven i Uganda i denne artikkelen: "Uganda fengsler likevel homofile etter "svensk rapport"
"
.

Den ugandiske anti-homofililoven har utløst stor debatt i Øst-Afrika i de siste månedene. Homoseksualitet er samfunnsmessig tabu i hele regionen, og argumentet om at dette er en "uafrikansk praksis" blir fremmet av politikere i Øst-Afrika og har stort gjennomslag i befolkningen.

Truslene fra mange vestlige land om å redusere eller stanse bistanden til Uganda har gitt ytterligere næring til debatten og påstanden om at "homoseksualitet er et vestlig fenomen". Norge er blant landene som har redusert bistanden til Uganda på grunn av den nye antihomofililoven.

På den annen side har det økonomiske og diplomatiske presset mot afrikanske land bidratt til å stanse den mest ekstreme anti-homofililovgivningen og praktisk omsetning av lovforbud mot homofili i flere land i Øst-Afrika og Det sørlige Afrika, blant annet Malawi, Namibia og Kenya.

Les mer om bistandskutt som virkemiddel mot homofobe tiltak i Afrika i denne artikkelen: "Derfor nytter det å kutte bistanden til Uganda".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no