See also:
» 14.04.2014 - Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin
» 11.04.2014 - Ensom i Tigerstaden
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 12.03.2014 - Hva sier folkeretten om situasjonen på Krim?
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 24.02.2014 - Uganda fengsler likevel homofile etter "svensk rapport"
» 17.01.2014 - Ugandas president blokkerer homofob lov
» 28.10.2013 - To tonn elfenbein beslaglagt i Uganda











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Homoaktivist i Malawi: Vestens reaksjon overfor Uganda vil påvirke situasjonen i resten av Afrika
© UN/afrol News/Kureren
Debatt | Samfunn - Uganda

Derfor nytter det å kutte bistanden til Uganda

Ugandas president Yoweri Museveni (v) sammen med andre statsledere i Den afrikanske union

© Uganda Statehouse/Kureren
Leder, Kureren, 25. februar 2014
- Etter at Ugandas president underskrev en lov som gir livslangt fengsel for homofile, diskuteres det å kutte bistanden til landet. Mens aktivister i Uganda sier at dette ikke vil hjelpe homobevegelsen i landet, er det likevel klart at det vil ha en svært stor effekt i Afrika.

Ugandas president Yoweri Museveni viser seg trassig og stolt i møte med truslene fra en stor rekke vestlige land som nå forbereder bistandskutt til landet på grunn av den nye anti-homofililoven. "Dere kan ta pengene deres og dra," svarer Museveni, og legger til at "vi trenger ikke bistand."

Samtidig melder de første røstene i organisasjonslivet og bistandsmiljøet seg med kritiske betraktninger om det varslede bistandskuttet. Det hevdes at dette ikke vil hjelpe homobevegelsen i Uganda, og heller skape større skillelinjer mellom det som lokalt propaganderes som "ekte afrikanske verdier" versus "vestlig imperialisme", der et liberalt syn på homofile ses på som utelukkende vestlig og "uafrikansk".

Det er sant at det nå er for sent å hjelpe homofile i Uganda. I mange år fremover vil denne seksuelle minoriteten bli forfulgt på det grøvste, uansett om vestlige giverland reagerer hardt eller kun symbolsk overfor ugandiske myndigheter. Dette er blitt en prinsippsak i Uganda, og president Museveni vil kun øke sin popularitet ved å gå hardt ut mot Vesten i denne saken.

Men det er ikke likegyldig for homofiles situasjon i resten av Afrika hvordan Vesten nå reagerer. I store deler av Afrika, og særlig i så å si alle de engelskspråklige landene, har politiske ledere observert utviklingen i Uganda som en interessant modell for å skape folkelig oppslutning om ellers upopulære ledere.

Åpne homoseksuelle forhold er tabu i store deler av Afrika, og stort sett et fenomen folk flest ikke har kjennskap til. Det betyr ikke at homofili ikke har vært en bestandig del av afrikansk kultur, men den har gitt seg andre tradisjonelle uttrykksformer, som ikke inkluderer åpne samliv i likekjønnede parforhold. Det er derfor lett å fremstille homofili som "vestlig kultur" og krav om rettigheter for homofile for "vestlig imperialisme".

Og det er nettopp de tidligere britiske koloniene i Afrika som har arvet den britiske straffeloven, som kriminaliserte seksuelle forhold mellom to menn (men ikke mellom to kvinner). I det fransktalende Afrika er homofili stort sett et ikke-tema, og det finnes ikke lovverk som regulerer seksuelle forhold der begge samtykker.

Ironisk nok er derfor den homofobe bølgen i mange afrikanske land en arv fra britisk imperialisme, som til dels er vekket til live igjen av radikale kirkesamfunn fra USA. Dette er særlig tilfelle i Uganda.

Press hjelper ellers i Afrika
Men dette gjør ikke homofobe hatmeldinger mindre populære blant politikere i det engelskspråklige Afrika. Dette er særlig tilfellet i Zimbabwe, under president Robert Mugabe

Malawis president Joyce Banda bøyde av for press fra Vesten i spørsmål om homofiles rettigheter

© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
, og oljenasjonen Nigeria i Vest-Afrika. Men også statsledere i Malawi, Zambia, Kenya og Namibia har kommet med svært homofobe uttalelser.

Dermed kan man lett forledes til å tro at homokampen i (det engelskspråklige) Afrika er tapt for denne gang. For Uganda og Nigeria er dette sant. Og trolig også for Zimbabwe.

Men merk at verken Nigeria eller Zimbabwe er spesielt avhengige av internasjonal bistand og annet samarbeid med Vesten. Mugabes Zimbabwe har klart seg under vestlig boikott i årevis og kan ikke påvirkes av trusler fra USA eller Europa, selv om hele Afrika har kunnet observere hvilken pris zimbabwerne har måttet betale for denne konflikten med Vesten.

Folkerike Nigeria mottar ekstremt lite bistand per innbygger, og baserer økonomien på oljeutvinning. Derfor er også Nigeria immun mot trusler om bistandskutt.

Det samme bildet gjelder imidlertid ikke for resten av (det engelskspråklige) Afrika. Lutfattige Malawi, der to menn ble dømt til lange fengselsstraffer for å gifte seg i 2010, ble møtt av sterke reaksjoner og trusler om bistandskutt på grunn av landets tøffe utøving av homoforbudet. Og presset virket. President Joyce Banda innledet i 2012 arbeidet for å legalisere homofili.

I bistandsavhengige land som Zambia og Kenya har man holdt seg diskret tilbake i forhold til å utføre en tøffere politikk overfor homofile, selv om politiske ledere til stadighet annonserer repressive tiltak mot denne "uafrikanske" minoriteten. Også i mindre bistandsavhengige land, som Namibia, har klare trusler om reaksjoner fra Vesten på tidlig 2000-tall hindret varslede innstramninger for landets homofile.

Politiske ledere i alle disse landene vil nå følge nøye med på hvor mye denne anti-homoloven nå i praksis vil koste president Museveni, og i hvilken grad Vesten faktisk stanser bistanden. Og dersom Vesten kun kommer med symbolske reaksjoner og kun flytter små deler av bistanden, vil man raskt kunne se "ugandiske tilstander" i en lang rekke engelskspråklige land i Afrika.

Uganda er derfor prøvesteinen for om Vesten mener alvor med å kjempe for homofiles rettigheter i Afrika. Selv om slaget om Uganda er tapt, er det nå slaget om homofiles rettigheter i resten av Afrika starter. Derfor er det viktig å gjøre dette vedtaket så dyrt som overhodet mulig for Museveni, med størst mulig konsekvenser for bistanden til Uganda og for andre bilaterale samarbeidsformer.

Afrika følger med. Tiden er inne for å sette et svært tydelig signal om at vi i Vesten også inkluderer homofiles rettigheter når vi krever respekt for menneskerettene i samarbeidsland i sør.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no