See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 26.03.2014 - Etiopia neste til å stramme inn homolovene
» 12.11.2013 - 5 millioner risikerer utvisning fra Saudi-Arabia
» 05.11.2013 - Etiopia planlegger Afrikas største vannkraftverk
» 14.10.2013 - To millioner pilegrimer samles i Mekka
» 24.09.2013 - Saudi-Arabias kvinner lanserer ny kampanje for å få lov til å kjøre
» 30.04.2013 - Saudi-Arabias første kampanje mot vold mot kvinner











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


IOM organiserer den enorme evakueringen av etiopiere fra Saudi-Arabia
© IOM/Kureren
Samfunn - Etiopia | Saudi-Arabia

Saudi-Arabia har kastet ut 120.000 etiopiere

De etiopiske arbeiderne evakueres i stor hastighet fra Saudi-Arabia

© IOM/Kureren
Kureren, 13. desember 2013
- Operasjonen med hjemsendelse av arbeidsinnvandrere til Saudi-Arabia viser seg å bli langt større enn noen hadde regnet med. På kun én måned har over 120.000 etiopiske gjestearbeidere som ikke klarte å få gyldige papirer hos saudiske myndigheter blitt utvist og hjemsendt.

Det er en voldsom operasjon som er i ferd med å utspille seg i Saudi-Arabia, der myndighetene "rydder opp" i den massive arbeidsinnvandringen til kongedømmet. Opp til 5 millioner utenlandske arbeidere risikerer utvisning fra landet, og en av gruppene det går verst ut over er etiopierne.

Organisasjoner som Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) tar på seg brorparten av arbeidet og kostnadene med å få registrert og hjemsendt de utenlandske arbeiderne som saudiske myndigheter avviser. I Etiopia tar lokale myndigheter seg av de hjemkomne. IOM og andre FN-organisasjoner må nå ut på tiggerferd for å finansiere det svært omfattende arbeidet.

"Etiopias internasjonale flyplass Bole mottar i gjennomsnitt 7.000 migranter hver eneste dag, og etiopiske myndigheter jobber på spreng døgnet rundt for å hjelpe til med en organisert flytting av borgerne sine fra Saudi-Arabia," beretter IOM-kontoret i Addis Ababa. Operasjonen med hjemsendelser startet for akkurat én måned siden, den 13. november, og nå har over 120.000 allerede ankommet Etiopia.

På flyplassen Bole blir de hjemvendte tatt imot av etiopiske funksjonærer og hjelpearbeidere fra IOM. Der blir de registrert enkeltvis og brakt videre til transittsentre, og senere videre til busstasjoner. "For å finansiere hjemtransporten, gir IOM 50 dollar til hver i busskostnader," heter det fra organisasjonen. Dessuten mottar alle vann og kaloririke kjeks til reisen, samt et velkomstmåltid på flyplassen. Der er det også opprettet et legesenter.

Etiopiske myndigheter har etablert syv transittsentre i hovedstaden Addis Ababa, som har en kapasitet på opptil 6.000 personer. I tillegg har Verdens helseorganisasjon (WHO) satt opp en teltlandsby for dem som trenger å overnatte. De hjemsendte som kommer om kvelden tilbys å sove på transittsentrene, mens de som kommer om dagen tilbys skyss til en buss som kan transportere dem hjem.

IOM har allerede fått tilgang til 2 millioner dollar fra FNs nødfond for å sette i gang arbeidet i Etiopia. Men organisasjonen regner med at hele operasjonen vil koste rundt 13 millioner dollar (80 millioner kroner) når den i løpet av de neste dagene skal være avsluttet, ifølge Sharon Dimanche fra IOM. Saudiske myndigheter har så langt ikke bidratt med å finansiere nødhjelpsoperasjonene som masseutvisningen har satt i gang i flere land.

På et møte med mulige givere denne uken kalte Dimanche operasjonen i Etiopia for et "nødstilfelle" og at det gjaldt å "redde menneskeliv" når en såpass stor folkeforflytning skulle skje på så kort tid. Ifølge Dimanche hadde lo

Før hjemsendelse registreres etiopierne av hjelpeorganisasjonen IOM

© IOM/Kureren
kale myndigheter og IOM i utgangspunktet regnet med at rundt 40.000 etiopiere ville bli rammet av tvangshjemsendingen fra Saudi-Arabia. Nå regner man med at det totale antallet vil nå hele 150.000.

Mellom 1 og 5 millioner utvisninger
IOM regner med at det til sammen vil bli vist ut minst én million "illegale" arbeidere fra Saudi-Arabia i perioden. De fleste av disse kommer fra Sør-Asia, inkludert land som India og Nepal, men også fra fattigere arabiske land som hardt rammede Jemen. Men det fryktes at tallet kan komme opp i hele 5 millioner, dersom alle de utenlandske arbeiderne uten lovlig opphold spores opp.

Utvisningene kommer etter at saudiske myndigheter strammet inn lovgivningen for arbeidsinnvandring tidligere i år. Alle innvandrere ble gitt en frist på syv måneder for å registrere seg skikkelig i forhold til de nye retningslinjene, og denne fristen gikk ut i begynnelsen av november. Deretter har saudisk politi begynt å oppsøke innvandrere og besørge utkastelsen av dem som ikke har de nye papirene i orden.

Hjemsendelsen av de overveiende ubemidlede etiopiske arbeidsinnvandrerne fikk en spesielt skjev start. Det var svært mange etiopiere som ikke klarte å oppfylle de nye strenge kravene til opphold, og dette ble møtt med razziaer og deportasjoner, der det ifølge etiopierne ble brukt unødig mye makt.

Tre etiopiske gjestearbeidere ble drept i sammenstøt med saudisk politi i begynnelsen av november, og mange flere ble skadet. Dette førte til en skarp protest fra myndighetene i Etiopia. Men etter at saudierne begynte å sette "illegale" etiopiske arbeidere i spesielle leire, bestemte den etiopiske regjeringen seg for å samarbeide om å organisere hjemsendingen av statsborgerne sine. IOM og FN ble bedt om å hjelpe til med operasjonen.

Imens skaper den enorme utvisningsbølgen også problemer i Saudi-Arabia, der svært mye av det fysiske arbeidet er blitt gjort av nettopp underbetalte arbeidsinnvandrere. Det er rapporter om bygge- og veiprosjekter som stopper fullstendig opp, stengte butikker og restauranter, samt familier som har mistet hushjelp og barnepassere.

Saudi-Arabia har totalt 28 millioner innbyggere, noe som inkluderer 4 millioner innvandrere med legalt opphold. Men det anslås at det i tillegg var 5 millioner innvandrere uten papirene i orden ved årets begynnelse, til en stor del importert av landets eget næringsliv som billig arbeidskraft.

Les mer om konsekvensene av masseutvisningene fra Saudi-Arabia i denne artikkelen: "5 millioner risikerer utvisning fra Saudi-Arabia".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no