See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 01.04.2014 - Ebola når Guineas hovedstad: "En epidemi uten sidestykke"
» 25.03.2014 - Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea
» 04.07.2013 - Guinea etterforsker regjeringsmedlemmer for massakren i 2009China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Helsearbeidere kjemper mot ebola i Guinea
© Amandine Colin/MSF/Kureren
Samfunn - Liberia | Guinea

Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika

Bekreftede og ubekreftede ebolatilfeller i Vest-Afrika

© Unicef/Kureren
Kureren, 10. april 2014
- Ebolasituasjonen i Vest-Afrika forverrer seg. Nå har helsemyndighetene bekreftet 111 personer døde i Guinea og Liberia, mens 178 tilfeller er innrapportert. Det er også mistanke om at viruset har spredt seg til Sierra Leone og Mali, hvor man forsøker å få tilfellene bekreftet.

FNs barnefond (Unicef) bekreftet i dag at det også er rapportert om 6 mistenkte tilfeller av ebola i Mali, som man nå undersøker. "Vi kjemper mot tiden for å hindre stor spredning av viruset," sier organisasjonen i en pressemelding i dag.

Dermed har det første ebolautbruddet noensinne i Vest-Afrika spredd seg enda videre. Det er bekreftet titalls tilfeller i tre regioner i Guinea, der utbruddet har spredd seg fra regnskogområdene i sør til høylandet Fouta Djallon ved grensen mot Mali og Senegal, og til hovedstaden og millionbyen Conakry.

De første tilfellene i nabolandet Liberia er nå også bekreftet, og det er sterke mistanker om tilfeller av ebola i Sierra Leone og Mali, som begge er svært fattige land med dårlig utbygd helsevesen. Videre frykter man spredning til nabolandene Guinea-Bissau og Elfenbenskysten, som også lider av dårlig infrastruktur, særlig i grensetraktene mot Guinea.

"De fleste i denne delen av verden har aldri hørt om ebola før, derfor er informasjonsaktivitetene avgjørende," påpeker Unicef. FN-organisasjonen støtter lokale myndigheters respons med medisiner, desinfiserende midler, hygieneutstyr, informasjonskampanjer om hvordan dette smitter og hvordan forebygge, samt å bidra i dør-til-dør-aksjoner for å spre kunnskap om forebygging.

Friske ebola-pasienter flytter hjem
Men det er også noen mer positive nyheter fra felt. Blant annet er dødeligheten av viruset nedjustert fra 90 til om lag 60 prosent, hvilket betyr at vesentlig flere enn først antatt overlever en infeksjon. Dermed er nå også flere pasienter blitt utskrevet fra behandlingssentre i Guinea etter å ha blitt friske fra ebolaviruset, opplyser helseorganisasjon Leger uten Grenser i Guinea.

"Ebola assosieres med høye dødsrater, og det finnes ingen spesifikk behandling mot viruset. Men pasientenes overlevelsessjanser øker dersom de får nok vann og mottar behandling for andre infeksjoner. Leger uten Grenser samarbeider med offentlige myndigheter i Guinea for å få bukt med ebolautbruddet i landet, og ifølge myndighetene har det så langt vært 95 bekreftede og 151 mistenkte tilfeller," sier organisasjonen i en pressemelding.

Leger uten Grenser har for tiden en internasjonal stab på 60 personer på jobb i Guinea, og organisasjonen har fløyet inn mer enn 40 tonn med forsyninger for å stoppe ebolaepidemien. Og de første suksessene i operasjonen er en nedgang i dødeligheten, men også en sakte reduksjon i antall nyregistrerte smittetilfeller.

Økt støtte i Liberia
Etter at det ble bekreftet ebolatilfeller i nabolandet Liberia, sendte Leger uten Grenser en ebolaspesialist dit for å gi opplæring og for å utbedre den lille isolasjonsenheten som var blitt satt opp av landets myndigheter. Den 6. april fløy organisasjonen inn medisinsk utstyr og isolasjonsmateriale fra Brüssel ti

Unicef arbeider i Guinea med å spre informasjon om hvordan man kan forebygge ebolasmitte

© Unicef/Kureren
l Liberias hovedstad Monrovia, og et medisinsk team var på plass den 7. april.

FN-apparatet, frivillige organisasjoner og nasjonale helsemyndigheter har helt siden det første ebolatilfellet ble bekreftet i Guinea gjort en større innsats i hele Vest-Afrika for å hindre den smittsomme sykdommen i å spre seg over de porøse landegrensene i regionen.

Og hele Vest-Afrika er i frykt etter at Guineas helsedepartement bekreftet det første utbruddet av ebola i denne delen av Afrika for over to uker siden. Også Verdens helseorganisasjon (WHO) utstedte den 25. mars en risikovarsling til alle nabolandene, der lokale helsemyndigheter er i høyspenn for å unngå videre smittespredning.

Les mer om frykten for spredning i hele Vest-Afrika i denne artikkelen: "Frykt i Vest-Afrika etter ebolautbrudd i Guinea".

Det ble også tegn til panikk i Guineas hovedstad Conakry den 1. april da det ble kjent at den mest dødelige varianten av viruset ebola hadde spredd seg til hele landet, inkludert hovedstaden. Åtte tilfeller av ebola ble bekreftet i Conakry, en kaotisk by med rundt 2,5 millioner innbyggere og svært dårlige hygieneforhold og helseinfrastruktur. Dette er første gang noensinne at en millionby rammes av ebolasmitte.

Les mer om spredningen av ebola til Conakry i denne artikkelen: "Ebola når Guineas hovedstad: 'En epidemi uten sidestykke'".

Lite kjent i Vest-Afrika
Ebola forekommer vanligvis ikke i Vest-Afrika, så utbruddet har skapt panikktendenser i regionen. Helsemyndighetene i Gambia, Senegal, Elfenbenskysten og Mali har allerede satt i gang tiltak for å isolere mulige tilfeller av ebolaviruset og hindre spredning. Denne varianten av viruset dreper anslagsvis 50-90 prosent av dem som blir smittet, ifølge WHO.

Ebola hører til de mest fryktede virussykdommene overhodet, med størst dødelighet og raskest sykdomsforløp. Viruset har sitt naturlige reservoar hos aper og noen andre pattedyr, og overføres gjerne til mennesker der aper jages som menneskelig føde, noe som er tilfellet i Guinea. Der viruset dukker opp, skaper det alltid panikk.

Det finnes ingen effektiv behandling eller vaksine mot sykdommen og dødeligheten er på 50 til 90 prosent, alt etter hvilken variant av viruset som har brutt ut. Den smitter gjennom direkte kontakt med blod, sekreter, organer eller andre kroppsvæsker fra smittede personer. Det har vært et 20-talls utbrudd av ebola siden sykdommen ble beskrevet for første gang på 1970-tallet, og alle har til nå vært i Sentral-Afrika.

Ingen vestlige land har utstedt reisevarsler for Guinea eller nabolandene på grunn av ebolaepidemien. Det er det heller ingen grunn til, da turister og forretningsreisende sjelden kommer i såpass nærkontakt med smittede at de utsettes for en helserisiko.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no