See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 26.03.2014 - Etiopia neste til å stramme inn homolovene
» 13.12.2013 - Saudi-Arabia har kastet ut 120.000 etiopiere
» 26.08.2013 - H&M forbereder klesproduksjon i Etiopia











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Etiopia: Byggearbeidene har startet ved Afrikas største vannkraftverk
© EEPCo/Kureren
Samfunn | Økonomi - Etiopia

Etiopia planlegger Afrikas største vannkraftverk

Prosjektert: Demningen for den store etiopiske renessansen

© EEPCo/Kureren
Kureren / Africa Renewal, 5. november 2013
- Etiopia har ambisiøse planer om å bygge et vannkraftverk med en prislapp på 24 milliarder kroner, 40 kilometer fra grensen til Sudan. Kraftverket vil produsere strøm tilsvarende 6 gigawatt, som er nok til hele Etiopia og til eksport til nabolandene.

Prosjektet har fått navnet Demningen for den store etiopiske renessansen. Dette blir Afrikas største vannkraftanlegg og demningen vil gå over den viktigste kildeelven til Nilen, Den blå Nilen. Et stykke lengre ned i elveløpet har Sudan allerede en noe mindre demning.

Stedet for demningen ble allerede på 1960-tallet utpekt som lovende for et større vannkraftprosjekt. Men det var først i 2010 at etiopiske myndigheter bestemte seg for å bygge megaanlegget. Byggekontrakten gikk til italienske Salini Costruttori og nå avdøde statsminister Meles Zenawi la grunnsteinen for byggearbeidene i april 2011.

For Etiopia vil vannkraftverket kunne bety at den langsomme industrialiseringen landet har kommet i gang med endelig vil kunne skyte fart. Infrastruktur, som stabile strømleveranser, bremser fortsatt moderniseringen, selv om landet har hatt en svært imponerende økonomisk vekst det siste tiåret.

Men det er kun forberedende arbeider ved demningsprosjektet som er blitt startet. Selve demningen og vannkraftverket stoppes fortsatt av internasjonale komplikasjoner.

Protester fra Egypt
Før prosjektet blir realisert må Etiopia nemlig først løse vanskelige rettslige spørsmål med Egypt og Sudan, som med bakgrunn i en avtale fra 1929 hevder å ha forrang til Nil-vannet. Avtalen fra kolonitiden nærmest ekskluderer andre land langs Nilens løp, som Etiopia, Kenya, Rwanda, Tanzania og Uganda, fra å benytte elvevannet.

Det er særlig Egypt som frykter at demningen vil redusere vannet som flyter videre nordover og dermed kunne føre til vannmangel i Egypt.

Om lag 86 prosent av vannet fra Nilen kommer opprinnelig fra Etiopia; et poeng etiopiske myndigheter til stadighet gjentar. I tillegg påpeker regjeringen i Addis Ababa at uavhengige eksperter har konkludert at demningen ikke vil ha noen innflytelse på vannmengden som når Egypt. "Det burde ikke være noen som bekymrer seg over en redusert vannføring," sa Etiopias vann- og energiminister Alemayehu Tegenu nylig til internasjonale medier.

Men dette har langt

Den blå Nilen skal demmes opp, like øst for grensen mot Sudan

© GNU/Kureren
fra beroliget den egyptiske motparten. I begynnelsen av juni, ba Muhammed Mursi, som den gang var president i Egypt, utenriksministeren og vanningsministeren om å hente inn mer informasjon om hvordan det etiopiske demningsprosjektet ville gå ut over vanntilførselen til Egypt. President Mursi var dempet i sin skepsis til det etiopiske prosjektet, men andre egyptiske politikere har bedt om en tøffere linje overfor Etiopia.

Diplomater som har fulgt forhandlingene er likevel optimistiske med tanke på at de to landene vil finne en kompromissløsning slik at Etiopia får sluttført vannkraftprosjektet innen 2017, mens Egypt får sine forsikringer om at dette ikke går ut over landets vannforsyning.

Den vanskelige forvaltningen av vannressursene
Nil-vannet har vært en kilde til konflikt og mistro i mange tiår. Men i det meste av Afrika har det gått enklere å enes om en felles forvaltning av de store elvene, også der hvor det er blitt bygd store vannkraftverk og der hvor det er vannmangel.

I Det sørlige Afrika har for eksempel Angola, Botswana og Namibia hatt stor suksess med å samarbeide om de viktige vannressursene rundt den 1.100 kilometer lange Okavango-elven som renner gjennom de tre landene og ender opp i det kjente Okavangodeltaet i Kalahari-ørkenen. I 1994 underskrev landene en avtale om koordinering av vannforbruket og et bærekraftig uttak, samt å opprette en kommisjon som overvåker avtalen.

Vannressursene er et stort tema i Afrika. Opp mot 300 millioner afrikanere har fortsatt ikke tilgang til rent drikkevann, ifølge Verdensbanken. Tørke på Afrikas Horn skaper fortsatt enorme lidelser, og i Somalia alene skal rundt 260.000 mennesker ha dødd som følge av tørken fra 2010 til 2012.

Samtidig gjør de fleste afrikanske landene store fremskritt i å oppnå FNs tusenårsmål om å halvere antall mennesker uten tilgang til rent vann innen 2015. I Nord-Afrika har allerede 92 prosent av befolkningen en trygg vanntilførsel, mens tallet for Afrika sør for Sahara er på mer beskjedne 63 prosent, ifølge FN.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no