See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 25.02.2014 - Derfor nytter det å kutte bistanden til Uganda
» 17.01.2014 - Ugandas president blokkerer homofob lov
» 28.10.2013 - To tonn elfenbein beslaglagt i Uganda











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ugandas president Yoweri Museveni signerte i dag loven som kriminaliserer homofile i landet
© Government of Rwanda/Kureren
Samfunn - Uganda

Uganda fengsler likevel homofile etter "svensk rapport"

Regjeringstalsmann Ofwono Opondo ville i dag demonstrere Ugandas uavhengighet fra Vesten

© Uganda Media Centre/Kureren
Kureren, 24. februar 2014
- Etter lengre tvil har Ugandas president Yoweri Museveni i dag signert en lov som vil kunne gi landets homofile livsvarig fengsel og straffe dem som ikke melder homofile til politiet. Museveni peker på en svensk rapport om homofili for å forsvare loven.

En strengere lov mot homofili ble lagt frem for landets parlament allerede i 2009. Den foreslåtte dødsstraffen mot homofile i det opprinnelige lovutkastes ble etter hvert erstattet med en strafferamme på livsvarig fengsel. Samtidig skulle det også bli straffbart å ikke rapportere homofile til politiet, samt å snakke eller skrive om homofili uten å ta avstand fra det.

Ugandas parlament vedtok i desember anti-homofililoven, og i januar ble lovforslaget sendt til presidenten Museveni for å få hans underskrift. Men presidenten nektet da å underskrive loven. Ugandas autoritære leder hadde tidligere forsvart lovutkastet og kommet med svært homofiendtlige uttalelser. Derfor overrasket det da han i januar ikke ville sette loven i kraft.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Ugandas president blokkerer homofob lov".

Svensk studie
I dag ble det klart at den svært omstridte loven likevel trer i kraft. Da Museveni kunngjorde sin beslutning, forklarte han også hvorfor han til sist valgte å skrive under på lovutkastet. Ifølge presidenten er homofili nemlig ikke et naturlig fenomen, men tvert imot konsekvensen av et valg den enkelte tar.

"Ingen studier har vist at man kan være helt homoseksuell av natur. En studie gjort i Sverige viste at 34 prosent av homofile var homofile som følge av oppdragelse, ikke som følge av naturen," sa Museveni, ifølge den ugandiske avisen Daily Monitor. Og han la til at han ikke forstår hvordan "man kan unngå å bli tiltrukket av vakre kvinner, og i stedet blir tiltrukket av en mann."

Museveni la også til at de som praktiserer homofili gjør dette av økonomiske grunner, selv om han ikke kom inn på om det er den samme svenske studien som hadde kommet til denne konklusjonen.

På spørsmålet om han var bekymret over å miste bistandspenger ved å signere den nye loven, sa president Museveni at Uganda ikke trenger utenlandsk støtte. "Uganda er svært rikt, vi trenger vi ikke hjelp," sa han kategorisk. En stor del av giverlandene som yter bistand til Uganda har truet med kutt i bistanden dersom den omstridte loven trer i kraft.

Også regjeringstalsmann Ofwono Opondo sa i morges at presidenten ønsket å signere loven fremfor den internasjonale pressen "for å demonstrere Ugandas uavhengighet mot presset og provokasjoner i Vesten." Vestlig press mot Museveni synes nemlig å ha gjort den kontroversielle loven enda mer populær i Uganda, og også i nabolandene, der den fremstår som et slags eksempel på afrikansk nasjonalisme.

Anti-homofililoven har utløst stor debatt i Øst-Afrika i de siste månedene etter at mange vestlige land har advart om at de vil redusere eller stanse bistanden til Uganda. Regional presse omtaler i økende grad homofili som et "uafrikansk" fenomen, selv om homoseksuelle i eldre afrikansk kultur har hatt mange aksepterte uttrykksmåter.

USA og Vest-Europa har gått sterkest ut mot anti-homofililoven. Bare for en uke siden sa USAs president Barrack Obama at signering av den nye loven ville skade det svært nære forholdet mellom Uganda og USA. Men

Endrer bistanden til Uganda: Danmarks bistandsminister Mogens Jensen

© Jakob Horn/Kureren
Museveni sier i dag at "Uganda ønsker å samarbeide med Vesten, men Vesten kan ikke tvinge oss til å ha noe å gjøre med homofili."

Kritikk fra USA
Det hvite hus kritiserte president Museveni kraftig på mandag. "I stedet for å stå side ved side med friheten, rettferdigheten og like rettigheter for folket sitt, tok Ugandas president Museveni i dag dessverre et skritt tilbake ved å godkjenne lover som kriminaliserer homofili," sa talsmann for Det hvite hus, Jay Carney, i en uttalelse i dag.

Men Carney sa ikke noe om den amerikanske bistanden til Uganda nå ville bli suspendert. Offisielle kilder i Washington sa i forrige uke at bistanden trolig ville bli stanset dersom Museveni undertegnet loven. Washington er en av Ugandas største utenlandske givere, og har bidratt med mer enn 400 millioner dollar (over 2,4 milliarder kroner) årlig de siste årene. I tillegg har Uganda også et svært viktig militært samarbeid med USA.

Danmark endrer bistanden
Men det er allerede flere land som har sagt at bistanden til Uganda blir stanset eller endret som følge av den nye loven. Et av landene som var først ute var Danmark, som i dag støtter Uganda med nesten 350 millioner norske kroner årlig. Herav går rundt 110 millioner kroner til prosjekter som styres av den ugandiske stat, mens resten går til sivile organisasjoner. Fra nå av skal all dansk bistand utelukkende gå til ikke-statlige organisasjoner.

"Jeg kan ikke sterkt nok ta avstand fra loven og det signalet Ugandas regjering nå sender ut, ikke bare til forfulgte minoritetsgrupper, men til hele verden," sa Danmarks bistandsminister, Mogens Jensen (Sosialdemokratene), i en uttalelse i dag.

"Vi vil legge om støtten til Uganda, slik at vi fra nå av kanaliserer bistanden til Uganda utenom staten og direkte til sivile organisasjoner i landet. I første omgang gjelder dette en bistand på 50 millioner kroner, men fremover skal all bistand gå utenom staten," la bistandsminister Jensen til.

Også Norge stanser bistand
Her hjemme kopierer den norske regjeringen det danske konseptet og holder også tilbake deler av bistanden til Uganda som reaksjon på den nye anti-homoloven. "Vi vil nå holde tilbake rundt 50 millioner kroner fra vårt samarbeid med Uganda. Samtidig vil vi øke støtten til menneskerettighets- og demokratiforkjempere," sa utenriksminister Børge Brende (H) i dag.

Ifølge det utenriksdepartementet i Oslo har den norske bistanden til Uganda i de siste årene ligget på rundt 400 millioner kroner i året. Det meste blir fra norsk side allerede kanalisert utenom den ugandiske staten.

Også Sverige, opphavslandet til rapporten som skal ha inspirert Museveni, vurderer å kutte eller å endre bistanden til Uganda. Sverige gir 250 millioner kroner i årlig bistand til det østafrikanske landet. "Ugandas valg om å godkjenne denne loven kan komme til å påvirke hvordan vi vil drive bistandsarbeidet vårt i landet," sier Sveriges bistandsminister Hillevi Engström i en uttalelse i dag. En dansknorsk løsning synes sannsynlig også for den svenske bistanden til Uganda.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no