See also:
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 05.02.2014 - Vatikanet i ordkrig med FN om pedofile prester
» 05.11.2013 - Paven med meningsmåling om homofile, skilsmisser og kondomer
» 29.10.2013 - Pave Frans er blitt en turistmagnet for Roma
» 20.09.2013 - Pave Frans ønsker kvinner og homofile inn i kirken
» 12.09.2013 - Vatikanet åpner for å avskaffe sølibatet
» 20.08.2013 - Pave Benedikt fikk "beskjed fra Gud" om å gå av
» 05.07.2013 - Johannes Paul II kåres til helgenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Fra seremonien ved innsettelsen av pave Frans, 19. mars 2013
© Andy Wenzel/Bundeskanzleramt/Kureren
Samfunn - Vatikanet | Verden

Pave Frans blottstiller stor reformiver

Kureren, 27. mars 2013 - Med en enestående åpenhet har pave Frans tillatt at programtalen hans til konklaven, så å si "jobbsøknaden" hans som pave, blir offentliggjort. Og talen viser et ønske om reform og om at kirken skal slutte å være så selvopptatt.

"Kirken oppfordres til å gå ut av seg selv og ut til utkantene, ikke bare geografisk, men også til de eksistensielle utkantene, som mysteriene rundt synden, smerten, urettferdigheten, avvisningen av og likegyldigheten til religionen, intellektuelle strømninger og all lidelse," sa erkebiskop Jorge Bergoglio i sin tale til konklaven, som altså skulle velge ham til pave Frans.

"Når kirken ikke går ut av seg selv for å misjonere, blir den gående i ring og blir syk," fortsatte Bergoglio. "De ondene som med tiden bygger seg opp i de kirkelige institusjonene har sin rot i selvopptatthet og en slags teologisk narsissisme."

Ifølge Bergoglio, sto den katolske kirken i fare for å "leve i sin egen virkelighet, av sin egen virkelighet og for sin egen virkelighet."

Bergoglio mente derfor at tiden var inne for "endringer og reformer". Han sa at den neste paven måtte være "en mann som ... hjelper kirken å nå ut til de eksistensielle utkantene."

Talen ga en overraskende sterk kritikk av kirken under pave Benedikt, som mange har kritisert for å være for opptatt av intellektuelt arbeid og for lite opptatt av de spørsmål som opptar folk flest i det enorme katolske trossamfunnet.

Den fem minutter lange talen annonserer grundige reformer i den katolske kirken, ikke på aksen liberal mot konservativ kirke, men på aksen teokratisk-folkelig. Pave Frans har allerede gitt noen eksempler på hva han mener ved å ta størst mulig synlig avstand fra pomp og prakt og ved sitt annonserte besøk i et ungdomsfengsel i morgen, Skjærtorsdag, der han planlegger å vaske føttene til flere ungdomsforbrytere.

Pave Frans står også mye nærmere de latinamerikanske frihetsteologene, som av mange blir plassert på den "politiske" venstresiden. Han har gjennom sitt virke i Buenos Aires vist at kirken må engasjere seg i fattigdomsproblematikken og hjelpe dem som faller ut av samfunnet, mennesker i "de eksistensielle utkantene".

Den korte men kraftfulle talen vakte tydeligvis begeistring på konklaven, der det berettes at mange av kardinalene var svært åpne for en reformvennlig pave som kunne lede kirken ut av den nåværende tillitskrisen. Talen synes å ha vært et stort bidrag til at Bergoglio ble valgt til pave.

Og talen vakte såpass begeistring at en av kardinalene, erkebiskop Jaime Lucas Ortega av Havanna, Cuba, hadde bedt Bergoglio om en kopi av den under konklaven. Ifølge pavestolens offisielle talerør 'Radio Vaticana', hadde Havana-bispen senere bedt pave Frans om lov til å kunne offentliggjøre talen.

Det hadde han fått, ifølge 'Radio Vaticana'. Noe som også er enestående i Pavestatens historie, fordi det hittil aldri har lekket ut hva som har blitt sagt i konklavene i Roma. Pave Frans må derfor trolig også selv se på talen som en programerklæring hans synes det er nyttig å dele med kirken.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no