See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


For reservasjonsrett: Fra landsstyremøtet i Den norske legeforening i juni 2013
© Den norske legeforening/Kureren
Politikk - Innenriks

Legeforeningen vakler i kravet om reservasjonsrett

For eller mot reservasjonsrett? Hege Gjessing, president i Den norske legeforening

© KS/Kureren
Kureren, 3. februar 2014
- Den uventet harde debatten om reservasjonsretten har satt legestanden i et uønsket lys, der et vedtak fra Legeforeningen brukes som regjeringens alibi. Etter krav fra flere lokallag, har derfor Legeforeningen bestemt seg for å drøfte spørsmålet på ny.

Retten eller muligheten for fastleger til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort er et politisk krav som stammer fra KrF og ble påtvunget Høyre-FrP-regjeringen i siste fase av forhandlingene med støttepartiene. I Høyre, som med helseminister Bent Høie må omsette kravet, vekker reservasjonsretten ingen entusiasme.

Og for å gjøre denne upopulære politikkendringen politisk spiselig, har Høyre-politikere gjentatt ganger henvist til "faglige" råd og et ønske fra Legeforeningen. Reservasjonsretten ble nemlig brakt på banen av Legeforeningen selv.

"Legeforeningen mener at alvorlige samvittighetsgrunner knyttet til liv og død kan gi grunnlag for at leger gis reservasjonsmulighet for deltakelse i henvisning og behandling," heter det i et landsstyrevedtak fra Legeforeningen. Dette tolkes som en rett til å reservere seg mot å henvise til abort og kunstig befruktning, og til og med til å skrive ut prevensjonsmidler.

Men i tillegg heter det også i vedtaket at "legers reservasjonsmulighet skal ikke være til hinder for befolkningens lovbestemte rettigheter. Reservasjonsmulighetene må derfor vurderes lokalt i helsetjenesten på en slik måte at disse hensyn kan ivaretas."

En splittet Legeforening
Reservasjonsmuligheten har imidlertid hele tiden vært et svært omstridt spørsmål, også innad i Legeforeningen. Flere medlemsforbund har uttalt seg mot at Legeforeningen skal jobbe for en reservasjonsrett. Og selv i toppledelsen i Legeforeningen er ikke alle like komfortable med å måtte promotere reservasjonsretten.

Da den påtroppende Høyre-FrP-regjeringen hadde både samarbeidsavtalen med støttepartiene og regjeringsplattformen klar, sa lederen i Legeforeningen, Hege Gjessing, seg svært fornøyd med de politiske signalene. "Alt i alt er vårt inntrykk at regjeringen har formulert mange gode intensjoner og mål," uttalte Gjessing i oktober, der hun gikk gjennom endringene punkt for punkt. Gjessing fant imidlertid ingen grunn til å nevne reservasjonsretten som ett av disse politiske fremskrittene.

Spørsmålet om reservasjonsretten var oppe under et møte i Allmennlegeforeningen i april i fjor. Et forslag om en bred adgang til å reservere seg i "samvittighetsspørsmål som gjelder liv og død" ble nedstemt med klar margin, mens et noe nedtonet forslag fra foreningens styre fikk gjennomslag "med knappest mulige margin," ifølge Legeforeningen.

Og Norsk gynekologisk forening (NGF) har uttalt seg sterkt mot hele problemstillingen. NGF mener at "de

Snart alene om reservasjonsrett? Helseminister Bent Høie (H)

© Regjeringen/Kureren
batten om reservasjonsadgang har skapt usikkerhet om kvinnens rett til å fremsette krav om å få utført abort." Foreningen understreker også at hele språkbruken i debatten er feil.

Fastleger "henviser" nemlig ikke kvinner til abort, påpeker NGF. "Det dreier seg kun om en signering om at informasjon er gitt på kvinnens egenbegjæring." Og siden det er kvinnene selv som "henviser seg" til et sted der abort kan utføres, er det ingenting fastlegene kan reservere seg mot.

Politisk storm
Da landsstyret i Legeforeningen vedtok å jobbe for reservasjonsretten, var det knapt noen i foreningen som forestilte seg hvor raskt forslaget skulle bli en politisk realitet. Og ingen forestilte seg hvor stor den politiske stormen om dette skulle bli i Norge.

Det gjorde heller ikke Høyre og FrP da de underskrev på det tilsynelatende ubetydelige kravet fra KrF under regjeringsforhandlingene. I Høyre er det nå så å si bare stortingsgruppen og statsrådene som uttaler seg støttende om reservasjonsretten. Utover i partiapparatet, og særlig i kommunene, blir lovendringen sett på som både unødvendig og ødeleggende for partiets politiske profil.

Men helseminister Høie og statsminister Erna Solberg kan ikke lenger snu i denne saken. Og for ikke å gi inntrykk av at Høyre kun er blitt tvunget til dette av KrF, fremheves til stadighet Legeforeningen som kilde for dette politiske prosjektet - noe flere og flere leger føler seg ubekvemme med ettersom debatten om reservasjonsretten nå for det meste foregår fra skyttergravene.

Og i dag trekker sentralstyret i Legeforeningen konklusjonen. I en knapp pressemelding informerer landsstyret at sentralstyret har "besluttet at spørsmålet om reservasjonsmulighet for leger behandles på landsstyremøtet i mai." Beslutningen hadde kommet "etter innspill fra foreningsledd," som det heter, altså press fra lokallag og medlemsforbund.

"Alle foreningsledd kan spille inn saker de ønsker behandlet av landsstyret. Flere foreningsledd har gitt uttrykk for at de ønsker reservasjonsmuligheten opp på årets møte. Sentralstyret har tatt dette til etterretning, og saken vil bli behandlet på landsstyremøtet i mai," heter det kort i pressemeldingen.

Dermed er det helt åpent om Legeforeningen, og dermed legene, vil fortsette å kreve "en reservasjonsmulighet". Og dermed er det en viss fare for at KrF og Høyre-ledelsen vil stå helt alene om dette kravet om tre måneder, kort tid før reservasjonsretten skal opp til avstemning i Stortinget.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no