See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk stormChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Stifterne av Norges kvinnelobby foran portrettet av Gina Krog
© Norges kvinnelobby/Kureren
Politikk | Samfunn - Innenriks

Norsk kvinnebevegelse slår seg sammen i ny lobby

Margunn Bjørnholt er nyvalgt styreleder i Norges kvinnelobby

© Anita Haslie/Kureren
Kureren, 29. januar 2014
- Flertallet av norske kvinneorganisasjoner har gått sammen om å etablere Norges kvinnelobby. Dette er første gang den nasjonale kvinnebevegelsen samles under ett tak for formelt å jobbe sammen for felles mål. Lobbyen skal arbeide for å fremme kvinners menneskerettigheter i Norge.

Denne uken gikk en rekke kvinneorganisasjoner sammen og dannet Norges kvinnelobby, den første virkelige paraplyorganisasjonen for kvinnebevegelsen i Norge. Etter svensk forbilde vil grupperingen kunne få betydelig innflytelse på samfunnsdebatten.

Den nye Kvinnelobbyen er "et samarbeidsforum for organisasjoner som har som formål å ivareta kvinners interesser," på grunnlag av FNs kvinnekonvensjon og andre grunnleggende dokumenter. Lobbyen samler de fleste organisasjonene som arbeider for kvinners rettigheter i Norge.

Den nye organisasjonen har lignende organisasjoner i andre land, blant dem Sveriges Kvinnolobby og European Women's Lobby på EU-nivå, som forbilder. Der har slike lobbygrupper vist seg som en mer effektiv måte for å danne en felles front med et klart budskap i saker som berører kvinners rettigheter.

Særlig i Norge har kvinnebevegelsen fremstått som fragmentert og til dels lite synlig i de siste tiårene. I økende grad har kvinnenettverkene i de politiske partiene blitt premissleverandører i debatter om kvinnesak og familiepolitikk. Den nye Kvinnelobbyen er derfor et forsøk på å komme klarere på banen, slik kvinnebevegelsen i Sverige i større grad har lyktes med.

Alle, unntatt partiene
Ifølge Kvinnefronten er "Kvinnelobbyen åpen for søknader fra partipolitiske uavhengige organisasjoner som jobber primært for kvinners interesser i Norge." De partipolitiske kvinnegruppene er derfor ikke invitert til å delta i den nye Kvinnelobbyen, men er heller en målgruppe for lobbyarbeidet til den nye organisasjonen.

Et av styremedlemmene i den nye kvinnelobbyen er Fakhra Salimi fra MIRA-Senteret. Ifølge Salimi har det lenge vært behov for en felles plattform for kvinneorganisasjoner, "hvor man kunne drøfte viktige likestillingsspørsmål, som for eksempel sexkjøpsloven og reservasjonsrett til fastleger." Den nye Kvinnelobbyen vil da kunne komme med koordinerte utspill i saker som dette.

Likestillingsombud Sunniva Ørstavik gratulerte i dag den nye kvinnelobbyen, som hun anser som en hardt tiltrengt forening av kreftene fra kvinneorganisasjonene i Norge. "Endelig! Det er veldig viktig at så mange kvinneorganisasjoner nå går sammen for å jobbe for en styrket og bedre likestillingssituasjon i Norge," påpeker Ørstavik i en uttalelse.

"Jeg vil gratulere de organisasjonene som har fått til dette. De vil utgjøre en sterk stemme fra sivilt samfunn. Utfordringene er store på dette feltet. Disse organisasjonene utgjør selve grunnmuren i arbeidet for å sikre norske kvinner rettigheter," understreker Ørstavik. "Jeg gleder meg til å samarbeide med og bli utfordret av den nye kvinnelobbyen," avslutter ombudet.

Blant organisasjonene som står bak nystiftelsen er Norsk Kvinnesaksforening, Kvinnefronten, JURK, MiRA-Senteret, Kvinneuniversitetet i Norden, Krisesentersekretariatet, Samisk KvinneForum og Ottar. Styreleder er Margunn Bjørnholt fra Norsk Kvinnesaksforening.

Så langt har Kvinnelobbyen rukket å sette opp en nettside, en Facebook-side og en Twitter-konto - alle fortsatt med et svært tynt innhold. Det har ikke lyktes Kureren å få informasjon om hva som blir de første sakene den nye lobbygruppen kommer til å ta opp.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no