See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk stormChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Avlyser skolestart for femåringer: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen
© Justisdepartementet/Kureren
Politikk | Samfunn - Innenriks

Regjeringen avviser skolestart for femåringer

Fikk lite støtte i partiet: Kristin Vinje i Oslo Høyre

© Høyre/Kureren
Kureren, 28. januar 2014
- Etter at sentrale personer i Høyre i helgen foreslo å sette barna på skolebenken ett år tidligere enn nå, har det kommet sterk kritikk fra både opposisjonen og støttepartiene Venstre og KrF. I dag måtte statsministeren på banen for å avlyse en skolestart for 5-åringer.

Høyres utdanningspolitiske talsperson og nestleder i Oslo Høyre, Kristin Vinje, foreslo i helgen å senke alderen for skolestart fra 6 til 5 år. Blant hovedargumentene hennes var at en skolestart for 5-åringer vil føre til at folk kan begynne i arbeidslivet tidligere, noe som igjen vil tilføre Norge mange flere tusen årsverk årlig.

Vinje fikk raskt støtte fra flere sentrale personer i eget parti, noe som fikk utspillet til å se ut som det var godt koordinert med regjeringen. Støtten kom blant annet fra Norunn Tveiten Benestad, som også sitter i utdanningskomiteen, og er stortingsrepresentant for Vest-Agder. Selv Trond Giske fra Arbeiderpartiet sa på mandag at partiet hans var åpent for å diskutere forslaget.

Venstre og KrF er imot
Men kritikken fra regjeringens samarbeidspartnere Venstre og KrF kom raskt.

"Fire- og femåringer bør få leke og være barn og ikke settes på skolebenken. Barndommen er til for mer enn å skape fremtidige produksjonsenheter for næringslivet," uttalte Anders Tyvand, utdanningspolitisk talsmann i KrF, allerede i går.

Tyvand minte om at "FNs barnekonvensjon slår fast at alle barn har rett til å leke. Vinjes forslag undergraver denne retten, og demonstrerer manglende forståelse for den grunnleggende rollen fri og spontan lek spiller for barns helse, velvære og utvikling."

"I dag går 97 prosent av alle femåringer i barnehage. Da er det både unødvendig og ufornuftig å bruke milliardbeløp på å innføre skole for femåringer, eller å gjøre barnehagen obligatorisk. Vi må heller konsentrere oss om å heve kvaliteten både i skolen og barnehagen, og satse på tidlig innsats i skolen. De minste barna må få lov til å leke, det fortjener de," konkluderte Tyvand.

Heller ikke Venstres medlem i Stortingets utdanningskomité lot seg begeistre for forslaget fra Høyres utdanningspolitiske talskvinne om skolestart for femåringer. Iselin Nybø sier hun mener "det er prematurt" å fremskynde skolestarten.

"Det er viktig med tidlig innsats, men jeg tror det er viktig for unger å gå i barnehage for å få læring gjennom lek. Vi har i dag store utfordringer med barnehagetilbudet. Vi mangler førskolelærere og har ikke nok pedagogisk personale," sier Nybø i en uttalelse i dag.

"Bedre barnehagetilbud er viktigere enn å utvide grunnskolen," legger Nybø til. "Vi har i dag store utfordringer med barnehagetilbudet. Vi mangler førskolelærere og har ikke nok pedagogisk personale. Det er utfordringer som må løses," understreker Venstre-politikeren.

Venstresiden er splittet
Også Torgeir Knag Fylkesnes, SVs utdanningspolitiske talsperson, mener at "skolestart for 5-åringer er en svært dårlig idé, som bør forblir en idé."

"Ungene er for små til å begynne på skolen når de er 5 år. I land som i dag har skolestart for 5-åringer, slik som Storbritannia, vurderer de å gå motsatt vei. Skal Høyre drive skolepolitikk på forkastede ideer fra utlandet?" spør Fylkesnes.

SVs representant sier partiet hans mener at "barn skal ha en barndom. Å sette fire-fem-åringer på skolebenken er å stille alt for tøffe krav til

Torgeir Knag Fylkesnes, SVs utdanningspolitiske talsperson

© Alyona Litvinova/GNU/Kureren
små barn. Det er mye mer fornuftig å satse på god og gratis barnehage for alle."

Fylkesnes sa seg også overrasket over at også deler av Arbeiderpartiet syntes å støtte forslaget. Det er særlig Trond Giske som har vist en viss åpenhet for en slik løsning, men Arbeiderpartiet har ikke kommet med noen prinsipiell uttalelse om spørsmålet.

"Jeg ville trodd at Arbeiderpartiet i mindre grad enn Høyre lot seg forføre av økonomiske argumenter, men isteden forholdt seg til den kunnskapen vi har om barndom og læring. Barn er ikke produkter som du kan haste gjennom skolen med samme resultat. Læring er en prosess som krever en helt annen tilnærming," avslutter Fylkesnes.

Regjeringen avviser forslaget
Forslagsstilleren, Høyres Kristin Vinje, modererte i løpet av mandagen standpunktene sine. Hun fremhever nå at det ikke er ønsket om mer arbeidskraft som er utslagsgivende for forslaget, men derimot "forskning" som viser at barn i 5-årsalderen har større læreutbytte av skolegangen. Dette blir imidlertid tilbakevist av KrF og SV.

Både forslaget og den påfølgende opphetede debatten synes å ha kommet overraskende på regjeringen og Høyre-ledelsen. Og etter støttepartienes høylydte protest, måtte i dag kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på banen med en uttalelse hvor han tar avstand fra forslaget til partikollega Vinje.

Under en pressekonferanse, der kunnskapsministeren presenterte regjeringens planer for barnehagene, benyttet Røe Isaksen anledningen til å avklare regjeringens syn på tidligere skolestart. "Skolestart for 5-åringer er ikke en del av regjeringsplattformen de neste fire årene, men barnehagen skal være et sted å lære. Barn lærer hver dag og hele tiden i barnehagen," sa ministeren.

Og for å understreke alvoret i saken, slo til og med statsminister Erna Solberg, i uttalelser til NTB i dag, fast at Vinjes forslag ikke kommer til å gjennomføres. "Det er mange morsomme forslag om hva vi skal gjøre i skolen, men jeg er veldig opptatt av at vi må gjøre det som er viktigst først. Vi har en ganske lang liste som vi har lyst til å gjennomføre før vi begynner å tenke på om femåringene skal inn i skolen," konkluderte Solberg.

Vanskelig å få gjennomslag
Med statsministerens utvetydige avslag er dermed fremstøtet avblåst, for denne gang. Men det er ikke første, og neppe siste, gang at skolestart for femåringer i Norge foreslås.

Forrige gang samme forslag kom opp, høsten 2012, ble det fremmet av Christian Tybring-Gjedde, leder for Oslo FrP. Da ble Tybring-Gjedde raskt satt på plass av FrP-kollega Per Sandberg, som avviste at dette forslaget ville bli tatt opp i FrPs program.

Men heller ikke skolestart for seksåringer, som ble innført av Brundtland-regjeringen så sent som i 1997, var en enkel sak å få gjennomført. Også den såkalte "Reform 97" ble i sin tid møtt med betydelige protester, særlig blant lærere og foreldre som mente at dette var en for ung alder å sende barna alene til skolen på. På samme tid ble grunnskolen for øvrig også tiårig, slik at Reform 97 ikke medførte noen "sysselsettingseffekt".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no