See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i ItaliaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Utkommanderer hæren: Statssekretær Gioacchino Alfano i Italias forsvarsdepartement
© Gioacchino Alfano/Kureren
Politikk | Samfunn - Italia

Italia sender inn hæren mot "søppelmafiaen"

Søppel flommer over i Napoli, her i et arkivbilde fra april 2011

© Pietro Festa/GNU/Kureren
Kureren, 15. januar 2014
- Den italienske regjeringen har utkommandert hæren for å bekjempe mafiagjengene som i årevis har begravd og brent tonnevis av problemavfall i nærheten av Napoli, et område som nå kalles "Dødens trekant".

Den italienske regjeringen har besluttet å sende hæren til Napoli-regionen for å bekjempe den såkalte "økomafiaen" eller "søppelmafiaen", som er ansvarlig for den ekstreme forurensningen rundt den populære kystbyen sør i Italia, kunngjorde statssekretæren i forsvarsdepartementet i Roma, Gioacchino Alfano, på tirsdag.

Ifølge Alfano vil hæren bli utplassert "for å takle fenomenet rundt miljømafiaen i området mellom Napoli og Caserta på en effektiv måte," rapporterer den italienske avisen La Repubblica.

Dette området kjent som "Dødens trekant" i Italia. Navnet har det fått på grunn av forurensningsnivået, samt for å være stedet den lokale mafiaen har valgt for å deponere giftig avfall fra bedrifter i regionen som ikke ønsker å betale de noe høyere kostnadene det medfører å gjøre dette på lovlig vis. Andre kaller området "Ildlandet" på grunn av den ulovlige brenningen av problemavfall her.

Dekretet som autoriserer utsendelsen av hæren til Napoli-regionen må fortsatt godkjennes av det italienske parlamentet, men Alfano uttaler at, "for første gang er alle de politiske kreftene enige om å komme med konkrete tiltak for å løse et eksisterende problem."

Ifølge miljøgruppen Legambiente, er 10 millioner tonn giftig industriavfall blitt brent eller deponert på ledige tomter eller store landlige landområder i "Dødens trekant" i årene mellom 1991 og 2013.

Lastebilene kommer alltid til området om natten for å unngå å bli fanget opp av det lokale og det nasjonale politiet.

Miljøproblemene har begynt å bli enorme i hele området. I de lokale jordbruksproduktene blir det i økende grad påvist ekstreme miljøgifter som arsenikk og t

Også i desember 2010 var det store søppelproblemer i Napoli

© Simone Valitutto/GNU/Kureren
ungmetaller. Antall kreftdiagnoser er også nesten 50 prosent høyere blant regionens innbyggere enn blant andre italienere.

Ifølge gjentatte klager fra naboer og lokale medier har den lokale mafiaen, kjent som camorraen, siden åttitallet drevet stor forretning på å la giftig avfall "forsvinne". Camorraen tilbyr bedriftene et mye billigere alternativ til den regulære søppeltømmingen og miljøbehandlingen av problemavfallet.

I praksis har denne virksomheten blitt en svært lukrativ inntektskilde for den napolitanske mafiaen. Mange bedrifter rundt om i landet foretrekker å betale en bestikkelse til mafiaen, i stedet for å betale større summer til regulære renovasjonsselskaper slik at søppel ikke havner i avløpsvannet.

Norge vurderte å ta imot søppel fra Napoli
Og søppelproblematikken i Napoli-området har til og med hatt konsekvenser i Norge. I 2010 var Oslo kommune i utsiktsrike forhandlinger med lokale myndigheter i Italia om å ta imot søppel fra Napoli som skulle brukes til å produsere fjernvarme for Oslos innbyggere.

En norsk delegasjon fra Oslo kommune var i Napoli i november 2010 for å snakke om en mulig kontrakt på 200.000 tonn søppel levert til Norge og Sverige, som Napoli måtte betale 90 euro (750 kroner) per tonn for å bli kvitt, ifølge den italienske avisen Corriere Della Sera.

Planen var å utnytte tomme skip som hadde losset papp- og treprodukter i Napoli, og disse skulle ta med søppelet tilbake til Skandinavia. Men det hele ble ikke noe av. Det var ikke minst frykten for å komme i kontakt med mafiaen, som skulle være engasjert i mange ledd i søppelbehandlingen i Napoli, som bremset nordmennenes iver.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no