See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk stormChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


"Der var de i gang": Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og statsminister Erna Solberg på besøk i Skøyenåsen skole
© SMK/Kureren
Politikk | Samfunn - Innenriks

Regjeringen er i gang med å åpne for privatskoler

Kritisk: Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Martin Henriksen

© Arbeiderpartiet/Kureren
Kureren, 13. januar 2014
- Den blåblå regjeringen er allerede i gang med å forberede grunnen for tillate flere private skoler. Regjeringen vil nå fravike kravet om at privatskoler må ha et religiøst eller alternativt pedagogisk grunnlag for å få godkjenning.

Regjeringen har allerede startet arbeidet med ny friskolelov, følge Kunnskapsdepartementet. Dette vil resultere i at "dagens krav om et særlig grunnlag for godkjenning blir fjernet fra privatskoleloven," heter det fra departementet.

Og de foreslåtte endringene skal tre i kraft allerede nå som en prøveordning. "Mens kunnskapsdepartementet arbeider med endringen, blir det nå åpnet for å søke godkjenning uavhengig av det særskilte grunnlaget. Forslaget ble sendt på høring 10. januar," meldte departementet i dag.

"Dispensasjonsordningen vil gi viktige erfaringer som vi tar med i det videre arbeidet med den nye friskoleloven," kommenterer kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Forslaget åpner derfor for å kunne gi dispensasjon "dersom innhold og kvalitet i skolen elles oppfyller kravene i loven." Dermed skifter regjeringen ut kravet om alternativ pedagogikk med et krav om "kvalitet", noe som i praksis vil gjøre det lettere for finansielt sterke aktører å komme inn på skolemarkedet, mens små, private og foreldredrevne grendeskoler vil kunne få større problemer med å bli godkjent.

"For at aktører som har ideer til nyutvikling av norsk skole ikke skal måtte vente til arbeidet med den nye loven er ferdig, innfører vi en snever dispensasjonsmulighet," forklarer Røe Isaksen videre.

Dispensasjonsordningen vil være aktuell for skoler som har et pedagogisk tilbud eller en organisering av undervisningen "som er nyskapende i forhold til dagens offentlige og private skoler," heter det videre fra departementet. Som eksempler nevnes "realfagsgymnas og noen yrkesfagsskoler."

Kunnskapsdepartementet varsler videre at den nye friskoleloven skal legge vekt på at "den skal stimulere til skoleutvikling og gi et større mangfold. Loven skal ta hensyn til at oppretting av friskoler ikke skal gå utover det offentlige skoletilbudet, og at aktører med kommersielle interesser ikke vil kunne kvalifisere for statlig tilskudd til drift. Forbudet mot å ta utbytte skal holdes ved lag."

Høyre-FrP-regjeringen, som programfestet en liberalisering av friskoleloven i regjeringsplattformen, regner med å fremlegge det nye lovforslaget for Stortinget allerede før påske, og at dette kan bli behandlet før sommeren. "Kunnskapsdepartementet har som ambisjon at skoler som blir godkjent etter dispensasjonsordningen kan starte opp fra høsten 2015," heter det videre.

Relativt taust fra opposisjonen
Dagens nyhet om enklere tilgang til å etablere privatskoler har skapt forbausende få reaksjoner fra opposisjonen, med unntak av noen kommentarer som begynner å komme frem i sosiale media fra enkeltrepresentanter, særlig fra Arbeiderpartiet.

Nestleder i AUF og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, var i dag den første opposisjonspolitikeren som kommenterte Røe Isaksens uttalelser. "Der var de i gang! Nå gjelder det å mobilisere for fellesskolen," oppsummerer Aukrust.

Partikollega og stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Martin Henriksen, støtter Aukrust og spør seg om "dette er starten på privatiseringa av norsk skole?" Og han legger til at det er all "grunn til å følge nøye med."

"Da var det i gang. Ingen overraskelse, men like fullt synd at H og FrP vil ha flere privatskoler," kritiserer Gry Haugsbakken, kommunikasjonsrådgiver for Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Også SV-stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes, som er partiets utdanningspolitiske talsmann, var i dag kritisk til utspillet fra Røe Isaksen. Gjennom sosiale media sier Fylkenes at "kunnskapsminister Røe Isaksen vil gi seg selv blankofullmakt til å privatisere norsk skole" i og med den nye dispensasjonsordningen.

Flertall imot privatskoler
Rett etter at Høyre og FrP kom i regjering i oktober, varslet begge partiene at de ønsket å jobbe med en endring av loven som regulerer private skoler, muligens i løpet av 2015. Dette var på tross av at Høyre i valgkampen dementerte de rødgrønnes påstand om at partiet planla "svenske tilstander" i det norske skolevesenet.

I dagens lov stilles spesielle krav til et religiøst eller pedagogisk alternativ for at private aktører kan få drive skoler med offentlig støtte. Den blå-blå regjeringen vil fjerne denne ordningen, slik at alle private aktører som driver skole, innenfor bestemte kvalitetsmål, får både rett til drift og økonomisk støtte fra staten.

Men det er et markant flertall i den norske befolkningen som er imot regjerings promovering av private skoler, ifølge en undersøkelse Sentio research gjennomførte på oppdrag fra avisen Klassekampen i slutten av desember.

53 prosent av de spurte svarte da at de var imot å tillate flere private skoler, mens 36 prosent var for og 11 prosent svarte "vet ikke" i spørreundersøkelsen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no