See also:
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 04.12.2013 - Reisetrend: Nordmenn er blitt "gjerrige og snobbete" på ferie
» 29.11.2013 - Norwegian vil operere langdistanserutene fra Barcelona
» 26.11.2013 - Miljøpartiets budsjett: 4800 kr ekstra for familietur til Syden
» 11.11.2013 - Rød løper for Norwegian i Madrid
» 30.10.2013 - Rjukan frem fra tåken, også internasjonalt
» 30.10.2013 - Stor debatt rundt "NRKs boikott" av NorwegianChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Følger trenden: Barnefamilie ved innsjekkingsautomat på Gardermoen
© Espen Solli/Oslo Lufthavn/Kureren
Reise | Økonomi - Innenriks

Antall norske flypassasjerer doblet seg på 20 år

Administrerende direktør på Oslo Lufthavn, Nic Nilsen

© Oslo Lufthavn/Kureren
Kureren, 10. januar 2014
- Veksten i flytrafikken i Norge og globalt forsetter. I 2013 reiste over 48,3 millioner passasjerer til og fra norske lufthavner. Det er over dobbelt så mange som i 1993. Og i 2013 var det Bergen lufthavn som hadde den største veksten i Norge.

Totalt økte flytrafikken til og fra norske lufthavner med 4,3 prosent sammenlignet med 2012. Utlandstrafikken økte med 9,2 prosent og innlandsflygningene med 1,3 prosent.

Oslo Lufthavn hadde en trafikkvekst på 4 prosent og endte på nesten 23 millioner passasjerer. Bergen lufthavn hadde en vekst på hele 6,9 prosent og passerte for første gang 6 millioner passasjerer. Stavanger lufthavn hadde en vekst på 5,8 prosent og Trondheim lufthavn 3,6 prosent.

Også flere andre lufthavner hadde solid trafikkvekst, ifølge Avinor, blant annet Ålesund og Harstad/Narvik. Passasjerveksten skal i all hovedsak skyldes flere nye utlandsruter.

"Harstad/Narvik lufthavn Evenes økte trafikken på utland med 29 prosent, og i Ålesund var det en eventyrlig vekst i utlandstrafikken på 67,4 prosent i 2013. I Ålesund ble det etablert nye ruter til Amsterdam og Gdansk, samt nytt chartertilbud til Tenerife. Dette viser at nye tilbud også skaper ny trafikk," forklarer divisjonsdirektør i Avinor, Margrethe Snekkerbakken.

Men antall flybevegelser gikk opp med beskjedne 1,8 prosent sammenlignet med 2012.

"Trafikkveksten illustrerer hvor viktig luftfart er for Norge," sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen. "Tallene forteller om både velstandsutvikling, et internasjonalt orientert næringsliv, befolkningsvekst og hva konkurransen i luften har gjort med billettprisene," legger Avinor-lederen til.

"For Avinor blir utfordringen å møte kapasitetsbehovene i årene som kommer. Den pågående byggingen av nye terminaler ved Oslo og Bergen lufthavn er de viktigste tiltakene på kort sikt," påpeker Falk-Petersen.

Men han understreker samtidig at det skal investeres i ny kapasitet og ny infrastruktur over hele landet framover, ikke bare i landets to største byer. "Vi ser frem til å utvikle luftfarts-Norge og ivareta vårt samfunnsoppdrag i årene som kommer," sier Falk-Petersen.

Rekordår for Gardermoen
I 2013 hadde Oslo Lufthavn, mest kjent som Gardermoen, det høyeste antallet reisende i flyplassens historie. Gardermoen har utviklet seg til en av Skandianvias ledende flyplasser, i konkurra

Beijing Lufthavn: Kina spås den sterkeste veksten i internasjonal luftfart fremover

© Sanfa Media/GNU/Kureren
nse med Kastrup i København, og begynner å nå grensene for sin kapasitet.

Veksten var størst i utlandstrafikken med en økning på 675.248 passasjerer, eller 5,7 prosent totalt. Spesielt stor var økningen på vanlig rutetrafikk til utlandet med 737.584 passasjerer, eller 7,1 prosent. For chartertrafikken var det derimot en nedgang på 4,4 prosent sammenliknet med 2012. Dermed fortsetter trenden med at de reisende organiserer turene sine på egenhånd.

På innenlandstrafikken fra og til Gardermoen observerte flyplassen i 2013 totalt sett en økning på 2,0 prosent eller 200.859 reisende. Antall kommersielle flybevegelser (avganger og landinger) i 2013 var 234.524. "Dette er en økning på 1,8 prosent fra 2012," ifølge Oslo Lufthavn.

"Generelt god økonomi i Norge, kombinert med et godt rutetilbud fra flyselskapene og nordmenns generelle reiselyst, har gjort dette til et godt år," sier administrerende direktør på Oslo Lufthavn, Nic Nilsen.

"Etterspørselen etter gode ruter er stor, og det er selvfølgelig gledelig at vi kan tilby reisende nesten 170 direkteruter. I 2013 har også Norwegian åpnet interkontinentale ruter til USA og Asia, og i 2014 blir det enda flere. En utvikling vi ønsker velkommen," legger Nilsen til.

Del av internasjonal trend
Også internasjonalt har det vært en sterk økning i lufttrafikken. Ifølge de siste, foreløpige tallene fra Den internasjonale sivile luftfartsorganisasjonen ICAO, var det 3,1 milliarder flypassasjerer globalt sett i 2013. Dette var en økning på rundt 5 prosent fra året før, ifølge ICAO. Det ble registrert 33 millioner flygninger i 2013.

Og ICAO ser kun for seg en fortsatt økning i den globale lufttrafikken, særlig nå som nye stornasjoner som Kina har begynt å våknet som reiselivsmarkeder. Organisasjonen ser for seg at antall flypassasjerer globalt vil mer enn dobles innen 2030, til totalt 6,4 milliarder.

Det største markedet for luftfart er nå regionen Asia og Stillehavet, ifølge ICAO. Denne regionen representerer nå 31 prosent av verdens flypassasjerer, og har også sterkest vekst, med hele 7,2 prosent fra 2012 til 2013.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no