See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk stormChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Blir det dyrere å fly? Oslo lufthavn (OSL), mest kjent som Gardermoen
© Kjell Jøran Hansen/GNU/Kureren
Politikk | Reise - Innenriks

Miljøpartiets budsjett: 4800 kr ekstra for familietur til Syden

Miljøpartiets Rasmus Hansson og Hanna Marcussen la frem budsjettforslaget på Stortinget

© Kureren
Kureren, 26. november 2013
- En barnefamilie som flyr en langhelg til Berlin eller på sommerferie til Mallorca må ut med 4800 kroner i ekstrautgifter dersom Miljøpartiet de grønne (MDG) får det som de vil. I partiets alternative statsbudsjett stiger skattene og avgiftene med titalls milliarder.

Partiet MDG la denne uken for første gang et alternativt statsbudsjett der de prøver å sannsynliggjøre at en grønn finanspolitikk kan fungere i Norge. Men budsjettforslaget inkluderer drastiske inngrep i privat- og statsøkonomien.

Blant de inngrepene som ville blitt merket best på folks lommebøker er skatte- og avgiftspolitikken som skal snu samferdselen i en mer grønn retning. Det er særlig flytrafikken som får gjennomgå i MDGs budsjettforslag, som partiet i tillegg sier kun er et første skritt i retning av en enda mer grønn økonomi.

I budsjettforslaget ser MDG for seg ekstra statsinntekter på 10 milliarder kroner årlig fra en nyinnført flyseteavgift. Avgiften settes til "600 kroner per sete ved flygninger til utlandet, 300 kroner per sete mellom steder i Sør-Norge som har jernbaneforbindelse og 150 kroner per sete ved øvrige flygninger innen Sør-Norge," heter det i budsjettet.

Det betyr at en familie med to barn, på en tur-retur-reise til utlandet vil måtte betale 4800 kroner i ekstra avgifter. En helgetur til London vil koste 1200 kroner mer per person. For mange familier vil dette bety et enormt innhugg i feriebudsjettet. Og for dem som tjener minst vil det bety langt mindre frihet til å foreta utenlandsreiser overhodet.

Og nettopp dette er hensikten med disse budsjettendringene, ifølge partiet selv. Miljøpartiet vil nemlig flyreisene til livs, i hvert fall omfanget av dem. Løsningen blir å fjerne billigreisene med høye seteavgifter slik at folk flest ikke lenger får råd til å fly jevnlig.

MDGs eneste stortingsrepresentant, Rasmus Hansson, forklarte at målet med flyseteavgiften nettopp var "en bremsing av flytrafikken," og han fremhevet at dagens flypriser var kunstig lave. Ifølge Hansson ville en seteavgift på 600 kroner per tur kun vært starten på en videre prisøkning på flytrafikken. Hansson kalte beløpet for "nokså moderat".

Dyrere strøm og høyere skatter
"Flyreiser, strømbruk, fyringsolje, plastposer og miljøskadelige utslipp er blant varene og aktivitetene som blir dyrere," står det klart i MDGs budsjettforslag.

Den andre store ekstra inntektskilden på Miljøpartiets alternative budsjett er nemlig el-avgiften, som skal økes med hele 10 øre/kWh fra satsen i 2013 for alle privatforbrukere, men ikke for industrien. Dette skal gi en ekstra inntekt på 5,4 milliarder kroner i statskassen, ifølge MDGs egne utregninger. Ifølge Kurerens beregninger tilsvarer dette en ekstrautgift på 2400 kroner per husholdning per år over strømregningen.

Enda flere inntekter skal det komme fra økt avgift på fyringsolje (1,24 milliarder). Og til sist ønsker MDG å "innføre avgift på handleposer av ikke-fornybar plast" på 2 kroner per pose. Dette skal gi ytterligere 1,2 milliarder i statskassa.

"Økologisk mat, elbiler, kollektivtransport, reparasjoner, gjenbruk og resirkulering blir billigere, blant annet ved at vi reduserer, eller fjerner momsen på en rekke områder," står det videre i Miljøpartiets budsjett. Disse endringene beløper seg imidlertid til langt mindre enn en milliard, slik at avgiftstrykket totalt skjerpes vesentlig.

Også på personskatten strammer MDGs budsjettforslag kraftig inn. Toppskatten økes vesentlig og skal gi 17,8 milliarder i økte skatteinntekter. I tillegg økes formueskatten for den som eier bolig, samt at rentefradraget på boliglån over 3,4 millioner ikke lenger kan trekkes fra. Samtidig heves taket for minstefradraget med ti prosent, noe som gir en mindre skattelette for dem med små inntekter. Men samlet skjerpes skattetrykket med 7 milliarder kroner.

Og selv om målene for en "grønnere" budsjettpolitikk er omfattende, prøver Miljøpartiet å avdramatisere konsekvensene budsjettet deres ville ha hatt for folk flest. "Omleggingene har ikke til hensikt å ramme folks økonomi vesentlig men å stimulere til miljøvennlige valg," heter det i en uttalelse fra partiet.

Men et av hovedformålene med det "grønne skiftet" som budsjettet skulle representere var likevel en "dempet vekst i materielt forbruk," sa Hansson under presentasjonen av det alternative budsjettet.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no