See also:
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 12.02.2014 - Norwegian får grønt lys til å flagge ut til Irland
» 10.01.2014 - Antall norske flypassasjerer doblet seg på 20 år
» 04.12.2013 - Reisetrend: Nordmenn er blitt "gjerrige og snobbete" på ferie
» 29.11.2013 - Norwegian vil operere langdistanserutene fra Barcelona
» 26.11.2013 - Miljøpartiets budsjett: 4800 kr ekstra for familietur til Syden
» 11.11.2013 - Rød løper for Norwegian i Madrid
» 30.10.2013 - Rjukan frem fra tåken, også internasjonaltChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Dementerer boikottmelding: Stein Guldbrandsen i Fagforbundets arbeidsutvalg
© Fagforbundet/Kureren
Reise | Økonomi - Innenriks

Stor debatt rundt "NRKs boikott" av Norwegian

Fordømmer boikott: Leder i Parat Hans-Erik Skjæggerud

© Parat/Kureren
Kureren, 30. oktober 2013
- Siden NRK radio i sine nyhetssendinger i dag tidlig informerte om at Fagforbundet ber om en boikott av flyselskapet Norwegian, er det blitt en stor debatt. Mens Fagforbundet dementerer å ha brukt ordet boikott, står andre deler av fagbevegelsen i kø for å ta avstand fra den såkalte boikotten.

Ifølge NRK radio mener Fagforbundet at tiden er inne for å boikotte Norwegian etter at det i går ble avslørt at de fleste av Norwegians thailandske kabinansatte har en grunnlønn på under 3000 kroner i måneden. Norwegian sier til Kureren at kabinansatte i datterselskapet i Thailand sitter igjen med langt mer enn det som er gjennomsnittslønnen i Thailand.

Diskusjonen om den såkalte "boikotten" har spredt seg rask, etter at de fleste norske mediene i løpet at dagen har publisert at Fagforbundet oppfordrer alle til Norwegian-boikott, med referanse til NRKs stadig gjentatt nyhetsmeldinger om dette.

Fagforbundet dementerer overfor NRK
Men allerede i dag tidlig kom Fagforbundet, som er tilknyttet LO, rask ut og dementerte overfor NRK. "Fagforbundet har ikke gjort noe vedtak om boikott av Norwegian. Det er NRK som bruker ordet boikott," slår forbundet fast i en pressemelding etter at mediet begynte å bruke ordet "boikott".

Men: "Mennesker som vil ha et anstendig arbeidsliv med skikkelige lønns- og arbeidsvilkår, bør tenke seg om to ganger før de bestemmer seg for å benytte Norwegian. Som en ansvarlig arbeidstakerorganisasjon bør vi ikke benytte virksomheter som er med på å undergrave norske lønns- og arbeidsforhold," sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets arbeidsutvalg i dag.

Rundt middag oppdaterte NRK saken på sine nettsider og presiserer nå at "Fagforbundet oppfordrer alle til ikke å fly Norwegian".

Men da var det allerede litt sent, siden Fagforbundets såkalte boikott av Norwegian hadde vært på luften i timevis, og debatten rundt den allerede hadde begynt.

Nei til boikott
Arbeidstakerorganisasjonen Parat var først ute med å gå mot "Fellesforbundet boikott" av Norwegian. Parat, som er tilknyttet YS, organiserer blant annet kabinpersonell og piloter. Leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud, sier han ikke støtter Fagforbundet "når de onsdag går ut og oppfordret til boikott av Norwegian. Parat-lederen viser til at selskapet forholder seg til fagforeninger og respekterer organisasjonsfriheten," sier organisasjonen i dag.

Organisasjonen legger til at de "er kritisk til Norwegians lønnsnivå og betingelser for asiatiske ansatte basert på opplysningene NRK presenterte tirsdag. Vi mener det allikevel er en klar forskjell mellom Ryanair, som vi boikotter, og Norwegian som forholder seg til fagforeninger og respekterer organisasjonsfriheten. Sammenligningen med Ryanair blir derfor feil," sier Skjæggerud.

Parat-lederen minner videre om at det i disse dager pågår tarifforhandlinger i Norwegian som direkte, elle

Fordømmer boikott: HKs leder Trine Lise Sundnes

© FN-sambandet/Kureren
r indirekte også gjelder ansatte i selskapet utenfor Norges grenser. "Den type utspill som vi her ser fra Fagforbundet mener jeg ikke tjener saken. Vi jobber gjennom tarifforhandlinger med å forhandle gode lønns- og arbeidsvilkår i hele Norwegian," konkluderer Skjæggerud.

"Boikott er feil metode"
Også Handel og Kontor i Norge (HK), LOs tredje største forbund, kom på banen i dag og kommenterte debatten i pressen. "HK registrerer at Fagforbundet i dag oppfordrer til boikott av Norwegian. Det er ikke vår metode for å bedre arbeidsforholdene i selskapet", sa HK-leder Trine Lise Sundnes i en pressemelding i dag.

Forbundet presiserer at de "er oppriktig bekymret over utviklingen i luftfarten generelt, med økende undergraving av arbeidstakerrettigheter og hvor sosial dumping brer om seg i en stor og viktig bransje for Norge."

"Ett viktig redskap for å forhindre utnyttelse av arbeidstakere er tariffavtaler. Det har Norwegian. HK representerer arbeidstakere i selskapet og vi krever at Norwegian, i motsetning til Ryanair, respekterer inngåtte tariffavtaler og at selskapet legger bedriftsdemokratiske prinsipper til grunn når Norwegian skal videreutvikles. Dette i tråd med Hovedavtalens bestemmelser," sier Sundnes.

"Videre vil vi at Norwegian er tydelige i sitt budskap om foreningsfriheten. HK vil at de sammen med oss er med på å legge forholdene til rette for at deres ansatte i andre land fritt kan danne fagforeninger og dermed forhandle kollektivt i tråd med folkeretten," konkluderer Sundnes.

Norwegian: "Tror folk forstår"
Norwegian selv sier i dag til Kureren at flyselskapet tror folk flest vil ha forståelse for lønnspolitikken det fører i Thailand. "Det blir feilaktig å sammenligne lønninger for nordmenn bosatt i Norge med lønninger for thailandsk kabinpersonale bosatt i Thailand," kommenterer informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.

"Som de fleste er klar over, er kostnadsnivået i Thailand ganske annerledes enn i Norge. Norwegian tilbyr alltid konkurransemessige lønns- og arbeidsvilkår i de landene vi har virksomhet. Vårt thailandske kabinpersonale tjener opp mot 80.000 baht per måned, mens kabinsjefer skal ligge på rundt 100.000 baht," opplyser Sandaker-Nielsen.

Til sammenligning er gjennomsnittslønnen i Thailand rundt 10.000 baht, ifølge flyselskapet. "Det er faktisk ikke slik at man kan eksportere verdens høyeste lønnsnivå til land der kostnadsnivået er helt annerledes. Det tror jeg folk flest forstår," sier Sandaker-Nielsen til Kureren.

Denne saken ble oppdatert 30. oktober. kl. 16.18.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no