See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 13.01.2014 - 80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov
» 07.01.2014 - Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten
» 03.01.2014 - EU presser Norge for å betale spanske pensjonister
» 20.12.2013 - Spansk regjering forbyr selvbestemt abort
» 17.12.2013 - Spania varsler Europas mest restriktive abortlov
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Prinsesse Cristina av Spania
© IEuniversity/Kureren
Samfunn - Spania

Spansk prinsesse for retten i korrupsjonssak

Spanias konge, Juan Carlos, på elefantjakt i Botswana

© Rann Safaris/Kureren
Kureren, 3. april 2013
- For første gang i Spanias historie må et medlem av kongefamilien forklare seg i retten. Prinsesse Cristina (47) er sammen med sin mann mistenkt for korrupsjon. Mange spanjoler har ventet lenge på nyheten etter månedslange avsløringer i pressen.

Datteren til Spanias kong Juan Carlos må møte i retten som korrupsjonsmistenkt etter at retten har fått tilgang til bevismaterial som angivelig dokumenterer at hun hjalp mannen sin i hvitvasking og svindel av flere millioner euro.

Det som omtales som "Noós-saken" i Spania kan vise seg å bli den siste spikeren i kisten for monarkiet i landet. Iñaki Urdangarín, ektemannen til prinsesse Cristina, har allerede blitt dømt til å betale 8 millioner euro. Og rettssaken mot han, som begynte for tre år siden, er fortsatt i gang og kan med stor sannsynlighet sende prinsessegemalen i fengsel.

Dommeren som behandler saken besluttet i dag at datteren til spanskekongen, borgeren Cristina Federica av Borbon og Hellas, må vitne i tingretten i Palma de Mallorca den 27. april. Hun innkalles som medeier og styremedlem i Noós. Cristina er den syvende i den kongelige arverekken i Spania.

Noós var et "nonprofit-institutt" som ble opprettet i 1999 og begynte å være aktivt i 2003, da Iñaki Urdangarin ble utnevnt som styreformann. Selv om det var en "nonprofit-enhet", klarte Noós å få konsulentkontrakter som var verdt mange millioner fra delstatsregjeringene i Mallorca og Valencia, som begge styres av det svært konservative Partido Popular (PP).

Det delstatene betalte store summer for, har vist seg å være svært ordknappe "konsulentrapporter" med vage formuleringer og uten reell nytteverdi.

Det viser seg nå at disse kontraktene ble kun tildelt Noós på grunn av det høyprofilerte nettverket til Urdangarín. Det var ingen kontroll med hva pengene ble brukt til, ifølge den rettslige etterforskingen. Store deler av de nesten seks millionene euro (45 millioner kroner) som Noós fikk utbetalt fra delstatene mellom 2004 og 2006, endte i private firmaer som eies av Urdangarín og hans forretningspartner, Diego Torres.

Nå har Torres sendt tusenvis av e-poster til retten, der det avdekkes at prinsesse Cristina var klar over hele intrigen og til dels aktivt medvirkende. Og ikke bare det. Selveste Kong Juan Carlos ble jevnlig informert om aktivitetene til Noós og brukte kontaktene sine for at "instituttet" skulle få nye kontrakter.

Siden rettssaken mot Urdangarín og Torres begynte, har det jevnlig vært mye spekulasjoner om muligheten for at dommeren skulle innkalle prinsessen. E-postene som viser hennes medvirkning har vært publisert i pressen, så presset har vært stort mot dommeren. I dag er det mange stemmer i kommentarfeltene i spanske digitale aviser som føler at det "endelig er likhet for loven i Spania."

Den politiske opposisjon har også reagert positivt på nyheten. Lederen av det sosialdemokratistiske opposisjonspartiet, Alfredo Pérez Rubalcaba, henviste også til at det "i Spania gjelder loven for alle." Samtidig hilste lederen for sosialistpartiet IU, Cayo Lara, beslutningen velkommen. "Bedre sent enn aldri," kommenterte Lara.

Kun det spanske kongehuset er tilbakeholdent i sine kommentarer. "Kongehuset kommenterer ikke rettslige avgjørelser," het det i en svært kort uttalelse fra slottet i Madrid i dag.

Monarkiet i fritt fall
Uansett hva som skjer med den spanske prinsessen i retten, er det klart at skandalen allerede har gjort stor skade på omdømmet til monarkiet i Spania. Blant en voksende majoritet av spanjolene begynner det å danne seg et bilde av et kongehus som er i uttakt med folket.

Korrupsjonsanklagene mot kongehuset er bare det siste i en rekke skandaler som har fått mange spanjoler til å vurdere om det ikke er på tide med en republikansk grunnlov.

Skandalene startet for ett år siden, da Juan Carlos ble innlagt på sykehus for sitt fjerde kirurgiske inngrep på 24 måneder. Det viste seg at han hadde blitt skadet mens han jaktet elefanter i Botswana. Dette skjedde på samme tid som finanskrisen bredte om seg og stadig flere ble kastet ut i sosial nød.

Saken ble rullet opp etter at det botswanske selskapet Rann Safaris la ut bilder av kongen på elefantjakt på nettet. Undersøkelser fra den spanske pressen avslørte at det var en saudisk forretningsmann som hadde betalt for reisen og det dette slett ikke var første gang Juan Carlos var på luksussafari i Botswana.

Avsløringene skapte et voldsomt sinne i befolkningen, og Juan Carlos måtte gi en offentlig unnskyldning da han ble skrevet ut av klinikken. Han beklaget sin oppførsel og sa "det ikke vil skje igjen".

Etter denne hendelsen, har spansk presse tatt av seg silkehanskene i sin dekning av kongehuset. Selv i seriøse aviser som 'El País' og 'El Mundo' ble det plutselig stuerent å undersøke de mange ryktene om en angivelig playboytilværelse for den aldrende kongen og at han hadde flere elskerinner. En navngitt tysk prinsesse er blitt nevnt flere ganger.

Hans kone, dronning Sofia, bidro sterkt til ryktene om kongens utroskap. Da Juan Carlos var innlagt på sykehuset, ventet hun fire dager med å besøke ham og oppholdt seg kun hos ham i 15 minutter. Siden har ektefellene stort sett hatt hvert sitt program og opptrer sjeldent sammen.

I de siste månedene har altså i tillegg korrupsjonsmistankene trengt dypere og dypere inn i kongehuset. Først rammet det kongens svigersønn Urdagarín, så har mistanken mot datteren prinsesse Cristina styrket seg. Nå synes det til og med dokumentert at kongen selv spilte en aktiv rolle i korrupsjonsskandalen.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no