See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 13.01.2014 - 80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov
» 07.01.2014 - Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten
» 03.01.2014 - EU presser Norge for å betale spanske pensjonister
» 17.12.2013 - Spania varsler Europas mest restriktive abortlov
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania
» 21.11.2013 - Spania: 5 millioner kr i bot for å protestereChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Spanias visestatsminister Soraya Sáenz og justisminister Alberto Ruiz-Gallardón presenterer den nye abortloven
© Moncloa/Kureren
Samfunn - Spania

Spansk regjering forbyr selvbestemt abort

Protest mot den kommende abortloven i Spania: "Staten eier ikke min vagina"

© Nora Miralles/GNU/Kureren
Kureren, 20. desember 2013
- Fra å ha en av verdens mest liberale abortlover, går Spania nå tilbake Europas mest restriktive praksis. Spanias regjering vedtok i dag å endre abortloven slik at selvbestemt abort forbys. Abort vil kun tillates i to tilfeller: ved voldtekt og "ekstrem fare for kvinnen".

Ministerrådet i Madrid vedtok på fredag den kontroversielle nye abortloven. Samtidig ble den presentert for offentligheten av lovens forfatter, justisminister Alberto Ruiz-Gallardón. Og loven blir enda hardere enn de fleste hadde fryktet på forhånd.

Ifølge Ruiz-Gallardón skal den nye loven tillate at abort utføres kun i to tilfeller: "alvorlig fare for den fysiske eller psykiske helsen til kvinner, til og med 22. svangerskapsuke, eller i tilfelle av voldtekt, til og med 12. svangerskapsuke."

Og det skal ikke være lett å få innvilget abort i disse tilfellene heller. I tilfelle "alvorlig fare for den fysiske eller psykiske helsen til kvinner," må kvinnen ha en medisinsk rapport fra to forkjelliger leger som anbefaler inngrepet.

Med denne endringen tar den konservative regjeringen til statsminister Mariano Rajoy et stort skritt tilbake i landets historie, og vedtar den mest restriktive abortloven siden demokratiet ble innført i Spania. Den nye loven vil også forby abort i tilfeller av alvorlige misdannelser på fosteret, noe som har vært tillatt svært lenge i Spania.

Med den nye abortloven - som kommer to år etter at det konservative Partido Popular kom til makten i Spania - trenger jenter på 16 og 17 år igjen foreldrenes samtykke for å avbryte graviditeten. Også for ungjentene gjelder begrensningen om at kun voldtekt er god nok grunn til å abortere.

Videre står det i den nye loven at enhver lege kan nekte å utføre en abort av samvittighetsgrunner. Og regjeringen vil videre forby all slags reklame for abortklinikkene.

Antall utrygge aborter vil øke
Flere opposisjonspartier, med det store sosialdemokratiske partiet PSOE i spissen, samt kvinnesaksforeninger har annonsert at de vil ta opp kampen for å stoppe dette lovforslaget. Etter regjeringens vedtak må loven nå presenteres for parlamentet i Madrid, der det vil bli debattert i de kommende månedene. Regjeringen har et solid flertall i parlamentet for å få loven vedtatt.

Nestleder i PSOE, Elena Valenciano, sier i dag i en uttalelse at "restriktive lover ikke reduserer antall aborter, men derimot øker antall utrygge aborter." Sosialistpartiet har etablert en komité for å vurdere mulige tiltak mot den nye loven.

Valenciano har også kritisert regjeringen sterkt for saksbehandlingen i denne svært omstridte loven. Ingen

Lover protester: Nestleder i PSOE, Elena Valenciano

© Partido Socialista/Kureren
av de andre spanske partiene ble konsultert i prosessen med å definere en ny abortlov, ingen interessegrupper ble spurt til råds og lovteksten blir ikke sendt ut på høring.

Derimot har innenriksminister Ruiz-Gallardón tatt hånd om utformingen av den svært restriktive lovteksten på egenhånd. Det var først denne uken at offentligheten ble informert om at en ny abortlov var på trappene, da regjeringen offentliggjorde sin saksliste for fredagens statsrådsmøte. Men teksten i lovforslaget ble ikke kjent før regjeringen allerede hadde godkjent den.

Valenciano i PSOE har lovt å jobbe hardt for "å nå en parlamentarisk avtale om å oppheve denne loven når flertallet i parlamentet har forandret seg" - det vil si etter valget om to år. Men sosialdemokratene vil likevel være med å organisere protester mot den nye loven.

Lang kamp
Abortkampen i katolske Spania har vært lang. Under Francos diktatur (1939-1975) var abort strengt forbudt og ble straffet med opptil seks års fengsel. I 1985 vedtok den sosialistiske regjeringen til statsminister Felipe González en abortlov som tillot abort i tre tilfeller: voldtekt, fare for morens helse og skader på fosteret.

Den nåværende abortloven kom i 2010, under det sosialdemokratiske regjeringen José Luis Zapatero, og satt Spania på samme nivå som de fleste europeiske landene. Dagens abortlov tillater abort inntil 14. uke i svangerskapet, og opp til 22. uke dersom fosteret har misdannelser eller morens helse er i fare. Den tillater også at jenter på 16 og 17 kan avbryte graviditeten uten foreldrenes samtykke.

Men etter at det konservative Partido Popular kom til makten i Spania for to år siden, varslet regjeringen en ny abortlov for å "få ned det store antallet av aborter i landet". Den nye abortloven vil bli den mest restriktive i hele Europa, med unntak av småstater som Vatikanet.

Det har ikke blitt gjort noen representative meningsmålinger om hva spanjolene mener om en strengere abortlov i det siste. Men det hevdes ofte i Spania at sosialdemokraten Zapatero, som innførte dagens abortlov, vant valgene på grunn av sin liberale politikk i verdispørsmål, mens Rajoy vant valget på grunn av tillit til hans økonomiske politikk.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Spania varsler Europas mest restriktive abortlov".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no